Spitalul de suport Covid-19 de la Expo va fi finalizat cel târziu luni. Care e capacitatea maximă de bolnavi și câte cadre medicale vor lucra acolo





Principalii responsabili cu construirea spitalului de campanie de la Expo Arad au susținut astăzi, la fața locului, o conferință de presă prin care au dorit să facă o prezentare succintă a capacității viitorului spital de suport COVID -19, care va avea rol de „zonă tampon pentru județ”. Decizia de a transforma centrul expozițional într-un astfel de spital are de-a face cu faptul că Aradul a intrat în faza a patra a scenariului pandemiei de coronavirus, iar protocolul cere existența unei unități spitalicești în afara orașului.
Cei care au luat cuvântul în cadrul conferinței de presă au fost președintele CJA Iustin Cionca, vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea, directorul DSP Horea Timiș, directorul medical la Spitalului de la Expo dr. Cătălin Hreniuc, liderul comitetului pentru combaterea Covid-19 Gheorghe Domșa, omul de afaceri Florin Deznan (cel care a militat pentru ideea de a amenaja acest spital la Expo) și arhitectul Andrei Popa, cel care s-a ocupat cu realizarea proiectului.
Spitalul Expo ar urma să aibă o capacitate maximă de 400 de paturi
Spitalul de campanie de la Expo este primul de acest fel din țară și urmează să fie finalizat, cel mai probabil, până luni, 13 aprilie. Acesta va cuprinde 2 săli care vor avea o capacitate de câte 120 paturi fiecare, sau la nevoie de 200 de paturi fiecare, iar între aceste hale vor fi toaletele, un laborator, un depozit de materiale auxiliare, zona de decontaminare și un tunel care va lega cele 2 hale. Întreaga suprafață a spitalului este acoperită pe jos cu 3500 metri pătrați de linoleu.
În ceea ce privește numărul de cadre medicale care vor opera în acest spital, Sergiu Bîlcea a explicat că a fost aprobată angajarea a 140 de posturi. Personalul medical care va veni la Expo va fi fie dintre medicii de familie, fie dintre medicii specialiști din ambulatoriu, însă alții decât cei din Spitalul Județean, pentru a se asigura că nu au intrat în legătură anterior cu pacienții infectați cu Covid.
Proiectul a fost realizat în doar 2 zile
Iustin Cionca a explicat despre graba în care a trebuit să se realizeze proiectarea, felicitându-l pe arhitectul Andrei Pop, cel care a reușit să facă proiectul în doar 2 zile, adaptând spațiul expozițional astfel încât să fie compatibil la circuitele spitalicești specifice.
Noul director al DSP Arad a vorbit și despre demersurile prin care s-a obținut avizarea, spunând că deocamdată nu există o legislație specifică, dar că totuși s-a reușit obținerea tuturor autorizațiilor necesare. „Am ținut mereu legătura cu domnul ministru Tătaru și cu domnul Arafat și am primit autorizarea. Au solicitat să le dăm proiectul să fie luat exemplu și pentru alte administrații”, a spus directorul DSP, Horea Timiș.
Acesta a explicat că Spitalul de la Expo va găzdui doar pacienți infectați ușor sau mediu, iar atunci când aceștia ar urma să ajungă într-o formă mai gravă, doar în acest caz vor fi trimiși la secția ATI a Spitalului Județean Arad.
Trei milioane de euro pentru dotarea Spitalului de la Expo
Iustin Cionca a ținut să sublinieze că autoritățile locale tratează cu maximă seriozitate această pandemie și că pregătesc pas cu pas o strategie prin care populația sănătoasă să fie protejată, iar cea îmbolnăvită să fie tratată corespunzător.
„Am alocat 2 milioane euro, iar azi încă 1 milion euro pentru dotarea acestui spital de la Expo, am achiziționat inclusiv un CT performant”, a spus Cionca, recunoscând că cel care a început primul să pună presiuni pe autorități pentru a demara acest proiect a fost Florin Deznan.
Omul de afaceri Florin Deznan a luat astfel cuvântul, ținând să specifice că nici nu avea pretenția ca acel prim proiect propus de el să fie exact și cel aprobat, însă se bucură mult că autorităție au trecut la treabă.
„E adevărat, am pus presiune și public și privat pe dumnealor pentru că mi se pare foarte important ca bolnavii cu forme ușoare și medii să fie tratați separat, iar în spital doar formele de ATI. Așa am gândit-o eu când am venit cu propunerea unui spital într-o zonă mai retrasă. Pe rețelele de socializare e o adevărată nebunie, că au furat ideea mea (…), tot ce am făcut eu a fost să pun presiune pe autorități ca acest spital să fie făcut”, a spus Deznan.
Directorul medical al spitalului de la Expo a ținut să mulțumească tuturor care duc planul la bun sfârșit: „Vreau să mulțumesc CJA și DSP și voluntarilor care au venit cu această idee. O să încercăm și ne pregătim deja, iar pe luni s-ar putea să fie gata. Ne organizăm să avem destui medici, destule asistenete, brancardieri, să ne mutăm aici, pentru a lăsa Spitalul Județean să trateze alte boli. Este o idee extraordinară și sper că o să reușim să facem ce ne-am propus, dar și eu sper, așa cum speră și ceilalți, să nu avem totuși nevoie să folosim acest spital”, a spus dr. Hreniuc.
Ultimul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Domșa, cel care conduce comitetul de sprijin în domeniul medical, înființat prin ordinul prefectului. Acesta a spus că încă de la început a scris o strategie în care a inclus toate spitalele, publice și private, astfel încât să pună la punct un plan de acțiune, în funcție de evoluția bolii. Mai mult, a afirmat că pe lângă Expo, mai există un loc la o clinică privată, pe care îl au în plan în viitorul apropiat, care va mai putea oferi 45 de paturi în plus, dar pentru tratarea bolilor infecțioase care nu au legătură cu coronavirus.
Unde vor fi trimiși suspecții de Covid, cei îmbolnăviți ușor, mediu sau grav
„Grupul acesta de sprijin s-a înființat în 27 martie, după ce începuseră să ajungă cazurile la Arad, astfel că am stabilit o strategie de atunci. Expo era în această strategie de a dezvolta la maxim capacitatea de primire a pacienților, ținând cont de capacitatea spitalelor din Arad, în afară de Expo mai avem o clădire nouă, cu o capacitate de 45 paturi, ambulatoriu oferit pentru tratarea de boli infecțioase, altele decât covid. În plus, am redeschis secția de pe Cicio Pop unde noi facem trimiterea de suspecți până la aflarea rezultatelor, în saloanele curate și dezinfectate, câte unul în salon, iar dacă rezultatul e pozitiv, se îndreaptă către Municipal, dacă e mai grav la TBC din Grădiște, iar dacă e altceva, în funcție de patologie, la Spitalul Județean. Grupul și-a propus de la înființare să creeze circuite ca bolnavii fără Covid să nu se intersecteze cu cei confirmați cu Covid. Spitalele trebuie să fie modificate, iar filtrele vor fi 100% finalizate în câteva zile. Repet că rugăm toți cetățenii să fie responsabili în privința distanțării sociale și purtarea măștii. Din punctul ăsta de vedere, cred că suntem pe linia dreaptă pentru a avea condiții relativ bune, optime, pentru a caza bolnavii care vor ajunge la spitalele noastre”, a spus Gheorghe Domșa.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)