Spitalul de suport Covid-19 de la Expo va fi finalizat cel târziu luni. Care e capacitatea maximă de bolnavi și câte cadre medicale vor lucra acolo

  de Raluca Medeleanu | 9 aprilie 2020, 5:31 PM | Administraţie | Coronavirus | Topic special

  11

  Principalii responsabili cu construirea spitalului de campanie de la Expo Arad au susținut astăzi, la fața locului, o conferință de presă prin care au dorit să facă o prezentare succintă a capacității viitorului spital de suport COVID -19, care va avea rol de „zonă tampon pentru județ”. Decizia de a transforma centrul expozițional într-un astfel de spital are de-a face cu faptul că Aradul a intrat în faza a patra a scenariului pandemiei de coronavirus, iar protocolul cere existența unei unități spitalicești în afara orașului.

  Cei care au luat cuvântul în cadrul conferinței de presă au fost președintele CJA Iustin Cionca, vicepreședintele CJA Sergiu Bîlcea, directorul DSP Horea Timiș, directorul medical la Spitalului de la Expo dr. Cătălin Hreniuc, liderul comitetului pentru combaterea Covid-19 Gheorghe Domșa, omul de afaceri Florin Deznan (cel care a militat pentru ideea de a amenaja acest spital la Expo) și arhitectul Andrei Popa, cel care s-a ocupat cu realizarea proiectului.

  Spitalul Expo ar urma să aibă o capacitate maximă de 400 de paturi

  Spitalul de campanie de la Expo este primul de acest fel din țară și urmează să fie finalizat, cel mai probabil, până luni, 13 aprilie. Acesta va cuprinde 2 săli care vor avea o capacitate de câte 120 paturi fiecare, sau la nevoie de 200 de paturi fiecare, iar între aceste hale vor fi toaletele, un laborator, un depozit de materiale auxiliare, zona de decontaminare și un tunel care va lega cele 2 hale. Întreaga suprafață a spitalului este acoperită pe jos cu 3500 metri pătrați de linoleu.

  În ceea ce privește numărul de cadre medicale care vor opera în acest spital, Sergiu Bîlcea a explicat că a fost aprobată angajarea a 140 de posturi. Personalul medical care va veni la Expo va fi fie dintre medicii de familie, fie dintre medicii specialiști din ambulatoriu, însă alții decât cei din Spitalul Județean, pentru a se asigura că nu au intrat în legătură anterior cu pacienții infectați cu Covid.

  Proiectul a fost realizat în doar 2 zile

  Iustin Cionca a explicat despre graba în care a trebuit să se realizeze proiectarea, felicitându-l pe arhitectul Andrei Pop, cel care a reușit să facă proiectul în doar 2 zile, adaptând spațiul expozițional astfel încât să fie compatibil la circuitele spitalicești specifice.

  Noul director al DSP Arad a vorbit și despre demersurile prin care s-a obținut avizarea, spunând că deocamdată nu există o legislație specifică, dar că totuși s-a reușit obținerea tuturor autorizațiilor necesare. „Am ținut mereu legătura cu domnul ministru Tătaru și cu domnul Arafat și am primit autorizarea. Au solicitat să le dăm proiectul să fie luat exemplu și pentru alte administrații”,  a spus directorul DSP, Horea Timiș.

  Acesta a explicat că Spitalul de la Expo va găzdui doar pacienți infectați ușor sau mediu, iar atunci când aceștia ar urma să ajungă într-o formă mai gravă, doar în acest caz vor fi trimiși la secția ATI a Spitalului Județean Arad.

  Trei milioane de euro pentru dotarea Spitalului de la Expo

  Iustin Cionca a ținut să sublinieze că autoritățile locale tratează cu maximă seriozitate această pandemie și că pregătesc pas cu pas o strategie prin care populația sănătoasă să fie protejată, iar cea îmbolnăvită să fie tratată corespunzător.

  „Am alocat 2 milioane euro, iar azi încă 1 milion euro pentru dotarea acestui spital de la Expo, am achiziționat inclusiv un CT performant”, a spus Cionca, recunoscând că cel care a început primul să pună presiuni pe autorități pentru a demara acest proiect a fost Florin Deznan.

  Omul de afaceri Florin Deznan a luat astfel cuvântul, ținând să specifice că nici nu avea pretenția ca acel prim proiect propus de el să fie exact și cel aprobat, însă se bucură mult că autorităție au trecut la treabă.

  „E adevărat, am pus presiune și public și privat pe dumnealor pentru că mi se pare foarte important ca bolnavii cu forme ușoare și medii să fie tratați separat, iar în spital doar formele de ATI. Așa am gândit-o eu când am venit cu propunerea unui spital într-o zonă mai retrasă. Pe rețelele de socializare e o adevărată nebunie, că au furat ideea mea (…), tot ce am făcut eu a fost să pun presiune pe autorități ca acest spital să fie făcut”, a spus Deznan.

  Directorul medical al spitalului de la Expo a ținut să mulțumească tuturor care duc planul la bun sfârșit: „Vreau să mulțumesc CJA și DSP și voluntarilor care au venit cu această idee. O să încercăm și ne pregătim deja, iar pe luni s-ar putea să fie gata. Ne organizăm să avem destui medici, destule asistenete, brancardieri, să ne mutăm aici, pentru a lăsa Spitalul Județean să trateze alte boli. Este o idee extraordinară și sper că o să reușim să facem ce ne-am propus, dar și eu sper, așa cum speră și ceilalți, să nu avem totuși nevoie să folosim acest spital”, a spus dr. Hreniuc.

  Ultimul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Domșa, cel care conduce comitetul de sprijin în domeniul medical, înființat prin ordinul prefectului. Acesta a spus că încă de la început a scris o strategie în care a inclus toate spitalele, publice și private, astfel încât să pună la punct un plan de acțiune, în funcție de evoluția bolii. Mai mult, a afirmat că pe lângă Expo, mai există un loc la o clinică privată, pe care îl au în plan în viitorul apropiat, care va mai putea oferi 45 de paturi în plus, dar pentru tratarea bolilor infecțioase care nu au legătură cu coronavirus.

  Unde vor fi trimiși suspecții de Covid, cei îmbolnăviți ușor, mediu sau grav

  „Grupul acesta de sprijin s-a înființat în 27 martie, după ce începuseră să ajungă cazurile la Arad, astfel că am stabilit o strategie de atunci. Expo era în această strategie de a dezvolta la maxim capacitatea de primire a pacienților, ținând cont de capacitatea spitalelor din Arad, în afară de Expo mai avem o clădire nouă, cu o capacitate de 45 paturi, ambulatoriu oferit pentru tratarea de boli infecțioase, altele decât covid. În plus, am redeschis secția de pe Cicio Pop unde noi facem trimiterea de suspecți până la aflarea rezultatelor, în saloanele curate și dezinfectate, câte unul în salon, iar dacă rezultatul e pozitiv, se îndreaptă către Municipal, dacă e mai grav la TBC din Grădiște, iar dacă e altceva, în funcție de patologie, la Spitalul Județean. Grupul și-a propus de la înființare să creeze circuite ca bolnavii fără Covid să nu se intersecteze cu cei confirmați cu Covid. Spitalele trebuie să fie modificate, iar filtrele vor fi 100% finalizate în câteva zile. Repet că rugăm toți cetățenii să fie responsabili în privința distanțării sociale și purtarea măștii. Din punctul ăsta de vedere, cred că suntem pe linia dreaptă pentru a avea condiții relativ bune, optime, pentru a caza bolnavii care vor ajunge la spitalele noastre”, a spus Gheorghe Domșa.

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. in Birmingham/se pregateste spital temporar cu peste 5000 de paturi pentru terapie intensivă, instalații de oxigen si baterii de generatoare electrice capabile sa susțină probabil cam tot 5000 de posturi de asistență a funcțiilor vitale.
   Cam la fel se întâmplă peste tot…in afara de noi..facem hala aia…ca sa ce??in ea??nici in spital nu e sigur ca scapi la noi…ventilatoare nici cate ar trebui in situatii obisnuite nu au…inca nu am auzit ca unu a fost in tuburi si s a vindecat…la noi.Deci hala aia daca o sa aiba doar paturi si niste medici nu va fi mai mult de folos decat internarea la domiciliu a acelor cazuri.Fara terapie intensiva,oxigen,e fix pix.Astia intra in insuficienta respiratorie majoritatea.La spitalul TBC …e plin…deci…
   Câtă voinicie…

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Ok, dar nu vi se pare putin utopic sa comparati Aradul cu Birmingham (un oras cu peste 1 milion de locuitori)? In plus, unde am avea o astfel de capacitate si de unde un astfel de buget pentru 5000 de posturi? Doar cateva aspecta la care va indemn sa va ganditi. Sunt de acord cu dvs. ca s-ar putea face multe, ca sunt probleme etc. Dar totusi e un pas si acesta si cred ca trebuie sa ne bucuram ca se face macar atat.

    +1 voturi
    +1
    -1
    • asa ne am obisnuit de 30 de ani bine ca a facut dar a si furat mentalitate paguboasa medeleanu!pana oamenii nu se vor ridica sa ceara normalitate ciomca balcea falca sau alti hoti asa vor face vor sifona si maruntisul il va face suficient…bine macar ca avem apa si pita sa nu murim !rrrromania praf!

     +4 voturi
     +1
     -1
      • Bine.Daca vreti sa vorbim la scara, Aradul are 417.422 locuitori,sa zicem un pic mai putin de jumatate ca Birmingham .Asa ca raportat,ar trebui sa avem in jur la 2000 ventilatoare la Expo.Multumita?Si la ei spitalul e tot de sustinere si pt cazuri usoare/medii.Pt cele grave trebuie ca bolnavii sa fie intubati si sunt de acord ca acelea trebuie in Spital tinuti(acuma,nu vreau sa va amintesc tuturor cate ventilatoare avem in oras pt cei 417.422 locuitori ).Cei in forme usoare/medii au majoritatea nevoie de terapie cu oxigen.Altfel,ar sta acasa.Nu?

       +1 voturi
       +1
       -1
  2. … vorbe în vânt și niște autorități depășite. Acest virus omoară daca nu ai ventilatoare…fara intubație mori cu zile. PUNCT! Restul e aiureală. Citez din “jurnalul” unui medic militar de la spitalul județean Suceava:

   “Pregatiti-va sufleteste pentru decizii grele. Intr-o terapie cu 30 de bolnavi cu saturatie sub 60% si 10 ventilatoare…pe cine intubam??”
   Până atunci faceți conferințe ampulea in loc sa vindeți tot și să luați aparate de terapie intensivă!

   Aradul habar n-are ce urmează! Încă!

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. Daca cititi cu atentie articolul o sa vedeti ca scopul constructiei este sa mute acolo tocmai cazurile usoare si medii care nu au nevoie de oxigen sau ventilator. Cand cazul devine grav se muta la ATI. Scopul a fost sa lase Spitalul Judetean pentru alte probleme si toate cazurile medii si usoare la Expo, cele grave la TBC, Municipal si probabil ATI judetean. Dar pentru asta trebuia citit intreg articolul, stiu, e mai greu….

   --4 voturi
   +1
   -1
   • Domnu’ cititor…scopul lor in viața este să îți acorde dreptul la sănătate. Dreptul să trăiești! Tu daca ai 1000 de cazuri grave și 15 ventilatoare te p….i pe el spital de campanie!

    Poate tu daca vei avea nevoie de asistență te vei mulțumi cu scuza că banii de aparate s-au dus pe căcaturi pt cei care oricum se vindecau și care daca aveau forme ușoare se puteau trata și acasă! Pt mai multe informații învață o limbă străină și citește relatări din zonele care deja se confruntă cu astea și care la fel ca noi au făcut spitale de campanie. Rezultatele se văd! Mii de morți!
    Nu te năcăji dara de ce pricep eu sau alții vezi-ti de ale tale!

    0 voturi
    +1
    -1
  4. important este ce se face in spital , se da parcetamol doar,? se da si o pastila de ….colchinina de ( 30 lei cutia ).? atunci mai bine stai acasa ca macar nu iei doze duble de virus de la vecinii de spital si doctori infectati sper ca nu vom avea 500 de intubati ca atunci inseamna ca avem in oras 100.000 pozitivi ca asta este procentul

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.