Primăria nu va mai folosi avionul utilitar pentru stropirea împotriva țânțarilor





Arădenii nu vor mai auzi uruitul motoarelor de avion începând cu această vară. Ne referim aici doar la avionul care stropea împotriva țânțarilor.
Într-o adresă trimisă Primăriei Arad, din iulie 2019, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, se specifica în mod clar și evident că stropirea împotriva țânțarilor cu ajutorul aviației utilitare are „eficacitate extrem de scăzută, practic nulă, din cauza că locurile de adăpostire ale adulților de țânțari în localități sunt mai ales în interioare, unde nu sunt afectați de aceste tratamente; – nu au niciun efect supra focarelor larvare din subsoluri, rețele de canalizare, mici bălți; – tratamentele din avion sunt extrem de poluante și au costuri foarte ridicate.”
Nu putem decât să ne întrebăm, ce rost a avut atunci avionul utilitar care în fapt nu își aducea în nici un fel aportul în combaterea țânțarilor, mai ales că utilizarea lui implica niște costuri ridicate.
Mai jos redăm poziția Primăriei Arad vizavi de subiect:
„Anual, anterior demarării dezisecției la nivelul Municipiului Arad, departamentul de specialitate din cadrul Primăriei Arad solicită Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» recomandări cu privire la modul de aplicare a tratamentelor împotriva țânțarilor.
La începutul lunii iulie a anului trecut Institutul Național a precizat printr-o adresă înaintată Primăriei Arad următoarele: «Pentru a obține o eficacitate mai ridicată tratamentelor în spații deschise împotriva țânțarilor adulți este recomandabil să se utilizeze tratamente la sol sub formă de ceață caldă și rece sau ULV (volum ultra redus)….Tratamentele la sol sunt preferate pentru că se aplică strict în zonele selectate, perfect circumscrise, utilizează cantități destul de reduse de produse insecticide, reducându-se gradul de poluare și riscul de toxicitate pentru om și organisme. Aceste tratamente cuprind eficient întreaga vegetație de la sol până în vârful copacilor. …Tratamentele din avion se justifică numai pe suprafețe de mare întindere cu condiții ecologice uniforme (mlaștini, zone inundate unde apa de mică adâncime sau numeroasele bălți formate persistă cel puțin două -trei săptămâni în sezonul cald) ».
În aceeași adresă sunt enumerate și motivele pentru care tratamentele efectuate cu ajutorul aviației utilitare nu sunt recomandate în localitate și anume: «- au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă, din cauza că locurile de adăpostire ale adulților de țânțari în localități sunt mai ales în interioare, unde nu sunt afectați de aceste tratamente; – nu au niciun efect supra focarelor larvare din subsoluri, rețele de canalizare, mici bălți; – tratamentele din avion sunt extrem de poluante și au costuri foarte ridicate.»”, ne-a informat purtătorul de cuvând al Primăriei Arad.
Comentariile portalului
"Amenințătoare"? E clar, 😒
Totuși e bine că fraierit l-ați pus între ghilimele. Păcat că nu ați făcut același lucru cu pseudonimul. Și știți de ce? Simplu: (...)
Ce previzibil și ușor de "fraierit" ești. Îngrijorător e faptul că dai semne clare de "citire pe diagonală", stai, parcă se spune analfabetism funcțional, eh, hai (...)