duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria nu va mai folosi avionul utilitar pentru stropirea împotriva țânțarilor

  de Mihai Todoca | 26 mai 2020, 12:34 PM | Administraţie

  1

  Arădenii nu vor mai auzi uruitul motoarelor de avion începând cu această vară. Ne referim aici doar la avionul care stropea împotriva țânțarilor.

  Într-o adresă trimisă Primăriei Arad, din iulie 2019, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”,  se specifica în mod clar și evident că stropirea împotriva țânțarilor cu ajutorul aviației utilitare are eficacitate extrem de scăzută, practic nulă, din cauza că locurile de adăpostire ale adulților de țânțari în localități sunt mai ales în interioare, unde nu sunt afectați de aceste tratamente; – nu au niciun efect supra focarelor larvare din subsoluri, rețele de canalizare, mici bălți; – tratamentele din avion sunt extrem de poluante și au costuri foarte ridicate.”

  Nu putem decât să ne întrebăm, ce rost a avut atunci avionul utilitar care în fapt nu își aducea în nici un fel aportul în combaterea țânțarilor, mai ales că utilizarea lui implica niște costuri ridicate.

  Mai jos redăm poziția Primăriei Arad vizavi de subiect:

  „Anual, anterior demarării dezisecției la nivelul Municipiului Arad, departamentul de specialitate din cadrul Primăriei Arad solicită Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» recomandări cu privire la modul de aplicare a tratamentelor împotriva țânțarilor.

  La începutul lunii iulie a anului trecut Institutul Național a precizat printr-o adresă înaintată Primăriei Arad următoarele: «Pentru a obține o eficacitate mai ridicată tratamentelor în spații deschise împotriva țânțarilor adulți este recomandabil să se utilizeze tratamente la sol sub formă de ceață caldă și rece sau ULV (volum ultra redus)….Tratamentele la sol sunt preferate pentru că se aplică strict în zonele selectate, perfect circumscrise, utilizează cantități destul de reduse de produse insecticide, reducându-se gradul de poluare și riscul de toxicitate pentru om și organisme. Aceste tratamente cuprind eficient întreaga vegetație de la sol până în vârful copacilor. …Tratamentele din avion se justifică numai pe suprafețe de mare întindere cu condiții ecologice uniforme (mlaștini, zone inundate unde apa de mică adâncime sau numeroasele bălți formate persistă cel puțin două -trei săptămâni în sezonul cald) ».

  În aceeași adresă sunt enumerate și motivele pentru care tratamentele efectuate cu ajutorul aviației utilitare nu sunt recomandate în localitate și anume: «- au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă, din cauza că locurile de adăpostire ale adulților de țânțari în localități sunt mai ales în interioare, unde nu sunt afectați de aceste tratamente; – nu au niciun efect supra focarelor larvare din subsoluri, rețele de canalizare, mici bălți; – tratamentele din avion sunt extrem de poluante și au costuri foarte ridicate.»”, ne-a informat purtătorul de cuvând al Primăriei Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. „…eficacitate extrem de scăzută, practic nulă…” Este exact ce am criticat de zece ani de fiecare data când și-au bătut joc de resursele bugetare a Primăriei, stropind „apă chioară” cu un avion ce are unul din cele mai poluante motoare și care astfel a fost subvenționat din bani publici la o existență nemeritată. (fiind o relicvă a unei epoci aviatice în care consumul de combustibil nu conta de loc în economia totală a menținerii în aer) Am depus în anii 2008-2010, la regisratura primăriei, scrisori în care am criticat această practică. Dar ca de obicei, aroganța și lipsa de transparență, a fost „răspunsul” primăriei.
   .
   Deci, acum că există negru pe alb un document că efectivitatea acestei „lupte împotriva țânțarilor” a fost mereu ZERO, cine răspunde pentru cheltuielile inutile cu această activitate. CINE A SEMNAT CA PRIMARUL, …dar mai ales DE CE? NU RĂSPUNDE NIMENI PENTRU SUTELE DE MII DE EURO… aruncați pe apa sâmbetei?
   .
   Și mai există aici un aspect nediscutat. O deratizare la sol, ar trebui să aibă și un document în care să se specifice clar de un responsabil cu numărarea țânțarilor, că aceștia au depășit o graniță „normală” și că se recomandă intervenția. Cine decide că sunt țânțari „peste normal” și trebuie chetuiți bani cu deratizarea? Cei de la Bucale??? Nana Floare, pilărița de serviciu, o mamă isterică ce a văzut un țânțar pe obrazul lui „Goe”, … exact cine? Ăi de execută deratizarea???

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.