Tribunalul a inaugurat o cameră de audieri pentru copii, la standarde europene, totul cu sprijinul Rotary Club Arad





Pentru un copil, o discuție cu un străin, într-un moment de criză din viața lui, poate fi o experiență mai mult decât apăsătoare. Până nu demult, audierile pe care magistrații arădeni le realizau cu copiii se desfășurau ca în multe alte instanțe din țară, într-un birou rece a unui judecător. Puține instanțe din România au camere special amenajate pentru astfel de discuții, iar Tribunalul Arad a încercat să creeze un spațiu prietenos de ceva timp, dar nu a reușit să obțină sprijin financiar din partea Guvernului, întrucât investiția nu a fost considerată prioritară. Acum însă, cu ajutorul unor voluntari inimoși, instituția a reușit să inaugureze o cameră foarte frumos amenajată, menită să destindă pe cât posibil copiii aflați în dificultate.
„Tribunalul este un loc care predispune la sobrietate, un loc în care oamenii vin cu grijile și problemele lor. Evident, acei copii pe care instanța îi are de audiat ajung aici pentru că în familia din care provin există o problemă și de aceea, în majoritatea țărilor civilizate, audierea acestor copii are loc nu în cadrul unei săli de ședință așa cum se întâmplă adesea la noi, cu un judecător îmbrăcat în robă, aflat la un birou, pus pe un piedestal, ci într-o încăpere care să fie cât mai aproape de mediul în care este obișnuit copilul să trăiască, într-un loc prietenos. Noi am cerut de-a lungul timpului bani ca să putem realiza o astfel de încăpere. Din resurse financiare guvernamentale nu am reușit acest lucru. În schimb, am reușit prin implicarea societății civile, prin implicarea Rotary Club Arad, care a acceptat să amenajeze o astfel de încăpere, donând mobilierul Tribunalului Arad. Vreau să le mulțumesc pentru gestul pe care l-au făcut, pentru că prin acest gest au reușit să aducă normalitatea și standardele europene și la nivelul Tribunalului Arad. Sunt convins că de acum încolo discuțiile dintre magistrat și copilul a cărei opinie este nevoie să o cunoască se va purta într-o atmosferă mult mai relaxată, mai prietenoasă și netraumatizată”, a spus Virgiliu Flavius Bradin, vicepreședintele Tribunalului Arad.
Adrian Luca, de la Rotary Arad ( club care împlinește anul acesta, în total, 90 de ani de activitate) a afirmat că nu consideră că a fost vreun real efort amenajarea acestei camere, că se bucură că Tribunalul a contactat clubul și că membrii mereu se implică cu entuziasm în diferite proiecte pentru oraș.
„Am acceptat solicitarea Tribunalului Arad, din respect și dragoste pentru copii”, a spus Luca, indicând că acest slogan se află notat și pe ușa de intrare a încăperii proaspăt inaugurate, alături de un mic logo al clubului, singura rugăminte pe care voluntarii au avut-o.
Menționăm că în fiecare zi la nivelul Tribunalului și Judecătoriei Arad sunt audiați în medie 7 copii, uneori numărul acestora putând să ajungă chiar și la 15. Pentru mulți dintre ei experiența poate fi de-a dreptul tulburătoare.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)