Chișineu-Criș, locul unde s-a născut Mangalița





Ajunsă în pragul dispariției după cel de al II-lea război mondial, rasa de porci Mangalița, numit pe aici și porcul cu blană sau cu lână creață, cunoaște o adevărată renaștere, unsoarea, clisa și carnea de Mangalița fiind considerate delicatesuri, prețul lor fiind cam de patru ori mai mare decât cel al porcilor de carne obișnuiți.
Povestea lor este deosebit de interesantă, în a doua jumătate a secolului XIX fiind rasa cea mai cunoscută si frecventă pe aici, respectiv în Ungaria și Transilvania. Ceea ce se știe mai puțin este că rasa a devenit cunoscută și apreciată mai ales după ce arhiducele Joseph de Habsburg, fratele mai mic al împăratului Francisc I, guvernator al Ungariei, a creat, prin 1830, o crescătorie la Chișineu-Criș, prin împerecherea unor porci tradiționali ai zonei, ziși de Salonta, cu porci primiți de la prințul sârb Obrenovici, așa numiții porci de Sumedia, descendenți al unor rase cunoscute încă din antichitatea romană.
Nepretențios, cu grăsime multă – motiv pentru care a pierdut teren în fața raselor de carne din secolul XX – Mangalița cunoaște acum o adevărată renaștere în Ungaria, de carnea lui fiind interesată în ultima vreme și marea bucătărie internațională, deosebit de apreciată în SUA, Franța, Spania și Japonia, unde este numit porcul Kobe.
De altfel între Ungaria și România există la ora actuală un început de polemică – asemănătoare celei mai vechi a pălincii – privind originea rasei, respectiv caracterul ei autohton. Cert este că în Ungaria creșterea de Mangalița a reînceput încă în anii optzeci și este mult mai dezvoltată ca la noi.
Ceea ce este însă bine, Aradul își menține locul privilegiat în rândul crescătorilor autohtoni, Asociația Crescătorilor de suine autohtone Mangalița-Bazna, cu peste 100 de membri din toată țara, cei mai mulți fiind însă din Arad, Bihor, Maramureș, având sediul chiar în orașul nostru. Rasa Bazna este de asemenea obținută prin împerecherea cu Mangalița.
Poate nu ar fi rău dacă autoritățile locale, având în vedere prioritatea și tradiția, s-ar apleca mai mult asupra chestiunii…
Comentariile portalului
Aveți dreptate, nu am fost atent la toate amănuntele, am insistat pe idee. Într-un comentariu anterior însă apare și această informație. Ceea ce este chiar bine, ilustrâ (...)
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.