Firma răspunzătoare pentru mirosul pestilențial care s-a resimțit în oraș, amendată de către Garda de Mediu!





Titlu principal: Aradul pute îngrozitor a rahat! Află răspunsul „de rahat” dat de Garda de Mediu Arad zecilor de mii de arădeni! Compania de Apă reacționează!
După ce că e praf de îl tai cu cuțitul, după ce gunoaiele ne invadează, tot orașul fiind o „imensă groapă de gunoi”, acum am ajuns să ne ținem și respirația din cauza mirosului îngrozitor. Zeci de telefoane am primit la redacția Special Arad. Zeci. Încă de aseară, Aradul este pur și simplu invadat de un miros îngrozitor de rahat. Nu numai că zeci de cititori ne-au sunat, dar zeci, poate sute, au sunat la instituțiile abilitate.
Platformele de socializare sunt pline de supoziții. Arădenii își dau cu presupusul, așa cum o facem și noi.
Pentru a nu mai presupune, am sunat la Garda de Mediu și am pus o singură întrebare: ce pute în halul acesta și ce măsuri ați luat? Speram să fim lămuriți, fiind vorba de o instituția a statului care veghează. Ce? Citiți mai departe:
Răspunsul, incredibil, a venit tot sub forma unor supoziții: „Momentan putem doar presupune. Ori avem o defecțiune la canalizare, ori societățile agricole au cumpărat dejecții animaliere și le-au aplicat pe terenuri. Este perioada în care se permite acest lucru și urmează să vedem… În primă instanță, ne-am gândit că mirosul ar veni de la Compania de Apă de la platformele de nămol, dar nu sunt de acolo deoarece mirosul se simte în tot orașul. Cu precădere avem Micălaca, Grădiște, Centru și zona Gării. Nu știu cât de tare se simte în cartierul Vlaicu. Am primit telefoane de la cetățeni, de dimineață, dar sesizări scrise încă nu am primit. Va fi foarte greu. Mirosul nu poți nici să îl cuantifici, nu poți nici să îl urmărești. Va fi foarte greu să indentificăm. Totuși, principala cauză la care ne gândim ar fi sistemul de canalizare deoarece între blocuri nu ar fi trebuit să se simtă atât de tare chiar dacă ar fi fost de la dejecțiile animaliere.”
Deci… cam atât. Arădenii au simțit de aseară mirosul puternic, dar de indentificat încă nu putem vorbi… programul de lucru al autorităților începe de la 9, 9 și jumătate, dar nu mai devreme de prima cafea sorbită.
Revenim cu pozițiile altor instituții care (cică) „veghează” pentru liniștea, confortul și siguranța cetățenilor.
UPDATE
Am sunat la Prefectura Arad să aflăm poziția oficială a instituției, în condițiile în care arădenii vor să afle repede niște răspunsuri. În context, poate ne-a mirosit și nouă gura a rahat… căci am fost îndrumați să adresăm întrebarea în scris, pe email. În concluzie, până scoate purtătorul de cuvânt întrebarea noastră la imprimantă, până o duce secretarei prefectului, până îi spune secretara prefectului, până sună prefectul să vadă ce se întâmplă, până dictează prefectul răspunsul, până ni-l trimit nouă, iar noi îl publicăm, sperăm să nu mai pută așa de îngrozitor. Am fost ironici, dar în țara asta trăim.
UPDATE 2: Compania de Apă Arad confirmă supozițiile Gărzii de Mediu și precizează că mirosul nu provine de la Stația de Epurare:
Referitor la mirosul care persistă în municipiul Arad și în localitățile învecinate, Compania de Apă Arad face următoarele precizări:
Mirosul nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad, sistemul de canalizare și stația de epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități.
• Nămolul produs la stația de epurare se aplică pe terenurile agricole în fiecare an în perioada iulie – octombrie, după încheierea unor acorduri de colaborare între fermieri si Compania de Apă Arad, acestea concretizându-se în emiterea permiselor de aplicare elaborate de Agenția pentru Protecția Mediului în baza studiilor pedologice efectuate pe terenurile fermierilor de către Oficiul de Studii Pedologice Arad.
• În 2019, Compania de Apă Arad va colabora cu 3 fermieri pentru aplicarea nămolului pe terenurile agricole ale acestora. Activitatea de aplicare a nămolului este planificată să înceapă abia cu data de 30 iulie 2019.
UPDATE 3
Am solicitat și poziția Primăriei Arad în legătură cu problema mirosului neplăcut din întregul municipiu, curioși fiind dacă au stabilit luarea unor măsuri în acest sens.
Vă reproducem mai jos răspunsul pe care l-am primit de la purtătorul de cuvânt:
„Primăria Municipiului Arad a luat legătura cu reprezentanţii Companiei de Apă, care au dat asigurări că “mirosul care persistă în municipiul Arad și în localitățile învecinate nu provine de la Stația de Epurare a Companiei de Apă Arad. Mai mult de Sistemul de canalizare și Stația de Epurare a municipiuluui Arad au fost verificate și nu s-au înregistrat disfuncționalități”. Între timp menţinem legătura cu Garda de Mediu, instituţia abilitată de lege pe acest domeniu. Sperăm ca în cel mai scurt timp săidentificăm nu numai cauza acestei probleme, dar mai ales soluţia în vederea rezolvării ei”.
UPDATE 4
Garda de Mediu a identificat sursa mirosului pestinențial și a impus măsuri de remediere
Ca urmare a numeroaselor sesizări ale cetățenilor și ale mass-media referitoare la mirosul pestinențial ce s-a resimțit în Municipiul Arad începând din noaptea de 6 spre 7.03.2019, Instituția Prefectului – Județul Arad a cerut Comisariatului Județean Arad al Gărzii de Mediu o informare privind măsurile ce au fost luate pentru identificarea și neutralizarea sursei.
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu din cadrul Comisariatul Județean Arad, în urma verificărilor efectuate, au constatat că o societate agricolă din comuna Fântânele a cumpărat și utilizat pentru fertilizarea solului pe care această societate îl lucrează dejecții animale (găinaț de pasăre). În urma controlului efectuat la respectiva societate comercială în cursul zilei de 7.03.2019, împreună cu inspectori ai Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, s-a constatat că fertilizarea solului s-a făcut fără a se respecta prevederile impuse de Autorizația de mediu, fără respectarea Ghidului de bune practici în agricultură și fără a se ține cont de condițiile atmosferice. Pentru remedierea situației au fost impuse măsuri cu caracter urgent, iar pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de mediu va fi aplicată o sancțiune între 50.000 și 100.000 lei.
Spune-ți și tu părerea aici
Comentariile portalului
E o cronica superba, Sadoveanu ar fi invidios, dar, cum ar fi ca voi, jurnalistii, expertii in comunicare si identificate a stirilor adevarate sau false, sa va asumati raspunderea pentru (...)
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)