luni, 21 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Iubirea „cu pumnul în gură” – reclamată mai des, de la an la an, de arădencele victime ale violenței!

    de Raluca Medeleanu | 24 ianuarie 2019, 11:07 AM | Știri Arad | Topic special

    0

    imagine cu scop ilustrativ

    Cele mai noi studii realizate despre situația femeilor agresate în țara noastră ridică un adevărat semnal de alarmă. Statisticile INSCOP Research arată, spre exemplu, că în fiecare zi în jur de 3000 de românce sunt victime ale violenței domestice. Cu toate că există instituții care au fost înființate special pentru a veni în sprijinul lor, situația se află pe departe către drumul ameliorării, problema fiind adânc înrădăcinată atât în mentalitatea agresorului cât și a victimei.

    Aradul, din păcate, nu este scutit de astfel de cazuri. Special Arad a mai realizat în urmă cu câțiva ani un interviu cu un reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Arad pentru a pune mai multă lumină pe această problemă atât de sensibilă, iar acum am considerat important să revenim asupra subiectului, căci, din păcate, există în continuare foarte multe cazuri în care femeile abuzate sau oamenii care cunosc astfel de cazuri nu își îndreaptă privirea către cei care au puterea de intervenție.

    După cum ne declara șeful Serviciului de Evaluare și Consiliere în Situații de Abuz, Neglijare și Violență Domestică a DGASPC Arad, în interviul menționat mai sus, motivul pentru care femeile evită să apeleze la programul de protecție este șantajul emoțional și teama, acestea preferând să ducă o viață într-o permanentă bătaie și cu frica în suflet la fiecare pas, decât să pună piciorul în prag. Multe se tem că rămân fără locuință sau unele consideră că jurământul solemn al căsătoriei este mai presus decât propria lor sănătate fizică și mentală. Astfel că este greu de realizat o imagine clară cu numărul victimelor, căci de cele mai multe ori ele suferă în tăcere, departe de ochii tuturor.

    Am fost curioși să aflăm câte arădence au fost însă curajoase și au apelat la Telefonul de Urgență (0257 983) pe decursul întregului an 2018, iar reprezentanții DGASPC ne-au declarat următoarele:

    „În cadrul serviciului de specialitate, respectiv Serviciul Intervenție în regim de urgență, situații de abuz, neglijare și violență domestică, pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate și instrumentate un număr de 28 de cazuri de femei victime ale violenței domestice: 12 cu servicii de găzduire, recuperare și reabilitare în Centrul de Criză, 16 cu servicii de consiliere/informare/acompaniere în cadrul Serviciului. Numărul victimelor fiind în creștere față de anul 2017 (20 de femei victime ale violenței domestice: 13 cu servicii de găzduire, recuperare și reabilitare în Centrul de Criză, 7 cu servicii de consiliere/informare/acompaniere în cadrul Serviciului).
    La Telefonul de urgență – Echipa Mobilă au fost înregistrate 543 sesizări, din care:  108 neglijări copii, 30 abuz fizic, 9 abuz sexual, 6 abuz emoțional, 390 alte sesizări (consilieri telefonice în situații de criză, comportament delincvent, fuga de acasă, consum substanțe interzise, consiliere informațională), pentru 41 de copii s-a impus instituirea măsurii de plasament în regim urgență.
    În ceea ce privește situațiile de violență domestică, în cursul anului 2018, au fost înregistrate 18 apeluri în care victimele, sub protecția anonimatului, au solicitat consiliere telefonică în situații de criză și/sau informații”, spun reprezentanții DGASPC Arad.

    Pentru a veni în ajutorul arădencelor care sunt victime ale violenței domestice, instituția s-a implicat într-un proiect finanțat prin fonduri europene, la nivel național. Mai exact, proiectul prevede înființarea la nivel național a 20 de locuințe protejate pentru victimele violeței domestice, cu sprijinul Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați, proiect realizat prin POCU Axa 4, O5 4.4 (Programul Operațional Capital Uman, Axa „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”)

    La nivel local, DGASPC Arad are prevăzute două campanii în decursul acestui an. Prima dintre campanii se va desfășura în perioada 4 – 8 martie și are ca scop să informeze și să determine femeile să conștientizeze care le sunt drepturile. Ce-a de-a doua campanie se va desfășura în toamnă, în perioada 18 – 22 noiembrie, menită să prevină și să combată violența domestică. Vom reveni cu mai multe informații în momentul în care aceste campanii vor începe.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.