marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Medalion Ludwig van Beethoven la Filarmonica de Stat Arad

    de Special Arad | 16 octombrie 2018, 9:13 AM | Cultură

    0

    După o spectaculoasă incursiune în domeniul operei lui Giuseppe Verdi și o echilibrată miniserie de concerte cu  muzică veche și nouă românească, Filarmonica revine la programele clasice, inaugurându-le printr-un mult așteptat medalion Ludwig van Beethoven.

    Uvertura Leonora III, Concertul nr. 4 pentru pian și orchestră în sol major, cel mai îndrăzneț și novator din seria celor cinci, și Simfonia a III-a Eroica, în mi bemol major, sunt propunerile invitaților extraordinari ai serii de Joi, 18 Octombrie 2018, dirijorul francez Amaury du Closel și pianista Sânziana Mircea.

    Dirijor – Amaury du Closel – Franța
    Solistă – Sânziana Mircea

    Program
    Uvertura Leonora III op.72b
    Concertul nr. 4 în sol major pentru pian și orchestra op.58
    Simfonia a III-a în mi bemol major Eroica op.55

    Portret – Amaury du Closel

    Dirijorul şi compozitorul Amaury du Closel a studiat compoziţia (1974-1976) cu Max Deutsch şi dirijatul (1979-1980) cu Alexandre Myrat la Paris şi la Conservatorul din Mons (Belgia), iar în Viena cu Karl Oesterreicher (1980) şi Sir Charles Mackerras (1981). A participat la cursuri de măiestrie artistică cu Pierre Boulez şi Vladimir Delman.

    În 1982 a înfiinţat Camerata de Versailles, o orchestră de cameră specializată în muzică clasică şi contemporană, care a devenit Orchestra Regională Ille de France în 1987 şi a susţinut, de la înfiinţarea sa, mai mult de 350 de concerte. În 1985 a fost semifinalist la concursurile internaţionale de dirijat de la Parma, Tokyo şi Besançon, iar în anul 1986 a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional pentru tineri dirijori de la Lugano.

    În 1986 şi 1988, Amaury du Closel a dirijat lucrări de J. Offenbach la Teatrul din Paris, şi în acelaşi timp a fondat Paris Chamber Opera cu care a realizat numeroase producţii. În anul 1988 a înfiinţat Sinfonietta de Chambord şi Centre Regional Orchestra, ansambluri cu care a înregistrat numeroase lucrări de Weber şi Haydn. A mai realizat înregistrări cu lucrări din creaţia compozitorilor Mozart, Rossini, Mahler, Schreker, Busoni, Gounod, Schönberg. În anul 1990 a efectuat un turneu în Rusia, la Moscova, Kalinin şi Leningrad.

    Amaury du Closel a colaborat cu numeroase orchestre în Anglia (Londra), Polonia, Cehoslovacia și Coreea, iar din 1991 este dirijor invitat permanent la Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române. A sustinut primul spectacol la Opera Română Naţională din Bucureşti în anul 1994, iar alături de Orchestra Naţională Română Radio în 1997. Are de asemenea o fructuoasă şi permanentă colaborare cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureş.

    Pasionat de compoziţie, Amaury du Closel a creat peste 25 de lucrări, între care o operă de cameră, concerte pentru violoncel, chitară, cicluri de cântece, lucrări instrumentale solistice, piese orchestrale, precum şi piese pentru diferite formaţii camerale. Compune şi muzică de film, iar recent a compus şi înregistrat muzică pentru Cinemateca Franceză şi pentru Canalul Francez de Televiziune FR3.

    În 1991 i s-a acordat titlul de Chevalier des Arts et Lettres.

    Portret – Sînziana Mircea

    Pianista Sînziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la vârsta de șapte ani. Au urmat numeroase concerte în Europa, Asia și în Statele Unite ale Americii. Un eveniment important în cariera sa a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, în anul 2016. În același an, discul său de debut s-a clasat pe locul al treilea în cadrul concursului “Discul de muzică clasică al anului” organizat de Radio România Muzical.

    Tot în anul 2016 a câștigat și premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami. Sînziana a concertat în mai multe spații prestigioase, printre care Tokyo Metropolitan Theatre din Japonia, St Martin-in-the-Fields din Londra, Sala de Concerte Harbin, China și Sala Radio din București.

    Sînziana Mircea a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Köln, Germania, urmată de diploma de masterat la Guildhall School of Music din Londra, ca bursier al Steinway & Sons UK. În anul 2017 a devenit Young Steinway Artist în urma unor selecții foarte riguroase la nivel mondial. În acest an, Sînziana Mircea va obține diploma de masterat în Arts Management la Universitatea de Economie Bocconi din Milano.

    Bilete

    Preț bilet întreg: 20 Lei
    Redus 5 Lei pentru elevi
    Redus 10 Lei pentru studenți și pensionari

    Află mai multe despre bilete, preț și reduceri aici

    ORAR CASĂ DE BILETE:

    Casieria Filarmonicii Arad

    Luni 09:00 – 13:00
    Marți 09:00 – 13:00
    Miercuri 12:00 – 16:00
    Joi 09:00 – 13:00; 17:00 – 19:00
    În zi de concert 09:00 – 13:00; 17:00 – 19:00

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.