„Dejeul” nostru a trecut pe veganism! Singurul care e plin de cucuruz în gropițe





Nu suntem drumari, arhitecți, constructori sau alți meșteri care ar avea treabă cu repararea sau modernizarea drumurilor noastre județene. Nu cunoaștem nici cât ar trebui să reziste un drum județean reparat sau modernizat, dar putem bănui că ar trebui să „țină” măcar 5 ani. Cam vârsta la care trebuie să îl trimiți pe ăla micu la grădiniță. Nu credem că e mult. Sau poate e mult? Întrebăm și noi, nu dăm cu parul, deoarece bani pentru taxele de drum ni se iau în fiecare an, negreșit!
Băieții de sus, aceia care sunt responsabili, nu uită să încaseze banul, dar uită că acesta are o destinație, aceea de a fi investit în drum, ca să nu ne rupem mașinile. Oricum service-urile auto au apărut ca… porumbul în gropile de pe DJ 792. (Ah, drăguțul, jucăușul, pișicherul și șugubățul DJ 792. „Dejeul” cum îl alintăm noi).
Nu, nu e o comparație obișnuită, dar nici drumul de la Târnova către Căsoaia nu este unul obișnuit. Acolo, pentru a semnaliza gropile, oamenii au înfipt porumb în ele, iar acesta arată de parcă ar fi o holdă de porumb. Dar Dejeul nu se supără când vorbim de gropițele lui. El se bucură ca un copil grăsuț căruia îi rămâne o bucată de tort în plus sau, mai bine, un porumb fiert!
Într-un articol din 2015, Consiliul Judeţean spunea așa: „În ședința din 31 iulie a Consiliului pentru Dezvoltare Regională, CJA a modificat planul traseelor de drum județean, aducând în regim prioritar problematicul drum Arad-Pâncota-Târnova-Buteni, care a fost, până acum, în regim de rezervă.
Drumul va fi modernizat la standarde europene, urmând să fie dotat și cu piste de biciclete. Prin această modernizare se va oferi și un acces mai ușor către unele zone turistice ale județului nostru, precum Moneasa și Căsoaia”.
De atunci și până acum, dacă s-a modernizat sau doar reparat (cârpit mai bine zis), doar ei știu, deoarece ceea ce vedem acum este o imagine cu care ne-am obișnuit, drumuri dezastruoase și pline gropi, iar Dejeul, dragul de el tot acolo e. Stă cuminte și se joacă cu jucăriile lui (niște piese de mașini care mai cad din când în când).
Mergem puțin mai departe, iar la începutul acestui an, același CJ se plânge că a înregistrat cel mai sărac buget din ultimii 13 ani. Și atunci s-a adus vorba de acest drum, dar mai mult așa pe ocolite, să nu-l supere pe Dejeu că nu a avut un an tocmai bun (a picat la mai multe teste):
„Cu privire la drumul Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că el se integrează în strategia de dezvoltare turistică a judeţului Arad, completând lucrările de modernizare de pe tronsonul Arad-Buteni, pe una dintre cele mai tranzitate artere ale judeţului”.
Deci să înțelegem că e modernizat. Cum vine asta încă nu ne-am lămurit. A devenit drumul mai… ecologic? De e plin de porumb în gropițe? Oare chiar a trecut dejeul nostru mic și simpatic pe veganism?
De asemenea, CJA a afirmat că Guvernul nu alocă bani prin PNDL mai multor drumuri care erau planificate pentru modernizare: „Din păcate, sumele alocate Consiliului Judeţean nu acoperă toate nevoile noastre. Au fost respinse finanţările pentru drumurile Berzovia-Buziaş-Lipova, Gurahonţ-Buteni, Tauţ-Târnova, Mişca-Apateu-Berechiu”, spuneau reprezentanții CJA prin ianuarie, când se dezbătea bugetul primit pe 2018.
Apoi, nu mai târziu de chiar Festivalul Clătitelor de la Moneasa de anul acesta, CJ-ul spunea că pentru a evita drumurile pe care se lucrează, recomandă rute alternative, printre care și drumul nostru jucăuș:
„Acestea sunt motivele pentru care cei care doresc să ajungă la Moneasa sunt sfătuiţi, pentru a evita disconfortul provocat de lucrări, să aleagă una dintre cele trei rute alternative:
– Arad – Chişineu Criş – Ineu – Moneasa;
– Arad – Sântana – Sintea Mică – Ineu – Moneasa;
– Arad – Şiria – Târnova – Buteni – Sebiş – Moneasa.”
Și uite așa s-a cătrănit Dejeul pe CJA! Păi cum adică? Apu’ să rămână el așa de unul singur? Să nu mai treacă nimeni pe la el? Obraz gros dom’le, obraz gros…
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!