marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Internetul Obiectelor, viitorul în casa noastră

    de Special Arad | 20 martie 2018, 9:14 AM | IT

    1

    Nu de mult timp internetul, ceasurile inteligente și mai ales smartphone-urile erau ceva de domeniul stiințifico-fantastic. Acum toate acestea și multe alte dispozitive inteligente ne schimbă viața rapid și ne aduc în situații la care nici nu visam acum câțiva ani. Dar tehnologia avansează într-un ritm uluitor iar în viitorul imediat toate obiectele din casa noastră, din viața noastră, de la frigidere la mașini de spălat și de la autoturisme la magazine și companii vor fi interconectate și vor conlucra.

    Și toată această interconectare se numește Internet of Things sau Internetul Obiectelor.

    Internet of Things (IoT), este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, obiecte, servicii și sisteme automate, echipate cu tehnologii încorporate pentru a comunica între ele sau cu mediul, formând astfel o rețea de obiecte.

    IoT poate reconstrui procesele economice și sociale, excluzând nevoia de participare umană.

    Printre aceste „obiecte”, se găsesc inclusiv mașina, televizorul, obiectele de mobilier, stocurile magazinelor, clădirile și o mare varietate de servicii publice, încorporate cu electronice, software, senzori, conectivitate care permite acestor obiecte să colecteze și să facă schimb de date. Toate acestea sunt conectate la internet la o platformă comună și pot „comunica” între ele dar și cu oamenii, prin intermediul datelor transmise de fiecare în parte fără nici o intervenție a omului.

    Deviza IoT este „Tot ce poate fi conectat la Internet, va fi conectat„. În final toate acestea ne fac viața mai ușoară.

    Ca un exemplu, sunteți în mașină și să presupunem că mergeți acasă, puteți comanda ce temperatură să fie în casă sau dacă să porniți sau nu aerul condiționat. Puteți aprinde lumina la o anumită oră, programa televizorul să pornească pe un anumit program când intrați în casă. Puteți verifica ce alimente mai aveți în frigider, iar în cazul în care lipsește un anumit produs sunteți informat imediat ce magazin din apropiere are pe stoc respectivul produs.

    S-ar putea să nu mai fie foarte mult timp până când să trăim în aceste case inteligente! Sună foarte futurist, nu? IoT începe devine deja realitate datorită eforturilor mai multor companii de a integra un sistem inteligent și funcționalitate IoT pentru conectarea la toate aparatele electrocasnice.

    IoT are și foarte multe aplicații în afaceri. Acest sistem inteligent poate verifica stocurile diferitelor produse dintr-un magazin sau alt fel de companie. Nu trebuie să fie urmărit acest lucru personal, prin intermediul camerelor de supraveghere sistemul va oferi imagini să va va informa despre acest lucru. Poate oferi informații despre comportamentul clienților și angajaților.

    Nu este surprinzător faptul că mulți dintre cei mai cunoscuți giganți tehnologici au investit și investesc foarte mult în IoT. Samsung, Hitachi, General Electric, Dell, Bosch sau Cisco sunt numai câteva nume.

    Samsung, jucătorul principal în acest domeniu, modelează viitorul cu idei și tehnologii în continuă transformare, redefinește numeroase ramuri din industrie, inclusiv televizoare, smartphone-uri, dispozitive portabile, tablete, aparate foto, aparate digitale, imprimante și echipamente medicale. Toate la un moment dat vor fi conectate între ele.

    IoT este viitorul lumii digitale iar Samsung cu serviciul integrat SmartThings este în prim plan. Miliarde de dispozitive conectate vor fi în viitor, acest lucru înseamnă venituri de miliarde pentru aceste companii.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.