Prezent la Arad, ministrul Educației spune că nu se știe câți elevi sunt în sistemul de învățământ din România





Știri Arad. Ministrul Educației, Liviu Pop, a fost prezent vineri la Arad, unde a avut întâlniri cu mai mulți conducători de instituții de învățământ, cadre didactice și studenți. Întâlnirile au avut loc la Corpul M al Universității „Aurel Vlaicu” Arad. Între întâlniri, ministrul Educației a susținut și o conferință de presă, ocazie cu care a discutat cu jurnaliștii prezenți despre noul buget al învățământului, despre programa școlară sau despre problemele cu care se confruntă sistemul educațional.
Referitor la buget, Liviu Pop a declarat că Ministerul Educației va avea anul viitor cel mai mare buget din ultimii 27 de ani, acesta ridicându-se la peste 6 miliarde de euro. Totodată, ministrul social-democrat spune că sunt încă multe lucruri nerezolvate în Legea Educației, dar că s-au făcut pași importanți în acest sens.
Ca fiecare ministru ce a stat în vârful Educației după Revoluție, iar Liviu Pop este pentru a doua oară în fruntea acestui minister, acesta pregătește o nouă „reformă”, explicând că „vom regândi toată programa școlară”.
Printre problemele pe care ministrul Pop spune că le va rezolva se află și starea unităților de învățământ din România, unități care în marea lor majoritate nu dispun de autorizații de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În acest context, Liviu Pop a spus că unul dintre obiective este ca anul viitor toate unitățile școlare să corespundă normelor ISU. Trebuie să menționăm însă că acest lucru este destul de greu de crezut, în condițiile în care proporția acestor unități de învățământ ce nu corespund normelor este una foarte mare.
Un alt subiect discutat și care i-a lăsat pe jurnaliștii prezenți cu gura căscată a fost acela al numărului de elevi din România. Foarte senin, Liviu Pop a explicat că „nu știm exact câți elevi sunt în sistemul de învățământ din România în acest moment”. Văzând reacțiile jurnaliștilor, ministrul a încercat să dreagă „busuiocul” explicând că totuși se știe numărul elevilor în proporție de 99,99%, dar problema vine în cazul elevilor care sunt înscriși în sistem, dar care nu frecventează cursurile, sau în cazul copiilor care s-au mutat de la o instituție de învățământ la alta sau chiar în afara țării.
În final, ministrul Liviu Pop a făcut o altă declarație care oarecum a uimit reprezentanții mass-media prezenți, anume că de anul viitor vrea ca manualele școlare să existe deja din luna iunie, nu de la 15 septembrie, deși ani la rândul guvernanții s-au dovedit incompetenți din acest punct de vedere, elevii începând școala în septembrie fără manuale, acestea ajungând la ei abia după câteva săptămâni sau chiar luni. Rămâne de văzut ce se va întâmpla anul viitor cu manualele.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)