KineDok ne-o aduce pe „Regina Tăcerii” la Joy’s





Asociația CitiZenit și One World Romania continuă seria proiecţiilor KineDok în Arad miercuri, 1 noiembrie, de la ora 20, cu documentarul „Regina Tăcerii”, coproducţie Polonia-Germania. Regizoarea o urmărește pe Denisa, o fată surdă de 10 ani dintr-o familie de romi, într-o așezare ilegală din Polonia, creând momente elaborate de cinema în care încearcă să vizualizeze viața interioară a fetiţiei pornind de la muzica ei preferată.
Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea, ca de obicei, va fi liberă.
REGINA TĂCERII
Regia: Agnieszka Zwiefka
Producţie: 2014, Polonia, Germania
Durata: 80 minute
Sinopsis:
Ceilalți copii îi spun „nebuna”, însă Denisa Gabor nu e decât o fetiță romă de zece ani care, împreună cu părinții și cu alte câteva familii de romi din România, s-a mutat undeva la marginea Wroclaw-ului, în Polonia. Pentru că nu poate auzi, Denisa se confruntă zilnic cu agresiunea celorlalți copii. Părinții ei sunt complet în afara sistemului – nu au adresă fixă sau asigurare medicală – astfel încât durează ani buni până ce Denisa ajunge să fie consultată de un medic. În ciuda dizabilității care a împiedicat-o să învețe să vorbească, Denisa rămâne un copil plin de viață care poate comunica cu cei din jur și care se bucură să danseze pe ritmul filmelor Bollywood de pe DVD-urile culese din gropile de gunoi – ritm pe care îl percepe în ciuda dizabilității.
——————————————————
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2017 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de CitiZenit, cu sprijinul Centrul Municipal de Cultură Arad.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)