„Unchiul Tony, 3 proști și Serviciile Secrete” – proiecție KineDok la Joy’s





Cu siguranță nu veți fi proști dacă începeți luna septembrie cu KineDok, vizionând pe 6 septembrie, de la ora 20, la Cafeneaua Literară Joy’s, documentarul „Unchiul Tony, trei proști și Serviciile Secrete”.
Documentarul, ce a stârnit controverse în Bulgaria, după un record de rulare în cinematografe în Sofia, spune o poveste a controlului de stat și a corupției din era comunistă. Filmul transpune pe ecran viața lui Antony Trayanov, regizor de animație care s-a format în perioada comunismului și care a dat viață unuia dintre cele mai cunoscute personaje de animație din Bulgaria, deși a trăit cea mai mare parte a timpului în anonimat.
Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea va fi, ca de obicei, liberă.
UNCHIUL TONI, TREI PROȘTI ȘI SERVICIILE SECRETE
Regia: Mina Mileva, Vesela Kazakova
Producţie: 2014, Bulgaria
Durata: 86 minute
Sinopsis:
În anii ’60 și ’70, Bulgaria comunistă avea un celebru studio de animație, cu Donyo Donev drept lumină călăuzitoare. Scurtmetrajele sale, printre care „Satul Inteligent”, „De Facto”, „Pardon” și îndrăgita serie „Trei proști”, au făcut deliciul spectatorilor de acasă și din străinătate. Însă, așa cum se dezvăluie în acest documentar, adevărata forță creatoare din spatele acestor filme a fost „asistentul” lui animator, Antoni „Unchiul Tony” Trayanov. Și mai îngrijorător, documentarul afirmă că Donev și alte figuri de rang înalt din studio colaborau cu poliția secretă bulgară. În anii comunismului, Donev a fost răsplătit cu nenumărate premii pentru ”creația sa” și a călătorit în întreaga lume, în timp ce lui Trayanov i s-a interzis să lucreze la filme proprii sau să călătorească în afara Bulgariei.
––-
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2017 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de CitiZenit cu sprijinul Centrul Municipal de Cultură Arad.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)