Părinții se ruinează financiar pentru promovabilitatea copiilor. Meditațiile – necesitate sau constrângere?





Nu este nicio rușine când un elev simte că efectiv nu înțelege o materie și apelează la un profesor pentru a-l ajuta cu explicații în afara orelor de clasă. Problema intervine atunci când un procent foarte mare al elevilor unei clase sunt nevoiți să se mediteze pentru a promova cu bine clasa sau vreun anume examen, iar asta adesea tocmai cu propriul profesor. Subiectul nu este nou, dar tocmai asta îl face atât de îngrijorător! De ani de zile, meditațiile au devenit efectiv parte din viața unui elev, iar acest lucru, pe cât de firesc pare pentru ei, pe atât de anormal este, în definitiv.
Să pornim de la următoarea întrebare: pentru ce mai primește salar un cadru didactic dacă aproape întreaga clasă se pregătește în paralel cu alți profesori pentru a putea lua note decente? Și acum să extindem întrebarea: este într-adevăr necesar, chiar în cazul tuturor elevilor aflați în această situație, să apeleze într-adevăr la meditații particulare, pe banii munciți din greu de către părinți, când învățământul din România are pretenția de a se declara „gratuit”?
Tindem să credem că tendința este „efectul de turmă”. Multe sunt cazurile în care părinții, mai ales în anul antemergător evaluării naționale sau a examenului de bacalaureat, își trimit copiii la meditații doar pentru că „așa face toată lumea” sau pe principiul „mai bine în plus, decât să riscăm și copilul să nu treacă examenul”. Astfel, ei devin complici la un fenomen care încurajează abuzul. Poate că termenul e prea dur, însă cum am putea denumi ceea ce se întâmplă adesea la clasă, atunci când însuși profesorul presează elevii să vină după ore la el acasă, la meditații, pentru a înțelege mai bine materia predată la clasă? Căci aici e problema majoră! Mulți elevi care se meditează, o fac tot cu profesorul pe care îl au ca titular la materia respectivă, la școală. Astfel, în loc să beneficieze de educarea completă în timpul orei, să pună întrebări de fiecare dată când nu înțeleg ceva, ei se bazează că oricum profesorul le va explica mai bine la meditații.
„Profesorul de matematică ne-a spus clar că dacă vrem să trecem cu bine evaluarea națională, să facem și meditații cu el. Eu merg, că nu vreau să cad”, a zis B.V., un elev de clasa a VIII-a din Arad.
„Îmi e ok la meditații, că ne facem cu profa și temele de casă…”, a zis R.P., elevă în clasa a XII-a din Arad.
Cei de la Ministerul Educației au declarat pentru Avocat.net că există o prevedere din proiectul de cod etic care le-ar interzice dascălilor să ofere meditații contra cost, cu proprii elevi, prin constrângere. Pentru a se aplica, aceste prevederi ar trebui să intre în vigoare mai întâi, iar acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta.
Ce părere are Inspectoratul Școlar Arad despre profesorii care își meditează proprii elevi
„ISJ Arad consideră că obligaţiile profesorilor sunt stipulate în Legea Educaţiei nr 1/2011 şi că prevederile Codului de Etică în Educaţie, aflat deocamdată în stadiul de proiect la Ministerul Educaţiei Naţionale, va trebui respectat ca atare. ISJ consideră că profesorii au dreptul de a oferi lecţii în particular elevilor dacă respectă legile în vigoare și nu recurg la constrângerea elevilor.”, a declarat Laura Nădăban, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Arad.
Deocamndată, Legea educației nr. 1/2011 dă undă verde profesorilor să facă meditații cu elevii, neexistând prevederi legale care să pună sub semnul întrebării moralitatea sau etica acestor lecții contra cost. Totuși, cu legea în mână, majoritatea profesorilor din Arad pe care i-am contactat au fost extrem de recalcitranți să vorbească public despre meditații.
„Dacă aș preda o materie la care să aibă nevoie elevii de meditații și eu aș face-o. Îmi înțeleg perfect colegii. La ce salarii de mizerie avem, e normal că încearcă să își facă rost de un bănuț… Și ce dacă predau și la clasă? Acolo copiii nu sunt atenți, la meditații o fac pentru că e altfel atmosfera, nu cu ochii pe geam, profesorii pot fi cu ochii pe ei mai bine, că nu explică același lucru la 30 de elevi odată!”, ne-a spus un profesor din Arad
„Eu i-am zis unui părinte că nu are nevoie copilul de meditații, dar el a insistat pentru că prietenii lui fac meditații și că el cum să nu facă, că o să zică lumea că nu-i oferă ce-i mai bun copilului… Ce să-i zic? Că nu vreau? De ce să fac asta? Dacă el vrea să arunce cu banii numai așa, rău nu face copilului, măcar mai exersează…”, ne-a spus o profesoară de engleză.
Declarațiile de mai sus sunt singurele pe care am reușit să le obținem de la dascăli. Reținerea lor de a vorbi deschis cu presa despre meditații poate avea legătură și cu nerespectarea obligativității legale pe care o au față de Direcția Finanţelor Publice, doar un număr infim declarându-și veniturile obținute din meditații.
Prețurile și materiile buclucașe
Potrivit elevilor și profesorilor cu care am vorbit, rămași în anonimat la rugămintea lor, prețul unei meditații nu este unul fix. Acesta diferă în funcție de experiența profesorului și, mai ales, de prestigiul școlii în care acesta este angajat. Astfel, un profesor debutant, de la o școală gimnazială, cere în jur de 25 – 30 de lei pe o ședință de meditații (2 ore), pe când un profesor de la un colegiu național, care predă de ani de zile, cere de la 40 de lei, la 50 sau chiar 60 de lei pe o ședință. Prețul diferă și în funcție de câți elevi sunt meditați deodată. Majoritatea dascălilor meditează elevi în grupuri mai mari de 3 persoane. Un elev care dorește să primească explicații doar pentru el, va plăti mai mult, desigur.
Materiile la care elevii au nevoie de meditații sunt matematica, româna și engleza, dar există și cazuri când ei fac meditații și la alte materii de examen cum ar fi istoria sau geografia.
Legalitatea și fiscalizarea banilor din meditații au trezit numeroase discuții în rândul opiniei publice, în ultimii ani, iar în acest context, recent, Avocat.net a cerut câteva lămuriri celor de la Ministerul Educației Naționale (MEN), precum și organelor fiscale.„ Concret, am aflat că meditațiile nu sunt interzise prin lege, la ora actuală, dar profesorii au obligația să plătească impozitele și contribuțiile aferente acestor venituri extra-salariale. Altfel, în urma unei verificări de către organele fiscale, cei care nu au cum să-și justifice aceste venituri vor fi obligați să plătească impozitul din urmă, dar și să suporte dobânzi și penalități”.
Câți profesori din Arad își declară veniturile suplimentare din meditații? Ce spune Agenția Județeană a Finanțelor Publice Arad
Curioși fiind câți dascăli chiar fac acest lucru în Arad, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt AJFP Arad, Călin Arusti. Acesta ne-a declarat următoarele:
„Din evidentele fiscului aradean rezultă un număr de 98 de meditatori înregistrați. Veniturile obținute de cadrele didactice din meditații sunt venituri din activități independente și se impun cu cota de impozit de 16%, conform prevederilor codului fiscal. Dobânzile, penalitățile de întârziere și penalitățile de nedeclarare se calculează conform codului de procedura fiscala și sunt:
1. Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere
2. Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
Pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect se datorează o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi. Penalitatea de nedeclarare se majorează cu 100% în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare”, ne-a spus Călin Arusti.
Dacă numărul real de meditatori din Arad coincide cu cel din baza de date AJFP, greu de spus. 98 de meditatori înregistrați nu e totuși un număr mic, în comparație cu numărul incredibil (4 persoane!) înregistrate în urmă cu aproape 20 de ani. Contează totuși și numărul de elevi pe care aceștia îi declară. Pot avea dublu față de numărul declarat. Pot avea triplu. Sau pot avea exact atât. Ezitarea dascălilor de a discuta deschis despre meditațiile pe care le fac crează automat și speculațiile respective. Căci când știi că faci totul ca la carte, de ce să fi stingherit să dai o declarație publică, folosindu-ți numele complet?
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)