Must fiert, curent întrerupt, clienți nemulțumiți, producători și comercianți de vin batjocoriți de Primărie. Sau povestea arădenilor care se descurcă (FOTO / VIDEO)





Ni s-a întâmplat tuturor, ca pietoni, să trecem pe culoarea roșie a semaforului, sau ca șoferi, să forțăm semaforul… ori să facem o parcare neregulamentară. Toată lumea mai fentează legea pentru interesul personal. Depinzând de gravitatea faptelor, organele de control iau măsurile necesare împotriva acestor abuzuri. Dar despre ce e vorba? În rândurile următoare vom prezenta anumite fapte și vă lăsăm pe voi, cititorii, să trageți concluziile, vă acordăm vouă titulatura de „organ de control”.
În data de 28 noiembrie, primarul a semnat o dispoziție privind interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în zona Primăriei. Aceasta a venit ca urmare a adresei eliberată de Inspectoratul de Jandarmi Județean pe baza legii 60/1991: „se interzice comercializarea și consumul băuturilor alcoolice la localurile de alimentație publică, baruri, restaurante din zona Primăriei Municipiului Arad, în data de 30 noiembrie între orele 18:00 – 23:00 și în data de 01 decembrie între orele 16:00 – 24:00”. Această dispoziție au primit-o toți proprietarii de căsuțe care vindeau vin cu ocazia Târgului de iarnă. Ieri, la concertul organizat în fața Primăriei, s-au strâns foarte mulți arădeni pentru a-i asculta pe cei de la Fantazia, Smiley, Andra și trupa The ReChords. Showul a fost unul reușit, chiar dacă era foarte frig.
Zâmbete în colțul gurii, dat din umeri și plecat…
La căsuțe s-au format cozi interminabile unde se servea must fiert. De comercializat vin fiert sau la sticlă nici nu putea fi vorba. Nu aveau voie să vândă băuturi alcoolice sub nicio formă, așa că ceaiul cald și mustul fiert erau la mare căutare. La ora 17:55, agenții de ordine publică au trecut pe la căsuțe și au reamintit faptul că se interzice comercializarea băuturilor alcoolice. Am trecut și noi pe la una dintre căsuțe și am cerut must fiert. Oamenii care stăteau la coadă, erau nemulțumiți de faptul că nu pot bea un pahar de vin fiert, dar după ce primeau paharul de must fiert, zâmbeau mulțumiți. Motivul era unul simplu: mustul fiert era de fapt vin fiert. Din lumea multă care stătea la coadă se auzeau glume cum că românul e descurcăreț și dacă vrea ceva tot reușește să obțină.
Da, acel must fiert era vin fiert. Comercianții nu au stat pe tușă, în afară de unul singur, iar clienții au fost mulțumiți.
Singurul comerciant care nu vindea nimic,
stătea totuși cu căsuța deschisă și informa clienții că nu are voie să comercializeze alcool și că îi așteaptă a doua zi pentru a le vinde o sticlă din vinul pe care și-l doresc.
„Cum n-ai voie să vinzi?! De ce n-ai voie să vinzi?! Dar ceilalți dau!”, spuneau oamenii, extrem de mirați.
„Știu, dar o fac pe răspunderea lor…”, a venit răspunsul acestuia.
„Și-atunci când putem cumpăra?!”
„Puteți să veniți mâine, dar până la ora patru…”, le-a spus vânzătorul.
Inutil să mai spunem că nimeni nu părea că înțelege hotărârea Primăriei și că nimeni nu i-a tras la răspundere pe ceilalți vânzători care s-au riscat să vândă vin la pahar, sub titulatura de must fiert.
De asemenea, niciunul dintre cetățenii care stăteau la mese și își puneau vin din sticlă în pahare nu a fost interpelați de vreun om al legii. Nimeni nu a venit să verifice dacă se respectă legea. Pentru că nu făceau scandal, pentru că au venit să se bucure de muzică, de o vorbă cu prieteni și un pahar de vin fiert sau nefiert.
Unii au trecut pe „roșu”, iar alții nu. Repercusiunile care au fost?
În afară de nervii clienților și neputința unui comerciant transfomată deja în frustare, nu prea au fost. Asta până s-a luat curentul! De mai multe ori! Și uite așa, cu blițul de la telefoane acești comercianți continuau să comercializeze must fiert și eliberau bonuri fiscale pe care scria vin fiert (vezi galeria foto)… Ce să mai credem? Ce să mai zicem? Era chiar necesară acea dispoziție? Oricum arădenii au primit ceea ce și-au dorit. Eu personal salut ceea ce au făcut comercianții, pentru că au găsit o nișă, una riscantă aș zice, și și-au mulțumit clienții. La fel salut și inițiativa acelui comerciant care a stat și a îndurat frigul pentru a le spune oamenilor că nu are voie să vândă vin și nu a făcut-o, și că îi așteaptă a doua zi.
Cât de mult este în interesul cetățeanului și/sau comerciantului ca la un concert, un eveniment, să se interzică comercializarea de băuturi alcoolice? Că se interzice comercializarea băuturilor alcoolice în timpul manifestațiilor de Ziua Națională sunt perfect de acord, dar la un concert? În Piața Avram Iancu de ce se poate?
Concluziile, vă lăsăm pe voi să le trageți…
Comentariile portalului
Cu „i rest my case’ sunt perfect de acord. Cum spuneam, insistați ca un troll. Dar n-am niciun dubiu că într-adevăr credeți cu tărie toate elucubraț (...)
Situatia Ungariei e dovada esecului politicilor UE si a unui model dictatorial catre care au "alunecat"(aplicantii politicilor astea am afirmat ca le preaslaviti). Ungaria pana in trecutul nu prea (...)
Din construcție mailul are patru sau cinci bazine imense cu apă și hidranți tocmai pt. stingerea incendiilor!