Ce facem cu imigranții? Masă rotundă la Arad, pe tema integrării





În această dimineață, în Sala Rotondă a Prefecturii Arad, s-a desfășurat prezentarea și dezbaterea proiectului „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecție și pentru străinii cu ședere legală în România, în regiunea de vest”, inițiativă a Organizației Internaționale pentru Migrație și Asociația Filantropia Oradea.
În sală au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor publice arădene precum DDAC Arad, CJRAE Arad, IȘJ Arad, DGASPC Arad, Serviciului de Integrări, dar și reprezentanți ai diferitelor ONG-uri arădene.
Adriana Popa, managerul Centrului Regional de Integrare „Filantropia”, împreună cu părintele Lazăr Laurențiu Ioan, președintele Asociației Filantropia, și părintele Gabriel Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului și președinte al Asociației Filantropia filiala Arad, au făcut o scurtă prezentare a proiectului în sine, care beneficiază de fonduri europene, după care a urmat o discuție liberă, o adevărată „Masă rotundă” prin care s-au dezbătut toate problematicile ce le ridică situația migrării la ora actuală.
Proiectul discutat va oferi oportunitatea dezvoltării unei rețele naționale de sprijin pentru persoanele imigrante, care stau cu forme legale în România.
„Ne dorim cât mai multe parteneriate locale pentru a putea să ne sprijinim unii pe ceilalți”, a spus părintele de la Oradea, Lazăr Laurențiu Ioan. Acesta a ținut să sublinieze și faptul că acest proiect a reușit să implice toate confesiunile din România. „Astfel, consolidăm aspectele legate de toleranță, de prietenie…”. Așadar, prin acest lucru, religia nu mai e o barieră, ci devine o punte care unește oamenii.
Proiectul are un caracter practic, oferind beneficii concrete persoanelor supuse fenomenului de migrație. Oferă informații despre documentele necesare, despre piața de muncă, oferă acces gratuit la învățarea limbii, se ocupă cu înscrierile la grădiniță, oferă acces la medicamente în caz de boli etc.
„Noi dorim să facem o schimbare mică într-o lume mare. Credem că integrarea migranților este posibilă, însă avem nevoie de ajutorul dumneavoastră”, a spus Adriana Popa.
Pentru toate persoanele interesate să se implice în acest proiect, organizatorii au anunțat că va exista în viitorul apropiat un curs de formare, de două zile, la Oradea.
În România, la ora actuală, există 5 centre cu regim deschis, fiecare dotat cu 1200 locuri, pentru persoanele imigrante. Cel mai apropiat astfel de centru se află la Timișoara. Pe lângă acestea, există 2 centre cu regim închis, dedicate persoanelor care ajung în țară prin mijloace ilegale. Este vorba de Centrul de la Horia și cel de la București.
„Călătoria ADN-ului”, un filmuleț ce ne arată cât de absurdă e gândirea prin prisma mândriei „pur sânge”
La finalul evenimentului s-au proiectat două filmulețe. Unul care arăta activități deja începute din cadrul proiectului, iar altul, intitulat „Călătoria DNA-ului”, având un mesaj extrem de emoționant. Filmulețul realizat de Momondo arată un experiment inedit: fiecare persoană din clip a acceptat să i se analizeze DNA-ul, după care a primit un rezultat la care nu s-ar fi așteptat câtuși de puțin.
Niciunul nu are sângele 100% italian, britanic, turcesc ș.a.m.d. ci o combinație în diferite procentaje a mai multor „naționalități”. Ba mai mult, doi dintre participanți au descoperit că deși sunt din colțuri diferite ale continentului sunt, într-un mod îndepărtat, chiar verișori.
„Nu ar mai exista extremiști în lume dacă oamenii și-ar cunoaște moștenirea într-un mod atât de detaliat. Adică, cine ar fi atât de tâmpit încât să se mai gândească la o rasă pură?!”, spunea una dintre participantele la experiment, după ce a descoperit cu stupoare că deși era convinsă că este 100% englezoaică, are doar un procent de 32%, iar pe lângă e 31% combinație de italiancă și grecoaică, 17% irlandeză, 14% spaniolă, 3 % nemțoaică, iar câte 1 % finlandeză, rusoaică și altele.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)