Harta lumii în funcţie de riscul de atacuri teroriste. Cum se „prezintă” România?





Riscurile de securitate cauzate de acţiuni teroriste au generat tot mai multe îngrijorări în ultimul timp, după o serie de atentate comise în special în Franţa, Belgia, Turcia, Egipt, Kenya sau Pakistan şi revendicate de jihadişti. În acest context, AON Risk, un important furnizor global de servicii de management de risc şi consultanţă, a publicat o hartă a ţărilor în funcţie de riscurile de atacuri teroriste, scrie Adevărul, citând „Le Echos“.
În harta publicată de AON Risk ţările sunt prezentate în funcţie de cinci categorii de risc, şi anume neglijabil, redus, mediu, ridicat şi major.
Situaţia de securitate s-a agravat în 18 ţări, dintre care 12 sunt ameninţate în special de reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic, şi s-a îmbunătăţit în alte 13, semnalează „Les Echos“.
Ţările care se confruntă cu riscuri majore de producere de atentate pe teritoriile lor sunt Pakistan, Afganistan, Irak, Siria, Yemen, Liban, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Congo, Republica Centrafricană, Libia, Niger, Ciad, Nigeria şi Mali. Toate sunt ţări musulmane afectate fie de război civil, fie de o puternică activitate a unor grupări jihadiste.
Doar patru ţări din Africa prezintă risc neglijabil sau redus de atentate, şi anume Namibia, Botswana, Swaziland şi Malawi.
Ţările care prezintă cele mai mari riscuri de securitate în cele două Americi sunt Venezuela şi Haiti (ridicat). Pe de altă parte, Cuba beneficiază de o notă mai bună în materie de securitate în comparaţie cu Statele Unite şi Canada.

Sistemul național de alertă teroristă, semnalat ca fiind de nivel precaut, pe site-ul Poliției Române
Ţările cele mai nesigure din Europa sunt Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, care prezintă risc ridicat. Franţa şi Belgia, două ţări afectate de atacuri teroriste sângeroase, se confruntă cu un risc mediu de producere de atentate, în timp ce toate celelalte ţări europene, printre care şi România, prezintă un risc redus sau neglijabil.
În Asia, ţările cele mai nesigure sunt India, Indonezia, Nepal, Bangladesh şi Coreea de Nord.
„Harta noastră pentru 2016 semnalează un fenomen de instabilitate tot mai mare pe plan regional, dar şi un spectru de creştere a riscurilor“, conchide, pentru „Les Echos“, Louis Bollaert, directorul Departamentului de Riscuri Politice de la filiala AON în Franţa.
Sursa: Adevărul
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)