Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” a adunat peste 100 de elevi la dezbaterea dedicată Zilei Mondiale a Apei





Apa – un element atât de indispensabil pentru viață și, totuși… atât de „subestimat” în unele părți ale lumii. Asta pentru că, în țările civilizate, este ceva banal, ceva a cărei necesitate nu o observăm, pentru că avem parte de ea din belșug. Dar situația nu stă la fel de roz peste tot, știm foarte bine acest lucru. Știm însă mult mai puțin despre calitatea acesteia și despre întreaga industrie care o exploatează.
Nu este primul an în care Ziua Mondială a Apei, integrată în seria de evenimente „Săptămâna Pământului”, este marcată la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, iar acest lucru se întâmplă an de an mulțumită profesorului de geografie Marius Țiu, alături de profesoara Andrada Marcu.
Astăzi, 22 martie, în sala festivă a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, profesorul Marius Țiu a vorbit în fața a peste 100 de elevi (veniți inclusiv din alte școli) despre accesul la apă în lume, despre calitatea apei potabile pe tot mapamondul, respectiv despre industria mondială a producătorilor de apă îmbuteliată. Vizavi de această temă din urmă, profesorul Țiu a menționat că la noi, în România, numărul companiilor producătoare și, mai ales, calitatea apei comercializate (carbogazoasă și plată) este mult mai ridicată decât în majoritatea țărilor. La dezbatere a participat și o reprezentantă a DSP Arad (Direcția de Sănătate Publică), care a precizat că apa de la robinet din Arad are o calitate mult mai bună față de cea din alte orașe (cum ar fi Timișoara, cel mai apropiat exemplu, ca să nu mai vorbim de partea estică a țării), și este de știut și faptul că exportăm apă potabilă către orașele învecinate de peste graniță, în Ungaria. În cadrul evenimentului s-au proiectat, de asemenea, scurtmetraje documentare în strânsă legătură cu Ziua Mondială a Apei.
Dezbaterea a fost astfel gândită încât să fie cât mai interactivă cu putință, la final elevii fiind încurajați să participe la o discuție liberă pe tema abordată. Tot la final, fiecare participant a primit simbolic o sticlă de apă minerală din partea co-organizatorului acestui eveniment, Centrul Județean de Voluntariat Arad.
Comentariile portalului
Se pare că v-a scăpat un detaliu! Nu doar mai marele județului a fost cel dintîi la primirea luminii, ci chiar pupila sa a fost cel care (...)
Mai este o întrebare; de ce a secretizat cnsas nota!? Din articolul de pe g4media se înțelege ca cnsas e prima oară când face asta.
E normal ca politicienii sa fie primii care au acces la impartitul luminii, trebuie să lumineze calea spre furt!