marþi, 13 mai, 2025

Special Arad Logo

    Un nou proiect pentru Legea salarizării

    de - | 20 ianuarie 2016, 8:15 AM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Vechiul proiect al legii salarizării, elaborat de Guvernul Ponta, a devenit istorie. Ministerul Finanţelor spune că bugetul de stat nu poate suporta cheltuielile atât de mari. De aceea va fi elaborat un nou proiect, după discuții separate cu reprezentanții fiecărui minister. Concluzia vine odată cu negocierile de azi, dintre sindicate și conducerea Ministerului Muncii, informează Digi24,

    Sindicaliştii spun că Ministerul Muncii vrea să refacă integral legea salarizării. Actualul act normativ este aplicat parţial şi inegal, au explicat reprezentanţii guvernului la negocieri.

    „Așa cum a fost alcătuită s-a dorit intrarea în vigoare de la data la care a fost publicată, din cauza crizei nu a putut să fie susținută. La ora aceasta, parte din legea 284 se aplică, nu în totalitate. Majorările salariale care au avut loc, inclusiv cele de anul trecut, s-au aplicat în unele instituții la salariul de bază, în altele la cel de încadrare, care însemna și includerea anumitor sporuri”, a spus ministrul Muncii, Claudia Costea, la Jurnalul de Seară de la Digi24.

    „Venisem cu un obiectiv clar, menținerea vechii legi, și din ea să extragem părțile rele și să-i dăm drumul. Nu, acum am ajuns la zero. Urmează să facem un proiect nou de lege”, a spus Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.

    Din proiectul deja aflat în dezbaterea publică se vor păstra totuşi unele principii.

    „Indiferent dacă se mergea pe proiectul de anul trecut sau pe legea actuală, în vigoare, elementul de bază care este aprobat şi este cel mai important este că baza de raportare 1 va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată pe economie”, a spus Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

    Pe lângă rescrierea grilei de salarizare, ministerul trebuie să găsească soluţii şi pentru alte probleme semnalate de sindicalişti.

    „Faptul că sunt 24 de clase suprapuse, faptul că sunt angajări care au în același timp același salariu cu unii cu vechimrea mare”, a adăugat Bogdan Hossu.

    „Imaginați-vă ce ar însemna să le spunem noi oamenilor din sistem că până în 2019 salariile vor crește cu 11% în învățământ. Adică un profesor debutant să ajungă de la 1100 lei la 1200. Ar fi dezastruos. Asta e problema de fond, nu știm deocamdată nimic ce se întâmplă cu creșterile salariale”, a spus și Simion Hăncescu.

    Până pe 4 februarie, Ministerul Muncii va purta discuţii cu sindicaliştii şi reprezentanţii celorlalte ministere iar 10 februarie este termenul la care ar urma să preznte noua grilă de salarizare. Calendarul anunţat include adoptarea legii în parlament, în luna mai, şi intrarea ei în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

    sursa: Digi24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.