„Sunt 8 bazine olimpice la nivel național… și al nostru stă închis!”. Inițiatoarea petiției „Salvați bazinul Delfinul” s-a adresat consilierilor județeni | video





Inițiatoarea unei petiții care a circulat intens pe social media pe parcursul ultimului an s-a prezentat în fața consilierilor județeni pentru a trage un nou semnal de alarmă pentru Bazinul Delfinul, unul dintre cele 8 bazine olimpice la nivel național, care stă închis deja de 5 ani de zile, demersurile pentru a îl aduce în patrimoniul local dovedindu-se complicate. Acum, prin aprobarea unui nou proiect de hotărâre, Consiliul Județean își încearcă din nou norocul să îl preia, alături de Sala Polivalentă și „Baza Abel”.
Neamțu Manonalita Radiana, acum pensionară, a fost pentru o perioadă înotătoare profesionistă și este cea care a inițiat petiția care a adunat peste 4000 de semnături, prin care încearcă să determine autoritățile să ia măsuri pentru salvarea Bazinului „Delfinul”. Cum pe ordinea de zi a ședinței de consiliu a fost inclus un proiect de hotărâre care e în strânsă legătură cu solicitarea ei, arădeanca a primit permisiunea să se adreseze consilierilor înainte de supunerea actului normativ la vot.
„E un bazin în care au înotat și au învățat să înoate generații, construit în 1984, iar din pix în 2020 închis, pe considerentul că nu sunt fonduri. Rog respectos să faceți toate demersurile posibile ca acest bazin aflat la câteva minute de centru, de Podgoria, la 2 minute de stația de tramvai, este inadmisibil să fie închis de atâția ani! (…) România are un campion olimpic. Cinste lui și mândria României! Aradul e cu bazin olimpic, 8 bucăți la nivel de țară… și al nostru stă închis! În loc să fie redat circuitului competițional al natației!”, a spus doamna Neamțu.
Special Arad a prezentat primăvara trecută situația alambicată în care se află Bazinul Delfinul. El aparține Agenției Naționale pentru Sport, instituție care nu are niciun plan pentru a îl moderniza, ori măcar repara, din buget propriu, fiind în așteptarea Companiei Naționale de Investiții pentru finanțare. CNI însă l-a inclus pe o listă cu alte 2300 solicitări în așteptare la nivel național, astfel că lucrurile nu par să se miște în curând.
În tot acest timp în care bazinul a stat închis, autoritățile locale (mai întâi Primăria, apoi Consiliul Județean) au încercat să îl treacă în patrimoniu pentru a se ocupa de el, împreună cu Sala Polivalentă și baza sportivă cunoscută ca „Baza Abel”. Până acum însă, demersurile s-au dovedit nereușite.
O nouă încercare din partea Consiliului Județean să preia Bazinul Delfinul, Sala Polivalentă și „Baza Abel”
După ce a mai avut demersuri în 2022, întrerupte însă în 2023, prin proiectul de hotărâre aprobat astăzi de consilierii județeni, Consiliul Județean mai face un pas pentru încercarea de a le prelua de la Agenția Națională de Sport.
După supunerea la vot, vicepreședintele Sergiu Bîlcea a ținut să ia cuvântul pentru a transmite asigurări în ceea ce privește intenția de a păstra utilitatea sportivă, respectiv de a investi în modernizarea lor, adresându-se formațiunilor politice din CJ, pentru a le cere sprijinul, prin parlamentarii lor, să grăbească procedurile birocratice.
„Nu există în hotărâre o altă direcție decât cea sportivă pentru aceste obiective care ni le asumăm. Mai mult, am identificat cu colegii mei din zona tehnică și axe de dezvoltare, de finanțare pentru modernizarea lor. Bazinul astăzi nu funcționează, sala de sport este într-o evidentă stare de nevoie de modernizare și cred că este un moment oportun pentru a avea aceste obiective. Un singur apel aș mai face. Suntem membri ai unor formațiuni politice care unele fac parte din Guvern, altele nu: în draftul Agenției Naționale pentru Sport, astăzi, se menționează că Consiliile Județene vor intra în patrimoniul clădirilor, iar cluburile sportive municipale vor intra în patrimoniul primăriilor reședință de județ. Noi am făcut mai mult, am spus că atâta timp cât această proprietate este deja rezolvată, adică CF-urile celor trei obiective sunt rezolvate, ne asumăm să preluăm mai repede decât descentralizarea pe care o propune Guvernul României. Dacă această descentralizare nu va avea loc, asta nu înseamnă că în momentul de față Consiliul Județean Arad va renunța la preluarea acestor trei obiective (…) Parlamentarii să continue demersul nostru în cadrul Guvernului, pentru că o Hotărâre de Guvern va putea să ne aducă cât mai rapid aceste trei obiective și să demarăm documentațiile pentru modernizarea lor.”, a explicat Sergiu Bîlcea.
Pe lângă această solicitare la Guvern, președintele Iustin Cionca a dorit să informeze că se fac demersuri pentru a determina Guvernul să ofere atribuții Consiliilor Județene astfel încât să poată bugeta și domeniul sportiv.
„Am făcut demersuri cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, prin care să primim atribuții pe sport, pentru că noi astăzi nu avem. De aceea, în paralel, va trebui să facem o legislație în care să avem în subordonare și personalul care va deservi aceste clădiri”, a explicat Iustin Cionca.
Citește și:
Comentariile portalului
Domnilor...ce nu ati inteles aici? Nu trebuie sa se faca nimic pentru ca nu vrea maria sa Cristea si maria sa Falca. Cu Cristea, puteti incerca cu 2 peturi la 2 (...)
Vai doamnă da' mulți cititori și comentatori aveți , cei mai mulți morți de grija frumosului și a dezvoltării . N-ar fi rău ca înainte de (...)
Clasare cusuta cu ata alba,caci altfel nu se putea dovedi ca persoanele acuzate ar putea fi condamnate ; sa vedem insa cat sange in instalatie au juzii din Timisoara sa (...)