75 de ani de la unul dintre cele mai importante momente ale Celui de-Al Doilea Război Mondial

  de Special Arad | 8 decembrie 2016, 9:05 AM | Internaţional

  0

  Americanii au comemorat ieri 75 de ani de la momentul de cotitură din Cel de-Al Doilea Război Mondial. Anume, atacul de la Pearl Harbor.

  Până pe 7 decembrie 1941, Statele Unite ale Americii au reușit să-și mențină poziția de neutralitate în cadrul războiului, deși istoricii spun că președintele Franklin D. Roosevelt și-ar fi dorit ca țara sa să intre mai devreme în război, pentru a fi de partea aliaților și pentru a pune umărul la finalizarea conflictului. Cu toate acestea, fiindcă percepția publică în SUA nu era una care să tindă pro-război și pentru că Roosevelt își dorea un nou mandat, a evitat să-și ducă țara în război și, în primii ani ai conflictului, SUA a sprijinit doar logistic puterile aliate.

  În dimineața zilei de duminică, 7 decembrie 1941, japonezii au declanșat Operațiunea Hawaii, care era de fapt un atac asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii. Atacul niponilor a fost inițiat fără vreo declarație oficială de răbzboi la adresa Americii. O astfel de declarație a fost făcută publică doar în ziua următoare, adică pe 8 decembrie.

  Rezultatul atacului de la Pearl Harbor a fost un moment de cotitură în Cel de-al Doilea Război Mondial în sensul că, după acesta opinia publică americană efectiv a explodat și aproape toată lumea cerea intrarea SUA în conflict. Lucru care s-a și întâmplat și care, potrivit istoricilor, a grăbit încheierea războiului, aportul americanilor în tabăra aliaților fiind unul considerabil.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.