miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    7 zile în Piața Mare, sicriul din beton al producătorilor agricoli

    de Adriana Barbu | 9 octombrie 2023, 12:25 PM | Recomandările editorilor | Reportaj | Știri Arad

    14

    Niciun producător agricol la etajul 1 al noii piețe, Piața Mare, cea mutată pe strada Rusu Șirianu în urmă cu aproape un an. Câțiva comercianți, ușor de numărat pe degetele mâinilor, la parterul acestei construcții. Unul, maxim doi producători prezenți în fața pieței, în vecinătatea Turnului de Apă. Acestea este bilanțul nostru după ce timp de 7 zile am vizitat, zi de zi, Piața Mare.

    O piață care ar trebui să funcționeze, să fie plină ochi de oameni timp de 11 ore pe zi, cu excepția zilei de duminică, dar în care întâlnești, doar pentru câteva ore, câțiva, foarte puțini producătorii agricoli, comercianți.

    Am decis să facem acest reportaj în Piața Mare imediat după ce am vizitat una dintre superbele piețe al Madridului: Mercado de San Miguel, aglomerată la orele dimineții, ticsită la orele după-amiezii, aproape de nerespirat seara, un loc în care cumpărăturile de alimente se combină perfect cu o oprire la o gustare, în pofida faptului că e în plin proces de reabilitare.

    Ne-am amintit de mai toate piețele agroalimentare vizitate, din Austria, în Italia, Spania și până în Portugalia, de faptul că acestea devin locuri de întâlnire pentru localnici, locuri de socializare, dar și puncte de atracție turistică.

    Piata Mare Aradul Madridul 2

    (Mercado de San Miguel, sau cum ar fi trebuit să arate Piaţa Mare a Aradului)

    Nu ne-am așteptat desigur să vedem vreun turist în noua Piața Mare a Aradului, pentru că fusesem de câteva ori acolo și am concluzionat, uitându-ne de fiecare dată şocaţi, tot mai şocaţi, la modul în care a fost realizată piaţa, la zidurile de beton interioare care par să contureze celulele unei pușcării, nu spaţiile de vânzare ale comercianţilor, faptul că nu ai de ce să iei drumul acestui loc decât pentru a cumpăra alimente de la producătorii locali.

    Dar, după şapte zile de vizită în piaţă, am schimbat însă concluzia: Piaţa Mare de pe Rusu Şiriuanu e doar sicriul din beton al producătorilor locali.

    Piata Mare Aradul orar

    (Piața Mare, de pe strada Rusu Șirianu, funcțională doar câteva ore pe zi)

    A doua piaţă a Aradului, Piaţa Mare, câteva ore de viaţă tristă

    Aşa am început documentarea: am luat drumul pieței duminică, la ora 12.00. Doar că la ora 12.10, când am ajuns acolo, în piață, cea de a doua piață ca mărime a Aradului, nu mai erau decât doi comercianți: un domn care vindea cartofi și ceapă în fața pieței şi o comerciantă care încă aștepta să îți vândă buchetele de flori. Câteva mese acoperite cu pături indicau faptul că acolo au fost, până poate de curând, comercianți în așteptarea cumpărătorilor.

    Imaginea de la etajul pieţei era şi mai dezolantă: mesele colorate cu care înainte de inaugurare se mândreau în fotografii cei din administraţia locală păreau să stea chiar de atunci, de la instantaneele acelea, în aşteptarea oricărui comerciant dornic să-şi încerce norocul aici. Dar norocul sigur nu ţine cu etajul Pieţei Mari. Locul pare abandonat de ceva vreme, iar destinul îi pare pecetluit pentru totdeauna.

    Aici nu va fi piață decât dacă se schimbă mentalități, se investesc alți bani şi sunt provocate minţi creative. Un lift care ar urma să te ducă aici pare şi el încremenit în timp, semnul unei investiții scumpe care nu-și poate dovedi utilitatea.

    Am aflat de la vânzătoarea de flori, indignată că am venit să facem poze aici, de parcă odată cu pozele noastre ar pleca și ultimii cumpărători, sau de parcă noi am fi vinovaţi de modul dezolant în care arată locul și de singurătatea comercianţilor din piaţa agroalimentară de pe strada Rusu Şirianu, că am venit după ora închiderii pieței, duminică orarul acesteia fiind doar până la ora 12.00.

    Piata Mare Aradul zilnic

    (Şapte zile în Piaţa Mare şi  tabloul unui eşec)

    Piața Mare, 20 de producători agricoli în cele mai bune zile

    Am decis atunci să venim luni să vedem cât de vie e Piaţa Mare. Am ales să venim aici la ora 16.00, oră la care parte din arădeni ies de la muncă. Am găsit în piaţă aproape aceiaşi comercianţi: comerciantul din faţa pieţei, doamna cu buchete de flori şi legume şi încă un comerciant cu ardei, roşii, vinete etc.

    Dacă la etaj, părea că nici aerul nu a mai urcat, de duminică până luni, la parter, acolo unde funcţionează cu adevărat piaţa, păturile acopereau pe mai departe produsele agricole pe care comercinaţii nu le mai iau acasă. Am venit iar prea târziu. Orarul de funcționare al pieței e până la ora 17.00. dar – dacă nu sunt clienți – se pleacă mai repede.

    Piata Mare Aradul paturi

    (Pături peste produsele agricole, în momentele în care piața nu are cumpărători)

    Am venit şi marţi, şi miercuri, şi joi, şi vineri în piaţă, dar niciodată nu am dat de mai mult de zece comercianţi aici. Numărul cumpărătorilor, mai toţi pensionari, a mai crescut în zilele următoare, când am ales să venim în piaţă mai repede, dar tot i-am putut număra pe degete.

    Sâmbătă, am ales să venim la ora 11.00, sfătuiți astfel de puținii comercianți de aici, moment în care am numărat aproape 20 de comercianţi şi cam tot atâţia cumpărători, mai toţi vârstnici. Cei 80 de comercinați din trecut, anunțați de directorul TOP (Târguri, Oboare, Piețe) ca mutați în noua piață, par și ei să facă parte tot din istorie.

    Piata Mare etaj

    (Nicio schimbare la etajul Pieței Mari timp de șapte zile)

    Etajul Pieței Mari era pe mai departe abandonat: „Nu e nimeni, domniță, acolo”, ne-a informat cu voce tristă unul dintre producătorii agricoli.

    Feţe obosite de comercianţi la limita sărăciei şi cumpărători dezamăgiți, veniţi să vadă mai degrabă cum arată piaţa de aici decât să cumpere ceva, câţiva arădeni cu plase de un leu, doar pe jumătate pline, îndepărtându-se din piață, mai mulți cumpărători în magazinul de carne şi un pic de muzică populară răzbind din boxa de pe masa cu legume a unui comerciant au fost singurele detaliile vizibile ale singurei zile animate din Piața Mare, ziua de sâmbătă.

    Piata Mare sambata

    (Sâmbătă, cea mai bună zi pentru Piaţa Mare)

    Moartea producătorilor locali: Tinerii merg la Kaufland, pensionarii au tichete

    Am decis să cumpărăm ceva și sâmbătă (după ce vineri am cumpărat jumătate de kilogram de nucă) și ne-am oprit la o doamnă în vârstă cu borcane de zacuscă, bulion, țuică, legături de legume, nuci. Am întrebat-o pe vânzătoare dacă are gem de prune. Are, cum nu, are chisăliţă, dar nu-l aduce că nu se vinde, aşa că-l va aduce în una din zilele viitoare.

    Putem să venim după el în fiecare zi, de la 10.00 la 14.00, dar nu duminică şi nici luni, pentru că atunci nu vine în piaţă, dat fiind că arădenii nu trec pragul Pieţei Mari atunci.

    Dar când vin oamenii în piață, că nici acum nu par să fie mulți, am întrebat-o? Mai vin pensionarii, după ora 10. Dar și aceștia tot mai puțini, că primesc tichete și merg la supermarket. Dar tineri nu vin pe aici să cumpere de la producători locali? Niciodată. Ei merg la Kaufland, a punctat cu tristețe vârstnica producătoare locală.

    Piata Mare Aradul Turnul de apa

    (Turnul de apă, monument istoric situat lângă Piața Mare de pe strada Rusu Șirianu)

    Vecinătatea tristă a Turnului de apă

    Am mai făcut câteva poze pe viteză, sub privirile critice ale comercianților de fructe de aici (unde să mergem, maică, dacă nici aici nu vom mai fi primiţi?, ne-a spus în şoaptă o bătrânică schiţând spre noi jumătate de zâmbet).

    Am intrat în magazinul cu carne, unde am fost priviți ca niște extratereştri, am făcut doi paşi în încăperea cu ecou a celor care ar trebui să vină să vândă produse lactate aici, am făcut câteva poze la aparatul de sifon, încă funcțional și folosit de arădeni, și la cel de lapte, defect, am mai aruncat o privire fugară, aproape ruşinată, peste feţele triste şi îmbătrânite de probleme ale oamenilor locului, am privit spre superbul Turn de apă, gândindu-ne la vecinătatea tristă pe care a primit-o cadou.

    Şi am plecat convinși fiind că aici, în Piața Mare, unde primăria a mutat piaţa agroalimentară din Piaţa Catedralei, după o investiţie ratată de peste un milion de euro, singura muzică care se asortează cu locul e recviemul.

    N-ai cum să îţi doreşti să vii să cumperi de aici alimentele producătorilor locali, pentru că e foarte greu să ştergi din minte imaginea dezolantă a clădirii, absenţa abondenţei de produse, întoarcerea în timp, senzaţia că intri într-o pușcărie căreia i-au fost îndepărtate doar zăbrelele și i-au fost zugrăviți pereții în alb. Dar cine ar vrea să ia drumul pușcăriei?

    Piata Mare Aradul pauza

    (Imagine suprinsă la final de program în Piața Mare)

    În prezentarea Primăriei Arad, noua piaţă agroalimentară de pe strada Ioan Rusu Şirianu are două paliere – parter și etaj –, cu câte 85 de mese fiecare, două spații pentru carmangerie, două pentru lactate și brânzeturi, dar şi spații pentru legume-fructe. Amenajarea celor două corpuri de clădire a costat Primăria 4,9 milioane de lei, lucrările fiind realizate în șapte luni.

    Piata Mare Aradul Primarie bun

    (Investiția de un milion de euro a Primăriei Arad)

    La nu mulţi kilometri distanță, piețele agroalimentare sunt adevărate agore: nu stau ascunse în spatele unor ziduri groase de beton, aşteptând parcă să vină cineva să le declare decesul, ci ocupă zone centrale ale unor orașe civilizate, sunt pline de viață de dimineața până seara și adună sute de comercianţi şi mii de cumpărători.

    Citeşte şi:

    S-a închis oficial Piața Catedralei. 80 de comercianți s-au mutat în noua hală de lângă Turnul de Apă

    Consilierii au votat. Piața „Mare” se va închide din 1 noiembrie, iar piețarii vor fi relocați

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Piața a fost și este prost amplasată.
      Nu am înțeles de ce nu au mutat piața rușilor în acel loc sau la piață obor și să mute piața agroalimentară în acel spațiu. Un spațiu deschis, un loc de unde, noi aradenii sa cumpărăm fructe și legume proaspete de la producători locali și nu de la SAMSARI.
      Administrația locală e incompetentă. În loc să distrugă o piață, puteau să renoveze piața Avram Iancu și să aibă acel loc pentru evenimente.
      Piața Avram Iancu dispune și de o toaletă publică care este închisă de câțiva ani. Aș putea scrie un roman.. însă alegem oameni incompetenți, clovni.

      +36 voturi
      +1
      -1
    2. Cladirea respectiva era propice pentru parcare si amenajarea ei ar fi putut sa se incadreze in 1/2 din suma investita!
      Revoltator cum niste vremelnici administratori fara radacini in cultura orasului, cu limite evidente in gestionarea la acest nivel, fara competente profesionale si responsabilitate pot distruge identitatea unui oras imbogatindu-se pe ei!
      Sa speram ca jumatate din fosta Piata a Catedralei va fi reorganizata la nivelul celor din vecinatati europene…desigur sperand si ca administratorii vor fi la un alt nivel de profesionalism, competenta, respect si patriotism local!

      +35 voturi
      +1
      -1
    3. I understand there has been some bad planning for a „new piata”.

      But, frankly, can we seriously regret the horrible communist constructions looking like an „industrial zone” just in the middle of the historical Old Center of Arad, the Piata Catedralei which was all built in the 1860s? Look at old photos aroud 1900. It was beautiful.

      In no cultural city of the world will you see something like it was until 2022: some „modern” and ugly factory-like metal contructions in the middle of a historically protected area. The Piata Mare was also full of dunken people, pre-fabricated „gherete” in a very bad state and the squarre was very dirty, messy and chaotic.

      Too many cars had invaded the whole area (I live just opposite the Turnu’ de Apa on Str. Ceaikovski). It was a nightmare. Many vendors had no „certificat de producator” and where selling goods they bought from… Kaufland and Lidl! Moreover, as you said correctly, many people now go to Kaufland, Penny, Profi and Lidl. Plus, in recent times, many more new of those supermarkets opened in every „cartier” of Arad.

      The new Piata Catedralei, a large open space to make the area more beautiful (and touristic), with renovated façades (in sfarsit !) should now allow for like 3-days-per-week outside market in a more „mobile” version of a „commercial piatza”, where like in France and elsewhere, the tables and umbrellas are built-up to remain, say from 6 am to 1-2pm or a bit later, and then removed until the next market day. In a normal week you could have market days, for example, on wednesdays, fridays and saturdays. Anyway, when it was EVERY DAY, the vendors already said „piata e slaba, piata e slaba”. Mondays and Tuesdays were no go days! Only weekends were really better. I think things had to change and the evolution will come with new possibilities, adapted to what is needed in the 2020s… not what was until the 1990s or 2000s.

      In the old times, when the Germans from Aradu’ Nou came with their goodies (fresh products from their gradina), there was no huge construction (ca o uzina communista) in the middle of the piatza, covering and hiding the view to the cathedral and the beautiful architecture of all the historical façades around the market squarre.

      +23 voturi
      +1
      -1
    4. Aradul este un oraș slab cu putere de cumpărare,75% trăiesc din bonuri de masă, cu minimul pe economie nu plătești nici facturile. p-ța Mare a fost o piață cît de cît ieftină în comparație cu P-ța Mică(care e cocaină) asta sa vrut alungarea producătorilor și ajutarea Samsarilor( politicul știe de Ce).Comparația cu Barcelona este distanță de la Pământ la Soare. Cumpărătorii de Diplome vor distruge nu vor Moderniza sau Construi….Trist Oraș

      +26 voturi
      +1
      -1
    5. Stați sa vedeți cum platoul cel nou unde a fost piata va fi transformata în parcare pt hotelurile din zonă. De parca Aradul ar avea o atracție turistică de nemaivăzut. Unde e verdeață intre aceste case vechi recent reabilitate pe banii noștri, băncile, copacii oaza de liniște, unde e politia care are și sediu în piață sa curețe zonă de oaspeți nepoftiți… neah… noi suntem niște frustati care incercam sa ne spune oful pe net… ca în rest nimeni nu te baga în seama. Asta e când ai cunoștințe și relații pana și o piață se poate muta s-o noi ăștia neimportantii nu avem ce face. Aradul moare incet și sigur… lipsa de imaginație a edililor sa nu zic de orizonturi intelectuale se simte tot mai acut orașul moare singur, micile afaceri mor… noi vom muri o data cu el. Un oraș cu arhitectura minunata (mica viena) lăsat pe mâna unor cu interese proprii și fără un pic de respect pt cetățeni.

      +20 voturi
      +1
      -1
    6. @Vecin cu piata mare:
      Ziceai: „[…] De parca Aradul ar avea o atracție turistică de nemaivăzut….”
      .
      Cuuuummm…, nu știai….?
      De curând, dl. Seculici spunea că:
      „Aradul este una dintre cele mai active destinații de business din România” (sic!) 😲
      .
      Vedeți, pt asta e nevoie în Arad de multe hoteluri și pensiuni!
      Dar cum business-urile pt. „muritorii de rând” sunt TOT MAI ÎN SCĂDERE în acest mini-orășel numit Arad, nu-mi rămâne decât să cred că business-urile la care face referire Seculici, ar fi cele din „lumea gulerelor albe”. 😉
      Probabil ca Aradul concurează Piața diamantelor de la Anvers, sau Orașul Băncilor elvețiene – Zűrich , sau „raiul fiscal” din Insulele Cayman sau Seychelles, etc. , vedeți dle @Vecin pt ce ne trebuie atâtea Hoteluri …? 🤔
      .
      PS:
      … sau poate, totuși, Aradul are nevoie de Hoteluri pt PELERINAJE la atâtea edificii și instituții de Cult, de diverse confesiuni, devenind, în viitor, un Al Doilea Maglavit, ba, pardon, Al Treilea Maglavit, că Al Doilea e la Prislop… 😎

      +10 voturi
      +1
      -1
    7. @ Aradean

      Farmecul contructiilor metalice stil ‘comunist’ de inainte (pana in 2022) care aseamana cu niste uzine in mijlocul Centrului Vechi al Arad-ului ??!
      Nu inteleg (ca strain din Franta) ce inseamna „frumusete”, „farmec’, „historic”, „arhitectura” si „piata” (piazza nu inseamna „târg” in italiana, ca si cuvantul „place” in franceza) in limba si in cultura dumneavoastra….

      Si nu vad „beton” (sau betoane) in lucruri care se fac momentan in Piata Catedralei. Sunt pavele (pavaj). Din contra, tot fostul betun si tot asfaltul au fost sparti.

      Nu zic ca va fi super fain la final dar privelijdea s-a deschis deja (am scapat de „fabricele comuniste” decorative si de „gheretele” improvizate in starea ft. proata). Avem o piata cu adevarat mare acum. Pacat ca nu au afisat nici un proiect, nici i schitza sau o poza-desen simulat pe calculator (computer designed, CAD) ca pentru Cazinoul Vechi si fostul Hotel Parc unde se vede bine ce va fi. Daca piazza intreaga devine o parcare pentru masini si autobuze, sunt de acord ca ar fi o noua catastrofa de planificare si o greseala enorma din punct de vedere estetic.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.