5 microbuze electrice pentru transportul din municipiu și comuna Ghioroc, achiziționate de la o firmă de origine japoneză





În urma câștigării unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Primăria Municipiului Arad a lansat o licitație prin care achiziționează 5 microbuze electrice pentru transportul în comun pe ruta Arad – Ghioroc. Câștigătoarea licitației este o firmă din județul Ilfov, cu conducerea japoneză.
Finanțarea europeană a fost câștigată de Primăria Arad în parteneriat cu Primăria Comunei Ghioroc, oferta câștigătoare la licitație ridicându-se la 6.150.000 lei (aprox. 1.235.000 euro), elementul principal prin care a fost selecta oferta celor de la Anadolu Automobil Rom S.R.L. fiind calitățile tehnice (60% din criteriul de selecție), iar abia apoi prețul avantajos (40% din criteriul de selecție).
Firma Anadolu Automobil Rom S.R.L. a fost infiintată în Ciolpani, Ilfov, în anul 1998, de către Huseyin Aykol, care a cunoscut piață de vehicule comerciale din România în calitate de director al Departamentului de Export al Companiei ITOCHU Japonia, responsabilă cu desfacerea pe piețele europene a produselor auto Mazda.
Acum, firma reprezintă mărcile Karsan, Isuzu, Temsa și SOR, furizând autobuze și microbuze până acum și pentru Primăriile Sibiu, Buzău, Câmpulung Moldovenesc, Alba Iulia (vezi foto), Botoșani etc.
Patru microbuze pentru Arad și unul pentru Ghioroc
Pe lângă cele 5 microbuze electrice pe care Primăria Arad le achiziționează de la această firmă, în acest preț sunt incluse și 5 stații de încărcare. Dintre acestea, 4 microbuze și 4 stații vor fi utilizate pentru municipiul Arad, iar un microbuz, respectiv o stație la Ghioroc.
Ele vor intra practic în flota Companiei de Transport Public, după cum ne-a explicat directorul Claudiu Godja: „Sunt anumite ore și rute în care se pretează și microbuzele, nu doar autobuzele”, a explicat el.
Potrivit anunțului de pe SEAP, „microbuzele vor avea tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei (SRSE) cu baterii de acumulatori, respectiv stații de încărcare electrice lente, conform cerințelor stipulate în Caietul de sarcini. Durata medie de funcționare: minim 8 ani, durata de utilizare fără reparație generală: minim 8 ani sau 640.000 km; durata de utilizare a bateriilor de acumulatori: minim 4 ani sau 2.500 cicluri de încărcare completă”.
Comentariile portalului
Nu mă deranjează opiniile diferite de ale mele. Dimpotrivă. Mă ajută să-mi verific propriile opinii. E drept că uneori seamănă mai degrabă cu niște sentințe decâ (...)
De ce va atacați? Cei mai mulți votează cu El Gavrilă și cu Ea Simion. Nu a sesizat mai nimeni. Cu turma , înainte!🤣
Nu v-ați prins nici acum. Nu de aia eram deranjat, de fapt nici măcar nu eram deranjat. Atrăgeam atenția asupra tonului, ceea ce fac și acum. (...)