45 soldați de teracotă în mărime originală, până în aprilie, la muzeul arădean | Video
Armata de teracotă a primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang (259 – 210 î.Hr.), parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și supranumită neoficial „Cea de-a opta minune a lumii”, a fost descoperită întâmplător de către fermieri locali din Lintong, în afara orașului Xi’an din China, în anul 1974. La 50 de ani de la marea descoperire, începând de astăzi, 45 replici fidele ale unor soldați de teracotă sunt expuse, în mărime naturală, la Complexul Muzeal Arad.
Replicile fabricate din același lut ca Armata de teracotă originală au fost aduse la Arad de la Muzeul Móra Ferenc din Szeged, Ungaria, iar printre ele găsim statuia unui general, a unui ofițer și a unui arcaș din perioada dinastiei Qin, precum și a unui soldat care conduce doi cai. Cea mai mare parte a expoziției reprezintă însă o unitate formată din soldați infanteriști în armură.
Expoziția – în premieră în România – este însoțită de panouri explicative, proiecția unui film documentar și vitrine cu diferite exponate: capetele de lut ale unor războinici chinezi și replici la scară redusă a două care de luptă descoperite lângă mausoleul primului împărat chinez. Expoziția este completată cu un spațiu adaptat pentru activități de pedagogie muzeală și jocuri interactive pentru copii.
Expoziția va putea fi vizitată timp de cinci luni, până în luna aprilie 2025. Intrarea este în partea stângă (dinspre Parcul Eminescu) a Palatului Cultural, în patru săli neaccesibile publicului până acum, inaugurate cu această ocazie în urma renovării și restructurării muzeului.
„Așteptăm un mare număr de vizitatori”, a spus directorul muzeului, Sorin Bulboacă, adăugând că „deja, în Complexul Muzeal Arad, anul acesta, au fost peste 60.000 de vizitatori, cel mai mare număr pe care l-a avut vreodată muzeul”.
„Se estimează că peste 8000 de soldați de teracotă au fost îngropați în apropierea mormântului primului împărat chinez, tocmai ca să-l păzească, în secolul III î.Hr. A fost o descoperire absolut incredibilă în urmă cu 50 de ani, în anul 1974. Practic, a fost o descoperire fortuită a unor țărani care săpau puțul unei fântâni, iar mai târziu, arheologii și-au dat seama că, de fapt, respectiva armată de teracotă se află în apropierea mormântului mult căutat al împăratului. Se știa de existența acestui mormânt, însă în momentul de față, din câte știm de la organizatori și din ce-am citit și ne-am documentat, mormântul împăratului încă n-a fost descoperit, urmează, probabil, undeva în anul 2050. Situl arheologic unde a fost îngropată întreaga armată de teracotă cuprinde nu doar soldați, cuprinde și funcționari, cuprinde o întreagă cavalerie, toate făcute din lut”, a spus muzeograful Adelina Stoenescu.
Doar cca. 2000 de soldați de teracotă au fost excavați până în prezent pe situl arheologic din China, excavările și restaurările continuând și în ziua de azi, potrivit BBC. Armata de teracotă face parte dintr-o necropolă imensă. Specialiștii spun, în urma măsurătorilor cu radarul de penetrare a solului, că suprafața totală se întinde pe aproximativ 98 de kilometri pătrați, potrivit Wikipedia. Pe situl arheologic a fost construit un complex muzeal, însă la ora actuală doar o parte din întreaga Armată de teracotă descoperită până acum – cea mai mare groapă arheologică – este accesibilă publicului.
Expoziția „Soldații de teracotă – Armata nemuritoare a primului împărat chinez” poate fi vizitată la Complexul Muzeal Arad de marți până duminică între orele 9:00 – 17:00, ultima intrare fiind la 16:30. În afara zilelor de luni, Muzeul va fi închis în data de 30 noiembrie și în 1, 25 şi 26 decembrie.
Comentariile portalului
Rasputin, omule, ce strigi la toată lumea? Ești aproape de o exprimare, să-i zicem, daca se poate, onomatopeică. Bă, mă, hăi, hăis, cea și așa (...)
Multumim Cionca, MULTUMIM MAFIA FALCĂ!! bine că voi mergeti la Szeged, noi să murim
== MI AM ADUS AMINTE == BA CIONCA BA == OARE CINE A INTARZIAT CONSTRUCTZIA SPIT MATERN DIN ARAD PANA A CASTIGAT GHITZA PUSHCULITZA CONTRACTUL ? == TZAI DRK == SA VINA BANUL == LOZINCA FANARIHOTZILOR ==