42 de elevi ai Colegiului Economic vor avea „drum deschis către servicii de calitate” în Portugalia

  de [email protected] | 1 noiembrie 2017, 2:58 PM | Educaţie

  0

  Proiectul Erasmus+ numit „Plasament European – Drum deschis către servicii de calitate” va oferi unui număr de 42 de elevi ai Colegiului Economic din Arad posibilitatea de a se perfecționa, la începutul verii 2018, în trei domenii profesionale (administrație, turism și gastronomie), în Portugalia. Dincolo de experiența culturală, elevii participanți vor obține certificate EuroPass Mobility și credite ECVET.

  Coordonatoarea proiectului, profesoara Veronica Sirca, a explicat elevilor prezenți astăzi în sala festivă a Colegiului Economic etapele și, nu în ultimul rând, beneficiile proiectului. La conferință au fost invitați Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Mioara Florentina Pantea, conferențiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universitatății „Aurel Vlaicu”, Andrei Anghelina, conferențiar universitar universitar dr., prorector pentru strategia de resurse umane, administrație și relația cu mediul economico-social din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, respectiv Raluca Mureșanu, agent turism la Emol Travel.

  Obiectivele proiectului „Plasament European – Drum deschis către servicii de calitate” sunt, pe de o parte, aprofundarea și diversificarea formării de specialitate, în relație directă cu piața concurențială a forței de muncă din domeniul calificării elevilor, în vederea creșterii calității educației și formării și o mai bună tranziție de la școală la viața activă, iar pe de altă parte, aprofundarea competețelor de comunicare într-o limbă străină, promovarea dialogului cultural și a cetățeniei active, în scopul sporirii mobilității și creșterii șanselor de reușită a absolvenților, precum și dezvoltarea unor parteneriate transnaționale care să crească calitatea formării profesioale inițiale și să sporească șansele de angajabilitate ale tinerilor.

  Stagiul de formare în Portugalia se va derula în perioada 21 mai – 8 iunie 2018 și vor participa 42 de elevi, însoțiți de trei profesori. Grupurile țintă sunt clasele XI. C (14 elevi), în vederea formării profesionale ca „tehnician în administrație”, XI. E (14 elevi), în vederea formării profesionale ca „tehnician în turism” și XI.F (14 elevi), în vederea formării profesionale ca „tehnician în gastronomie”.

  Elevii participanți vor avea ocazia de a învăța în mod direct despre profesia aleasă la standarde europene la Primăria orașului Barcelos, la agențiile de turism Barvitur și Viagens Abreu, respectiv la restaurantele Os Arcos și Muralha, dar în același timp, vor avea privilegiul de a vizita locuri noi și, astfel, de a cunoaște cultura și civilizația portugheză. Nu în ultimul rând, poate cel mai important aspect din punct de vedere profesional, elevii participanți vor obține câte un certificat EuroPass Mobility și credite ECVET (European Credit system for Vocational Education and Training), care se vor transforma în note la liceu. Astfel, cei care vor opta pentru perfecționare în cadrul acestui proiect în domeniile „administrație” și „turism” vor primi 2 credite, iar cei în domeniul „gastronomie” — 1,5 credite.

  Dosarul de candidatură al elevilor va cuprinde, printre altele, acordul părinților pentru deplasarea în străinătate, un CV EuroPass, recomandare din partea profesorului diriginte și o adeverință care prezintă situația școlară pentru anul precedent. Părinții celor înscriși vor fi invitați de către profesorii responsabili de proiect la câteva ședințe, pentru a fi în temă cu toate etapele și aspectele călătoriei, respectiv a stagiului de formare.

  Preluarea dosarelor de candidatură este programată pe perioada 13-14 noiembrie 2017, evaluarea scrisă în limba engleză și disciplinele de specialitate pe data de 20 noiembrie 2017, a doua zi urmând sesiunea de interviu cu elevii participanți, iar afișarea rezultatelor finale va fi pe data de 24 noiembrie 2017.

  Organizația intermediară a acestui proiect Erasmus+ este Intercultural Association Mobility Friends.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.