marþi, 3 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  La 4 ani împliniți, aspirăm la Grupa Mare sau cine este în spatele Special Arad

  de Redacția Special Arad | 7 aprilie 2018, 7:55 AM | Recomandările editorilor | Special

  30

  Prima întrebare de care ne lovim, noi, cei de la Special Arad, atunci când cei din afară se interesează de portal, se referă la proprietar.

  Cine este în spatele Specialului? – sună întrebarea în forma ei cea mai simplă, iar invariabilul răspuns: „nimeni, este urmat mereu de un zâmbet de neîncredere.

  Cei care „știu cum merg lucrurile în țara asta nu cred că poate exista o publicație deținută de cei care o scriu și o redactează, o publicație a ziariștilor, una care n-are un patron, pe cineva în spate, cineva, unul sau mai mulți, care își urmăresc țelurile lor tenebroase dar bine conturate prin redacția pe care o plătesc – de obicei la salariul minim – și o controlează până la ultima mișcare.

  La Arad, ca de altfel în întreagă țară, au fost nenumărate încercări de a crea astfel de redacții independente, publicații care să se ghideze după regulile profesionale ale jurnalismului, nu după interesul susținut de banii cuiva (nu de putine ori publici, deturnați de cel care își susține astfel „ziarul).

  Încercări au fost – sunt și acum – însă de regulă fără succes, publicațiile astfel formate au dat chix foarte repede sau, în cele mai multe cazuri, au fost preluate de „oamenii cu bani”.

  Tot așa s-a născut acum patru ani și Special Arad, redacția inițială fiind rodul unei dizidențe a unor jurnaliști de la un portal care a devenit încet-încet oficiosul puterii locale și al interesului politic.

  Puteai să-i numeri pe degetele unei singure mâini, dar ei credeau că sunt în stare să facă – acum când jurnalismul online oferă posibilități pe care în cel tipărit nu le aveai – un jurnal online independent și nesubjugat decât regulilor puține, simple, dar decisive ale jurnalismului autentic.

  N-a fost și nu este ușor deloc!

  Dar pentru un jurnalist autentic este singura opțiune!

  Un ziar adevărat nu trebuie să servească pe nimeni, doar opinia publică și binele public.

  Și nici cu asta lucrurile nu sunt rezolvate, fiindcă gustul public nu este în toate cazurile cel de dorit, nu de puține ori ești obligat să servești cerințe false și denaturate ale unui public dezorientat, pervertit tocmai de presa aservită de care vrei să te deosebești.

  Banii din publicitate vin greu, mai ales pe o piață mică cum este a Aradului, fără să mai vorbim de cei care ar face publicitate dar nu doresc să se pună rău astfel cu puternicii zilei, cei care, precum activiștii de partid ai lui Ceaușescu, fac icter dacă într-o publicație apare ceva care nu le convine sau se spune altceva decât le place lor să audă înainte de culcare și imediat după trezire.

  Adică în perioadele scurte ale zilei în care nu sunt încă beți total de putere!

  În acești patru ani deloc ușori, Special Arad a crescut cât alții în patruzeci, devenind singurul jurnal arădean independent, căutat și recunoscut astfel de cititorii din ce în ce mai mulți la număr, ajungând să concureze cu publicații care au fost create de PCR, există pe piață de 75 de ani, acum fiind înglobate în trusturi internaționale despre interesele cărora nu știe mare lucru nici măcar redactorul-șef al publicației respective.

  Fără să-i minimalizăm pe colegii noștri care lucrează în redacții corporatiste sau de partid, cu atât mai puțin pe cei care încearcă aproape singuri să facă jurnalism pe bloguri personale, la Special Arad există un singur criteriu: să vrei să faci jurnalism, iar după ce ai început, să nu te oprești!

  În patru ani, dintr-un blog mai complex de știri locale, Specialul a ajuns un portal semnificativ, citit în toată țara și peste hotare, nu de puține ori ajungând în atenția presei naționale de primă linie.

  De aici nu există decât spre mai bine!

  Nu vă mai ținem însă, în cele din urmă vă spunem cine stă în spatele nostru, cine susține Special Arad.

  Da, sunteți Dumneavoastră, cei care ne citiți, arădeni și nu numai, care credeți în libertatea de expresie, credeți în statul de drept, aveți convingerea că fără presă neafiliată nu există libertate de opinie.

  De altfel, am făcut clar acest lucru și prin introducerea în premieră a posibilității ca Dumneavoastră, cei care ne citiți și credeți în noi, să ne puteți susține și financiar.

  Nu este cerșetorie, așa cum susțin cei înregimentați, este o soluție modernă, folosită de cele mai mari jurnale occidentale care țin la independența lor editorială.

  Special Arad a făcut pe neobservate patru ani în condiții în care „binevoitorii nu-i dădeau nici doi.

  Hai să le arătăm, arădeni, patroni ai noștri, că timpul trece în continuare în favoarea noastră, a celor care cred că fără adevăr ești doar un deținut de lux care râgâie satisfăcut între cei patru pereți ai celulei sale clădite din egoism, invidie, lipsă de educație și prostie.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ati xam luat-o pe ulei de la principiile de baza. Pentru mine, om de rand, ca ati ppecat de Falq la tabara PSD, e tot un drac: tor afiliati politoc sunteti.
   La voi toate titlurile trimit catre falca sau au legatura cu falca:

   Ninge in Martie da falca e de vina ca e zapada pe strazi( nimic de puturosii care nu isi dau zapada din fata casei, nimic de faptul ca e anormal sa ninga in asemenea hal primavara, doar de Falca si mortii lui)

   E cod rosu de canicula dar falca nu face nimic(niciun sfat pt prostii de batrani care nu inteleg ca subt in pericol, doar noroi spre falca,ca e cald si el e de viba)

   Sunt distruse parcurile de putoii de 15 ani care in loc sa fie la scoala, umbla telelei pe strazi, da falca e de vina ca nu are gardieni la fiecare suta de metri( nimic de faptul ca lipseste educatia, ca un stat sau oras nu poate functiona cu politisti sau gardieni la fie are colt de strada)

   Si uite asa legati toate subiectele de falca de parca falca e singurul om vinovat penteu gunoiul de sub pres. Nu odata am vazut subiecte si initiative bune, prezentate tendentios asa incat falca sa fie un fel de sperietoare. Dand atat in el, nu pot sa nu banuiesc faptul ca e de fapt o orchestratie si mi se furnizeaza informatii distorsionat si partinitor.
   Mi-e greu sa cred ca voi- cei de la „special” adormiti si va treziti cu falca in gand asa incat singura varianta ramane apartenenta politica platita.

   Asa, incet-incet am „migrat” de la Special Arad spre Ghidul Aradean sau Ziar de Arad iar la voi urmaresc subiecte generale, caci cele ce tin de oras, clar sunt scrise tendentios.
   Ei au investigatii ca voi dar macar citesc si altceva decat falca in orice subiect.

   --12 voturi
   +1
   -1
   • Ceva dreptate aveți Dumneavoastra, ne pare și nouă rău ca în loc de lucruri serioase și cele ce țin de binele public trebuie să ne ocupăm cu cioacele primarului.
    Aici însă dreptatea Dumneavoastră se termină brusc, având în vedere că de 14 ani cel care contribuie decisiv la decăderea orașului este, din nefericire, primarul său.
    Nu voi înșira aceste nerealizări ale sale, va amintesc doar de cele doua proiecte privind capitala culturala si cea verde, pierdute cu surle și trâmbite, de pista de biciclete pentru ciclistii sinucigași, de mortarul care cade pe trotuar în plin centru, în rest să auzim numai de bine.
    Pe urmă va cam contraziceti cu Ziarul de Arad la care „ați migrat”, ei se laudă ca sunt cei mai tari si ca nu să tem de Falcă, legându-se de el chiar cu cioace, în timp ce noi ne legăm cu lucruri mai serioase. Sunteți în contradicție si cu investigația care e pe ghidul aradean – asta chiar ne-a placut, ne-ati inseninat ziua de dimineata! – noi n-am vazut nicio investigatie pe acolo, dar, desigur, este dreptul Dumneavoastră sa migrati acolo unde vă simtiti mai bine.
    Asta e, noi nu ne simtim deloc bine în preajma Domnului Gh. Falca.

    +6 voturi
    +1
    -1
   • Nu știu cât de „arădean ești”? După comentariu pari și tu ca mulți alții o venitură.
    Te deranjează că paranoidul de primărel este luat la țintă? De ce, nu au motive cei de la SAR? Căte motive vrei să-ți dau? 10, 20, …?
    Vorbești de tendențiozitatea articolelor cu și despre acest golan înbogățit din afaceri personale cu primăria pe care o conduce. Nu sunt chestiuni evidente și pentru tine? Nu?! Atunci ai o problemă mare. Ai și tu „montat un filtru”, ce ori este personal și pornit din egoism, stând la „masa bosului” în așteptarea unui ciolănel, …. sau te uiți adânc în „gura păcătosului” ce te-a vrăjt cu discursul lui manipulant.

    Poate și tu ca și o cucoană, din zilele trecute, ești de părere, că dacă furi, dar „a făcut ceva și pentru noi” este acceptabil.

    Dar mai degrabă pari un remunerat de partid, care suge la țâța „boului” conducător și-ți faci meseria conștiincios, ca o slugă umilă.

    Însă dacă ceea ce scrii sunt convingerile tale adevarăte, … cum spuneam mai sus, ai o problemă greu de vindecat. Doar o intervenție majoră pe masa de operație, îți mai poate da o șansă de vindecare. Dar probabil că ești fericit așa cum ești și atunci indiferent câte argumente ți-ar da cineva tot nu vei înțelege realitatea Aradului furat de falcă și a lui bandă de golani mincinoși.

    Iar redacției: – La mai mare și vă muțumim că existați! 🙂

    0 voturi
    +1
    -1
    • …ce contează frate dacă e născut în Constanța…dacă are acte de Arad e arădean…plm, copilării de doi lei…Apoi omu’ are dreptate…in felu’ lui…e motivu’ pt care am abandonat acu’ ceva ani Antena 3… Tot al doilea cuvânt era Băsescu…așa e și aci…numai că e Falcă…pe mulți ne lasă rece…nu suntem toți fanatici și nici susținătorii vreunei tabere da’ ce e mult e mult. E doar o opinie și ca să dormi liniștit eu sunt născut și crescut în Arad . Conform mentalității tale am dreptul să îmi dau cu părerea?

     Totuși îmi pare rău că nu avem presă online pe bani…serioasa care să își permită mai multe cu cei ce ne ” asupresc”. Până atunci la mai mare…și ne auzim după alți patru ani.😉

     0 voturi
     +1
     -1
     • Vă dăm dreptate până la un punct.
      Cum am spus undeva mai sus, ne deranjează și pe noi ca trebuie să-i acordăm primarului Falcă mai multa atentie decât ar merita pe bune.
      Comparația cu Antena 3 ne cam jigneste, noi nu facem politica nimănui, tocmai asta am spus în articol, facem politica noastră, a redactiei, daca asta nu va convine, nu avem ce face.
      Însă, rețineti, jurnalismul este o meserie si are cateva regul simple de baza: prima se refera la criteriile dupa care tematizezi, adica iti alegi subiectele. Importanta persoanei si a actiunilor sale asupra comunitatii este primul criteriu.
      Asta explica prezenta masiva a lui Falca in ziar, nu faptul ca am fi in alt partid, ca nu suntem in niciunul.
      Actiunile sale, ideile și comportamentul sau de 14 ani dau tonul la Arad si, după umila noastră părare, nu in mod benefic.
      Pornind de aici nu avem ce discuta despre Căprar, de exemplu, un politician care nici nu contează in Arad, actiunile sale sunt ca apa sfintită: nici nu fac bine, nici nu daunează.
      Ar fi o prostie să te ocupi de astfel de teme fără valoare de infiormatie sau valoare jurnalistica păna la urma.
      A vorbi despre lucruri neimportante este o formă a manipulării prin informatie.
      Noi nu manipulăm: spunem foarte clar că la ora actuala, pentru ca orașul să iasă de pe drumul de pierzanie in care a intrat, se impune o prima măsură: scăparea de Falcă.
      Vedeti, cât de simplu este.
      După asta om vedea ce teme se impun, până atunci insă nimic nu este mai important.
      Si nu pentru că nu ne place de el sau pentru că suntem in alt partid sau pentru că nu imparte banii cu noi: ci pentru că il considerăm cel mai mare pericol pentru viitorul orasului.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • @E.Nola: nu v-am comparat cu nimeni…era motivul pt care am abandonat Antena. Tre’ să înțelegeți și voi ca jurnaliști că și noi avem alte preocupări…nu totdeauna ai vreme sa ” răsfoiești” presa…și de exemplu SPA fiind în top 3, RSS readeru’ îmi tot toarnă…tot ceea ce voi treceți ca important…iar când vezi doar Falcă…nah…in fine asta am vrut să zic…sorry for the misunderstanding😋

       @peterpan: … prietene eu nu am încă patruj’ de ani…tata îmi spunea de ceea ce îmi povestești da’ se pare că la generația mea n-a mai ținut sau cel puțin la cei pe care-i cunosc. Tre’să treci peste… vremurile alea-s duse… globalizarea are și neajunsuri…

       --1 voturi
       +1
       -1
     • @Aradean
      „E doar o opinie și ca să dormi liniștit eu sunt născut și crescut în Arad . Conform mentalității tale am dreptul să îmi dau cu părerea?”

      Opinie?
      Bine! Să-ți expui o opinie, este o responsabilitate care ți-o asumi. Doar că azi se aruncă „opinii” în dreapta și în stânga, așa doar la mișto, la nervi, impulsiv, fiindcă se poate … fără să ne asumăm responsabilitatea acestor opinii. (să nu mai vorbim de opiniile de tipul FackeNews, bine țintite, în interesul vădit al manipulării prin minciună) SAR nu o face decât pe „documente”, iar în ceea ce mă privește, am un trecut cu paranoidul. Asta în legătură cu opiniile despre golan.

      Cât despre „a fi arădean”, să-ți explic ce însemna o dată, mi-ar trebui zeci de pagini. Exista o tradiție în Arad, care deja pe vremea dictaturii lui Ceașcă, încetul cu încetul s-a diluat. De ce? Fiindcă noii strămutați, din alte colțuri ale țării, nu au primit-o cu biberonul. Mai existăm o minoritate neânsemnată, ce am primit ștafeta acelei „Tradiții”. Pe asta dacă o ai … o ai și basta. Este vorba de zeci și zeci de ani de cultură locală, obiceiuri, comportament, patriotism local, …etc, etc.
      „Arădeanul” de azi este neștiutor despre „tradiția” de care vorbesc și crede că dacă are o ștampilă în buletin, … gata, este arădean. Da este ca printr-o „minune”, de loc din Arad. Un exemplu concludent este tocmai acest golan nesimțit, ce se numește falcă.
      Pe arădenii de odinioară, educați de părinți cu rădăcini adânci prin acest colț al Europei, în primul rând ne caracteriza bunul simț. Oriunde mergeam prin România, ne făceam remarcați … involuntar. De ce? Fiindcă eram altfel. Nu o spun să epatez! Ți-o spun din experință de viață. Eu știu că a fost așa.

      Iar ca încheiere, am să te asigur că dorm liniștit. Nu mă interesează unde ești născut și dacă ai sau nu o opinie ce merită băgată în seamă. Titulatura de „Arădean” o dovedești prin comportament, nu prin născare. Ne naștem toți niște tonți. Ce devenim, depinde în primul rând de noi și de ceea ce părinții ne transferă în primii „7 ani de acasă”.

      Dacă numitul falcă ghe. a devenit paranoid, plin de bani din „afaceri” cu primăria pe care o păstorește … tu crezi că ar trebui să tăcem și să ne prefacem că suntem toți bucuroși și fericiți (niște proști așa cum ne consideră el și „Gașca”). Când înțelegi MINCIUNILE turnate pe bandă rulantă de acest dictator local, ști că toate deciziile importante (citește bănoase), trec doar prin biroul lui și doar la cine „trebuie”. Când orașul arată cum arată, … nu este vina lui? Dar a cui? Cine semnează pentru asfaltări, construcții, renovări, betonări, etc. etc … toate de doi lei, … dar pe niște bugete umflate „artificial” ce conțin, comisioane și parandărături, șpăgi grase, … spunele cum vrei. Să te luminezi, nu-i nevoie să citești prea mult, … Vezi poze prin articolele scrise în doar în acești 4 ani de existență a SAR.

      Și apropo de Băsescu, PENALUL. Ți se pare că „Nașul” este de admirat? Ar trebui să-i mulțumim ce a făcut pentru noi? Mai este nevoie să le înșir toate hoțiile acestui bețiv? Doar una singură … într-o țară normală la cap, îl duceau spre hainele cu dungi verticale.

      0 voturi
      +1
      -1
   • Sunt perfect deacord cu ce spui. Are „petele” lui dar sa fie tras la raspundere si Falca sa fie aratat cu degetul pentru orice pentru kkt este ridicol. Este doar primar nu rege absolutist, exista consiieri, aparat administrativ, dar doar Falca e considerat vinovat pentru toate hotararile. Nu traiesc in Romania de peste un deceniu, dar sunt nascut si am locuit 30 de ani in Arad, asta inainte sa ma acuzati ca fiind troll, venetic si fan Falca. Am descoperit Special Arad acum vreo jumatate de an din intamplare si de atunci il consult in paralel cu Aradonul ca sa primesc pareri diferite despre stirile locale. O fi aradonul oficiosu’ primariei,(sau aservit sau cum vreti sa-i numiti) dar specialarad este oglinda ei, atacand primaria fiind se pare scopul unic. Nu vad un echilibru in reportaje, si chiar ma intrebam cine sponsorizeaza ziarul. Nu imi sta in fire sa fac comentarii la articole, dar in cazul de fata cum a-ti sarit toti ca hienele pe „un aradean” da dovada de ipocrizie crasa. E mai usor sa ridiculizati persoana decat sa acceptati o parere diferita. Stiu ca intoleranta si dezbinarea sunt sport national in Romania dar in articolele site-ului mereu vorbiti de schimbare a mentalitatii, acceptare si comunitate. Sunt doar vorbe goale?

    --1 voturi
    +1
    -1
    • Se vede ca nu trait in Arad.
     Aradonul nu este oficiosul primariei, este doar interesat de publicitatea primita de acolo. Poate ati vrea sa stit ce inseamna asta in bani. Multi, va spun eu, in conditiile din Romania chiar foarte multi. Aradonul este ziarul corporatist care nu este interesat decat de bani, oficioase sunt mai multe, descoperiti-le singur.
     Nu este rege absolutist, urmeazä doar modelul mai recent al baronului local. Administratia in afara de a incasa banii nu conteaza, ce spune el este sfant, nimeni nu are curajul sa-l contrazica in primarie.
     Despre ce vorbim, Domnule Maax?
     Mai treceti pe la Arad si stati de vorba si cu altii, nu doar cu Aradonul…

     +1 voturi
     +1
     -1
  2. Felicitări! Sunteti singurul site de știri obiectiv din Arad ar mai fi sportarad,criticarad dar care e mai mult un blog întrucât are un singur autor de articole.
   În schimb portalul la care faceți referire Aradon și celelalte arq, vestic, newsar, ghidularădean sunt presa 80% de partid.
   Sunteti curajoși abordați subiecte pe care cealaltă mare parte a presei din Arad,, uită ” S-au nu are curajul să le dezbată și abordați subiectele prin ochii cetățeanului cum s-ar spune și mereu cu dovezi și surse palpabile.
   Asta înseamnă jurnalism cu profesionalitate de aceea sunteti de multe ori preluați și în presa națională pt. ca v-ați creat un nume.
   Și la mai mare 💪 să depășiți concurența care trăiește dintr-un trafic moștenit din vremurile bune nu din ceea ce reprezintă ea azi.

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. tot respectul pentru Special Arad dar echipa redactionala ar trebui imbunatatita cu jurnalisti de valoare, elitele aradene acestei bresle.De aceea ar fii bine ca tinerii gazetari sa imvete din vasta experienta a unor nume de calibru cum ar fi Doru Sinaci, Ioan Iercan sau de ce nu Andrei Ando, deoarece ar avea foarte mult de castigat si de asemenea si cititorii aradeni.

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Care elite? Dincolo de caracter nu ramane nimic de retinut, totul devine estetism steril. Eu, din contra, as fi de parere ca ziarul asta ar trebui sa se deschida spre non-jurnalisti ca sa fie unul viu. Societatea vrea o sursa de informare pe domenii dintre cele mai diverse si ziaristii, chiar daca ar fi geniali (si nu e cazul) nu au cum sa acopere domenii de expertiza, pentru care altii au muncit o viata si astfel articolele lor raman la un nivel de precaritate provinciala din care nu vor iesi in echipa actuala – si nu ma gandesc deloc la ziaristii tai compromisi si rasuflati.

    0 voturi
    +1
    -1
   • Prietene, de ce nu ramai tu la ziarul tau de rahat in care iti proslavesti egoul tau bine proportionat … cu circumferinta? Chestia asta cu „dragilor” releva boala de care suferi, sugereaza ca esti prietenos, ca esti prietenos chiar si concurenta, fiindca esti de caracter, generos, competitiv. Termenul mai sugereaza ideea de tatuc care-si alinta nepoatele. Mai sugereaza o apropiere si o apartenenta la o loja rezervata cunoscatorilor. Esti pierdut, in 2 cuvinte (La multi ani fiind o urare poate fi interpretat ca fiind un singur cuvant) ai reusit sa faci referire la tine, la faptul ca esti bun si cool si destept si superior …..
    Bazil este cumva o combinatie intre bazin si balena, ca mie asa mi se pare si ar avea sens?

    --2 voturi
    +1
    -1
  4. Special Arad este un apreciat dar ar mai fii loc. de exemplu jurnalistul Vasile Todi,ziaristul celor multi si obiditi, o prezenta discreta, dar omniprezenta prin talentul, harul si lupta cu sistemul corupt, pastratorul traditiilor banatene ar avea loc in redactia voastra. de asemenea Sabin Bodea, un erudit care este viitor laureat al premiului Nobel, ori Dan Albu.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.