joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  3 Mai – Ziua Internațională a Libertății Presei

  de Special Arad | 3 mai 2022, 9:33 AM | Internaţional

  0

  (foto: un.org)

  Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei pentru a conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare, consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și care marchează aniversarea Declarației de la Windhoek, o declarație a principiilor presei libere elaborată de jurnaliștii din ziare africane în Windhoek în 1991, potrivit Wikipedia.

  press freedom
  2021 Press Freedom Index / Reporters sans frontières, Wikipedia

  „În timp ce noi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliști, echipe de filmare, reporteri, fotografi și bloggeri curajoși își pun viața în pericol pentru a ne informa în legătură cu agresiunea armată neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

  Forțele ruse dețin, răpesc sau își îndreaptă atacurile împotriva jurnaliștilor și a actorilor societății civile pentru a împiedica lumea să afle adevărul. Solicităm insistent Federației Ruse să înceteze imediat astfel de atacuri și practici. Potrivit platformei Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor, 10 lucrători din mass-media ucraineni și internaționali au fost deja uciși, în timp ce mulți alții au fost răniți”, se arată în comunicatul Înaltului Reprezentant în numele Uniunii Europene de Ziua Mondială a Libertății Presei, 3 mai 2022, pe consilium.europa.eu.

  UNESCO marchează, de asemenea, Ziua Mondială a Libertății Presei în fiecare an, reunind profesioniști din mass-media, organizații pentru libertatea presei și agenții ONU pentru a evalua starea libertății presei la nivel mondial și a discuta despre soluțiile pentru abordarea provocărilor. Fiecare conferință este centrată pe o temă legată de libertatea presei, inclusiv buna guvernare, mediatizarea terorismului, impunitatea și rolul presei în țările post-conflict.

  Conferința din acest an are loc la Punta Del Este din Republica Uruguay și tema este „Jurnalismul sub asediu digital”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.