sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    S-a deschis (și încă nu prea) Târgul de Crăciun 2023. Ce pot cumpăra vizitatorii din Piața Avram Iancu | Video

    de Raluca Medeleanu | 30 noiembrie 2023, 4:10 PM | Reportaj | Știri Arad | Topic special

    3

    Deși planurile inițiale erau complet altele, Târgul de Crăciun de la Arad și-a deschis „porțile”, astăzi, 30 noiembrie, în Piața Avram Iancu.  Chiar dacă încă nu toate căsuțele și decorurile au fost asamblate, vizitatorii au început să perinde pe alei încă de la orele amiezii. Au mâncat ciolan, s-au încălzit cu vin fiert și au cumpărat diferite suveniruri.

    O bună perioadă de timp, la Arad tradiția era ca în fiecare an startul sărbătorilor de iarnă să fie dat odată cu venirea lui Moș Nicolae, în seara de 5 decembrie. Trendurile din alte zone au determinat însă Primăria Arad să se grăbească cu inaugurarea târgului de Crăciun, pe 30 noiembrie. Mai mult, planurile erau ca anul acesta să inaugureze cu ocazia Sărbătorilor de iarnă Piața Catedralei, în format nou de piațetă, care să aducă laolaltă și bradul și căsuțele… cum șantierul nu a fost încă finalizat, a fost schimbată „strategia”, optându-se pentru Piața Avram Iancu și Mețianu pentru târg, iar bradul a rămas pe platoul Palatului Administrativ.

    Târgul de Crăciun e deschis și nu prea

    targul de craciun 2023 casute si roata

    Graba și improvizația s-au văzut. Deși a fost anunțată ora 11:00 ca oră de deschidere, joi, la momentul vizitei noastre în Piața Avram Iancu, pe la ora 13:30 muncitorii încă mutau figurinele de poveste dintr-un loc în altul și urcau ghirlandele cu beculețe prin copacii, mașinile încă aduceau marfă, iar pe strada Mețianu reușiseră să amplaseze îngerii agățați de-asupra străzii și „tunelul” luminos care duce momentan spre nicăieri. Din ce ne-a spus anterior directoarea Centrului Municipal de Cultură, acolo ar urma să fie amplasată „Căsuța lui Moș Crăciun”. Nici scena din Avram Iancu, pe care vor cânta colindători, de-a lungul perioadei sărbătorilor, nu a fost încă adusă.

    „V-a trebuit să deschideți în 30!”, l-am auzit pe directorul adjunct al CMCA cum dojenea un subaltern, în timp ce inspecta zona.

    Comercianții erau însă majoritatea acolo și serveau clienții. Doar câteva căsuțe erau închise. Lumea cumpăra vin fiert (cu prețuri între 5 și 10 lei, în funcție de cantitate și comerciant), cârnați de porc (12 lei / 100 gr, ori 60 lei/kg), ciolan afumat dezosat (12 lei/ 100 gr), jumeri (100 lei / kg), caltaboș (50 lei/kg) etc.

    targul de craciun 2023 bijuterii

    Oferta de pe la căsuțe rămâne practic aceeași cu care suntem obișnuiți la fiecare târg din Arad. Avem produse de street food, mâncăruri tradiționale, câteva produse hand made (precum săpunuri, lumânărele, unguente, tincturi etc.), dar și eternele kitschuri (imitații de ie națională, stegulețe, jucării din plastic, bijuterii de tip gablonțuri).

    Ca noutate față de alte ediții, am observat însă decoruri mai bogate la acoperișul căsuțelor, ele ducându-ne cu gândul la căsuțele din basme.

    Cât costă o tură cu roata

    O altă noutate este, firește, roata panoramică din apropiere de teatru, adusă de o firmă din Budapesta. A fost montată încă în decursul zilei de ieri și acum așteaptă vizitatori care doresc să vadă Aradul de sus. O tură costă 30 lei, indiferent de vârstă. Ca o comparație, la Timișoara o tură e 25 lei pentru adulți și 20 lei pentru copii, iar la Oradea e 25 lei pentru adulți și 15 lei pentru copii.

    Beculețele de pe brad încă nu vor fi aprinse

    bradul de craciun de la arad 2023

    Dacă în alte orașe târgul de Crăciun e în același loc acolo unde este și bradul, Aradul are organizarea diferită. Deși a ales să deschidă mai repede târgul, a căror luminițe se vor aprinde chiar în această seară, bradul a fost amplasat în fața Primăriei, unde încă nu este finalizată amenajarea decorului, iar asta pentru că municipalitatea a decis să păstreze și tradiția proprie de aprindere a beculețelor atunci când vine Moș Nicolae. Până marți, așadar (când moșu’ vine adus de Bibarț), bradul de Crăciun de la Arad rămâne în întuneric.

     

    Iată cum se prezenta Târgul de Crăciun joi, 30 noiembrie, în ziua deschiderii oficiale, pe la orele amiezii:

     

    Citește și: Cargo, cap de afiș al spectacolului de Revelion 2023-2024 de la Arad · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Panoramica or lipito de teatru să n-o sufle vântu?
      Roată panoramica nu presupune să te bucuri de peisajul înconjurător adică o panoramă la 360 de grade?
      Într-o parte poți vedea căsuțele de la târg și în cealaltă peretele și acoperișul teatrului.
      Trăiască Tehnodomus firma primăriei cea de toate zilele… In piața Catedralei panorama ar fi fost alta catedrala veche turnul de apă etc.

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. bradul mai bine il puneau la podgoria sa facem si noi turul ulitei centrale , asa pana la primarie , vedem bradul si mergm sa facem poze in targul de craciun ; cel mai mult le place copiilor sub brad unde sunt cadourile ; dar le vor putea duce la ce betoane sunt ;

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.