miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  2.000 de lei amendă dacă intri în țară fără formularul digital de localizare! A devenit obligatoriu începând de luni

  de - | 20 decembrie 2021, 9:54 AM | Naţional

  0

  Formularul de localizare este obligatoriu de luni (n.r. astăzi) în toate punctele de trecere a frontierei. Toți cetățenii care vor să intre în România trebuie să completeze acest document electronic, care va elimina triajul epidemiologic efectuat până acum de angajații DSP.

  Zilele trecute, traficul intens de la granița de vest a țării a adus haos în toate punctele de frontieră, iar la Nădlac sau Petea oameni au așteptat chiar și șapte ore pentru a intra în țară. În această dimineață, situația la punctele de frontieră părea mult mai calmă decât duminică. Haosul din ultimele zile pare să se fi încheiat la frontiera de vest a României.

  Pe harta pusă la dispoziție de poliția de frontieră, timpii de așteptare au scăzut considerabil față de duminică. Luni dimineață se așteaptă 30 – 40 minute pentru intrarea în țara. Prin comparație, toate punctele de frontieră erau roșii ieri pe site-ul poliției de frontieră. S-a așteptat până la șapte ore în Nădlac, șase ore în Petea, 3 – 4 ore în Borș, pentru a se putea intra în țară. Unii români au reclamat că au stat chiar și 12 ore.

  Toate persoanele care intră în ţară începând de luni au obligaţia de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro, nerespectarea acestei obligaţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei. Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale, scrie digi24.ro.

  Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces.

  Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.

  Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

  Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

  La intrarea în țară, după verificarea cărții de identitate/pașaportului, în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei.

  Pentru minorii care intră pe teritoriul României, obligația de a completa formularul revine părinților, tutorelui sau reprezentatului legal, continuă digi24.ro.

  Ce date se introduc în formular?
  CNP și celelalte date de călătorie pentru cetățenii care călătoresc cu carte de identitate românească.
  Datele din pașaport sau din cartea de identitate, pentru persoanele care nu călătoresc în baza cărții de identitate românești. Informațiile referitoare la mijloacele de transport sunt cele de pe biletele de călătorie.

  Trebuie să fie introduse toate țările prin care am trecut?
  În formular se introduc datele despre țara în care am călătorit, dar și cele ale țărilor pe care le-am tranzitat în ultimele 14 zile. Declararea unor date false în Formularul digital de intrare în România intră sub incidența prevederile Codului Penal și se pedepsește conform legii.

  În cazul unei greșeli se poate edita formularul?
  Odată salvat, formularul nu mai poate fi modificat. Dacă doriți să actualizați informațiile dintr-un formular, puteți să apăsați pe butonul „Vizualizează formularul” din dreptul formularului dorit, iar pentru preluarea datelor acestuia, să apăsați butonul „Recompletează”.

  Ce se întâmplă cu formularele după completare?
  Formularul ajută personalul medical să realizeze anchetele epidemiologice și să asigure măsurile sanitare în sprijinul populației. Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

  Unde se stochează datele din formular?
  Toate formularele sunt stocate in infrastructura Sistemului informatic integrat Formular digital de intrare in România – SII-FDIR. Datele și informațiile conținute în formularele completate sunt protejate prin soluții de securitate cibernetica asociate SII-FDIR, iar aceste date și informații nu se transferă către persoane sau state terțe.

  Cine are acces la datele personale completate în formular?
  Datele completate în formular sunt accesate de către angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică, scopul desfășurării anchetelor epidemiologice, precum si de către personalul autorizat al instituțiilor menționate la art. 3 alin. (2) din OUG 129/2021, în vederea îndeplinirii responsabilităților reglementate prin ordonanța anterior menționată.

  Cum completează formularul persoanele care nu au adresa de email?
  Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.