ExclusivWings și Old Lady’s Pub, „ucise” de ANAF! Amenzi astronomice pentru un motiv halucinant. Cui folosește?

  de Lucian Dănilă | 23 martie 2017, 3:05 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  25

  Știri Arad. Localurile arădene sunt într-o degringoladă totală în ultimul an, multe dintre ele dispărând mai ales în urma apariției Legii Antifumat, iar altele au fost victime ale măsurilor inițiate de ISU, în toată țara, după incendiul de la Colectiv unde au murit 64 de persoane și peste o sută au fost rănite.

  La multe dintre localuri vânzările au scăzut cu până la 80 la sută după apariția Legii Antifumat, astfel că acestea nu au avut nicio șansă de supraviețuire și au pus lacătul pe ușă. Alți patroni efectiv nu au avut bani pentru a-și pune la punct dosarul necesar pentru obținerea autorizației ISU.

  Au fost multe comentarii legate de această situație, dar cum Legea Antifumat este aproape la fel și în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană s-a mers pe ideea că… asta e, ne vom obișnui. Și cam atât…

  Ceea ce nu au reușit pompierii, sau Legea Antifumat, se pare că reușeșc inspectorii ANAF. Și anume să închidă localurile pentru motive care nouă ni se par puerile și care, în cele din urmă, nu folosesc nimănui.

  Clubul Wings, din Piața Avram Iancu, dar și Old Lady’s Pub, de pe strada Poetului, au fost zilele trecute călcate de inspectorii ANAF de la Deva. Ce a urmat în urma controalelor nu ne face decât să ne punem un semn de întrebare asupra a ceea ce se dorește în această țară. Atât Wings cât și Old Lady’s Pub sunt adevărate branduri între localurile arădene, acestea funcționând neîntrerupt de 15, respectiv 10 ani. Wings este recunoscut ca un club cu o clientelă formată în tot acest timp, un club cu muzică bună, fiind de altfel singurul club din centrul orașului în care puteai în vara anului trecut să îți petreci nopțile de vineri sau de sâmbătă. Old Lady’s Pub este și el foarte cunoscut, fiind clubul pe care îl frecventează mai ales suporterii echipei UTA, dar și fanii echipei britanice FC Liverpool din Arad. Dispariția acestor localuri ar crea o gaură imensă în această zonă de cluburi sau localuri din oraș.

  Pe lângă măsura punitivă, s-a mai cerut și suspendarea activității pentru 30 de zile!

  Patronul clubului Wings, Marcel Hrițcu, a fost amendat de ANAF cu suma de 85.000 de lei. Da, ați citit bine, 850 de milioane de lei vechi! O sumă astronomică, iar motivul acestei amenzi este, așa cum spuneam și în titlu, halucinant: 50.000 de lei amendă pentru că s-a găsit o cantitate de aproximativ 2,8 litri de țuică în depozitul societății!  Alți 27.000 amendă sunt pentru faptul că o casă de marcat s-a blocat în timpul programului, iar 8.000 de lei îi putem trece la „diverse”. Mai mult, cei de la Wings nu au avut nici măcar posibilitatea să plătească jumătate din sumă în 48 de ore, așa cum este cazul celorlalte localuri amendate. Și atunci să nu ne punem semne de întrebare?

  Patronul localului Old Lady’s Pub, Colin Mesz, a fost amendat cu 13.000 de lei (da, mult mai puțin decât la Wings), sumă din care 10.000 de lei constituie amendă pentru același motiv: câteva sticle de țuică găsite în interiorul societății!

  Totodată, știm că în aceeași seară, inspectorii ANAF au mai controlat și alte localuri, chiar unele cluburi cu program de noapte. Într-unul dintre ele s-au găsit câteva sticle cu țuică, iar amenda a fost de „doar” 4.000 de lei.

  wings 1

  FOTO: Imagine din clubul Wings, de la un concert care a avut loc în urmă cu aproximativ o lună și jumătate

  „Au venit în jurul orei 2 noaptea. Erau doi inspectori și doi jandarmi. Din start mi s-a părut ceva necurat pentru că de obicei veneau 4-5 inspectori. Acum câteva luni am mai avut două controale de la ANAF și nu am primit nici măcar un leu amendă. Unul dintre inspectori a trecut repede prin bar, după care ne-am dus în spate. A văzut trei sticle în care era țuică și m-a întrebat din ce zonă sunt. I-am spus că la origini sunt din Maramureș, la care și el a adăugat că ar fi din aceeași zonă. Chiar a zis să o desfacem și să gustăm. El nu a băut. Mi-a turnat mie în pahar și mă tot întreba dacă e tare, că mărgele se vede că are… M-a întrebat apoi de unde o am. I-am spus că nici nu mai știu. Este acolo de vreo trei luni, timp în care am băut cam 700 de grame dintr-o sticlă. Era pentru noi, pentru personal și eventual pentru prieteni care vin la noi în afara programului, clubul funcționând doar vinerea și sâmbăta. Una dintre sticle știu că era de la tata, alta cred că ne-a adus-o cineva de la o nuntă, iar a treia nici nu mai știam de unde e. Nu era pentru comercializat. Nici măcar nu ne gândeam să o scoatem în club pentru că țuica emană un miros deranjant pentru clienți. Chiar mai veneau clienți din Germania și ne întrebau de tuica, dar le spuneam că nu avem. Apoi inspectorul m-a întrebat dacă am timbru pe sticle. Atunci mi-am dat seama că ceva nu e bine. I-am spus că nu și că niciunde nu îți dă nimeni țuică cu timbru. Dar ce relevanță avea? Ne-a cam luat așa pe după ureche. Evident că m-am enervat și discuțiile nu au mai fost dintre cele mai cordiale. Nici măcar nu am vrut să semnez procesul verbal. Mi-a venit după o săptămână, prin poștă. Când am văzut suma prima dată m-a apucat râsul și mă gândeam dacă e pentru mine… Cum poți tu, Statul Român, să dai o asemenea amendă, 85.000 de lei, din care 50.000 pentru aceea țuică…? De patru ani de când există această societate suntem cu taxele la zi, plătim peste 140.000 de lei anual la stat, adică peste un miliard de lei vechi, și practic vindem doar 6 ore pe weekend, deci undeva la 24-30 de ore pe lună. Ne-a dat amendă că eliberăm și bonul fiscal cam târziu. Dar e club, nu e alimentară. Plata se face la final, mesele fiind rezervate. Oamenii consumă și la final li se aduce nota de plată… Apoi s-a blocat și o casă de marcat. Altă amendă… 27.000 de lei…” (Marcel Hrițcu, patron club Wings)

   

  Noi putem întreba cui folosește o asemenea măsură punitivă? Cui ar folosi faptul că acest club Wings, sau Old Lady’s Pub s-ar închide? Știm, sunt persoane care nu pactizează cu ideea de club cu program nocturn, în care se consumă băuturi alcoolice, alții nu înțeleg ideea unui „pub” al suporterilor, dar nu trebuie să fim toți la fel. Cei care constituie clientela acestor două localuri, sau a altora care sunt în aceeași situație, cu siguranță nu au frecventat aceste locuri pentru că nu s-au simțit bine acolo. Dimpotrivă…

  old ladies

  FOTO: Imagine din Old Lady’s Pub care apare pe pagina de Facebook a clubului frecventat de suporterii echipei UTA

  Totodată, ne punem întrebarea de ce un singur om, în acest caz acel inspector de la ANAF, poate decide de unul singur soarta unei societăți care are angajați, care plătește de ani de zile taxe la stat, care asigură buna dispoziție a câtorva sute de clienți de mai bine de un deceniu încoace?

  Ne întrebăm și cum s-a ajuns la aceste amenzi? De ce unii plătesc 50.000 de lei, alții 10.000 de lei, iar alții 4.000 de lei? Unde și cum se face diferența dacă „greșeala” a fost aceeași? Nu spune nimeni să nu se dea amenzi pentru nereguli, dar acestea trebuie corelate totuși cu realitatea de pe piața românească, iar atunci când se dau amenzi să existe totuși și un motiv relevant pentru așa ceva.

  Aceste practici nu fac decât să ne ducă cu gândul la controalele Gărzii Financiare de la finele anilor 90, începutul anilor 2.000, atunci când „șpaga” era regină, și trebuia dat la tot sistemul, începând cu polițiștii, cu inspectorii gărzii financiare etc. În aceea vreme, ne aducem aminte că simpla intrare a unui inspector de la Garda Financiară într-un local însemna deja 5 milioane amendă… dacă mai făcea și vreun control, suma urca vertiginos…

  Acum, am ajuns să vedem cum se închid localurile pe care le frecventăm tocmai din cauza băuturii tradiționale românești: țuica. Ne întrebăm dacă acei inspectori ANAF care dau aceste amenzi știu cum este să gestionezi o societate, știu cum este să produci acei bani pe care ei te obligă să-i plătești sub formă de amenzi? Știe oare un astfel de inspector ce înseamnă suma de 85.000 de lei pentru o societate care funcționează doar 8, maxim 10 zile pe lună?

  Țuica aceea nu a fost găsită în bar. De asemenea, în bar nu au fost găsite nereguli, cu băuturi netimbrate etc, nici droguri nu s-au vândut astfel încât culpabilitatea să fie maximă și demnă de DIICOT. Și atunci care a fost criteriul stabilirii acelei sume de 85.000 de lei în cazul clubului Wings? Știm, „este la latitudinea inspectorului”, dar oare ce știe acel inspector despre cum funcționează o societate? Din pix este ușor…

  Iar cei care conduc destinele acestor instituții: nu vedeți că sistemul ăsta e putred? Că pute?  În această țară în care marii evazioniști scapă cu suspendare fără a li se cere să returneze banii, oamenii care încearcă să facă ceva sunt efectiv „uciși” de aceste măsuri luate de unii inspectori care fie au pierdut simțul realității, fie o fac din alte interese…

  PS: Patronii celor două localuri pot face contestație împotriva măsurilor luate de inspectorii ANAF.

   

  UPDATE

  Old Lady’s Pub a fost amendat cu suma de 56.500 de lei, plătibili în 48 de ore cu suma de 13.500 de lei! Deci, în completare cu cele scrise mai sus, amenda pentru țuică a fost la fel ca și la Wings, 50.000 de lei. Astro-no-mic!

   

  PRECIZARE: Niciunul dintre cele două localuri nu are suspendată activitatea. Cei de la Wings au depus o contestație, fapt care pentru moment anulează măsura suspendării, iar cei de la Old Lady’s Pub au plătit amenda.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • adu-mi aminte de cine ii condus satul asta de vreo 14 ani incoace??!?! de ce s-a ajuns in satul asta sa mai fie vreo 3 localuri decente?!? de ce se platesc niste taxe total aiuristice IN SATUL ARAD (nu la nivel national) pentru ca au impartit zonele aiurea??? de ce nu au pus la punct treburile cu ANAF si tehnocratii tai, anul trecut?!? ia mai iesi din centrul pamantului si lasa vrajeala cu psd comunistii etc ca deja te pierzi pe drum vere…

    +16 voturi
    +1
    -1
  1. Aceste controale nu au cazut din cer. Probabil au venit in urma unor sesizari. Iar cum in romania spaga/mita ii in floare in curand o sa primim controale de la tarile vecine. Azi dai spaga la ANAF Arad care vine sa te avertizeze ca ai unele nereguli si luna viitoare vin vecini din alt judet sa vada daca ti.ai remediat problemele, evident tot de ANAF arad trimisi. Si DA in momentul in care esti in club si te alcolozezi maxim nu mai esti curios de bonul fiscal de la nea barmanu care oricum nu respecta gramaju si dupa cateva pahare nici bautura nu mai are acelasi gust, pentru ca jack-ul comandat initial dupa 4 pahare se transforma intr.o bautura spirtoasa care iti rupe capu’ iar daca mai ai tupeul sa obiectezi are grija DULAPU’de la usa sa te aranjeze, noroc ca uneori mai isi gasesc si ei nasul. Vrei o tara ca afara ?! Unde’i lege nu’i tocmeala. Si da dupa 4′ ani de WINGS ca el ii acolo de cand lumea TU ca patron nu esti capabil sa iti achiti o amenda de 10000 euro la o cifra de afaceri de 140000 anual declarati ( aici nesocotind bani nedeclarati, cu acelasi interior de cand lumea si fara prea multe investitii si fara DJ adusi pe sune de ordinul miilor de euro) tu ca si patron ar trebuii sa te lasi de meserie sa lasi pe alti mai tineri si cu o viziune a afacerii mai dezvoltata. Aici in randurile de mai sus vorbesc doar despre Wings unde am fost client pana in urma cu cativa ani. Probabil in cele din urma va irma inca o sauna inchisa dupa republica unde domnul Marcel la inceput de drum a avut o mare contributie, la fel ca la sfarsit. Concluzie =>>> in viata nimic nu ramane nepedepsit. Mai deveme sau mai tarziu. Astept obiectii !!! Hehehhehe :))))

   +14 voturi
   +1
   -1
  2. Cam atat despre jurnalism la Special Arad. Cat ati fost platiti sa scrieti articolul ?! Sunt sigur ca stiti foarte bine ca Wings nu are acte in regula de foarte mult timp si nimeni nu se poate atinge de ei. ANAF comite abuzuri, nu de acum. Chiar speram ca voi sa nu va vindeti. Sunt dezamagit! Stiu ca aveti raspunsuri inteligente de tipul celor utilizate de prietenul Falca dar, dincolo de acestea, ramane realitatea cruda : V-ati vandut pentru un pumn de arginti !

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Știți ce imi place? Când e vorba de politicieni sunteți cei mai cinstiti oameni din lume. Vai de mine, tot Aradul e mâncat de corupție, nu avem justiție si lege in țara asta. Cum se aplica legea in legătura cu alte chestii mai mărunte, imediat: dar vai de mine, legea anii fumat si mai stiu eu ce distruge localurile Arădene. Poate lipsa de respect fata de clienți si fata de lege a patronilor e problema, dar e mai ușor sa dam vina pe alții.

   +12 voturi
   +1
   -1
  4. Ce a ti luat fratilor, ca vreau si eu ! Sunteti normali la cap ? 50.000 lei amenda pentru cateva sticle de tuica gasite in depozit ? Control de la Deva ? Nu vi se pare treaba cu dedicatie ? PSD ul in Arad inca nu are nicio putere. Nu a avut o niciodata. Poate din 2000 pana in 2004. Atat ! Dar actiunea asta nu are absolut nimic politic. Este o mica reglare de conturi mai ales ca desteptul de la Wings a mai luat o pe coaja de cateva ori. Trist este doar ca unii nu judeca si uita ca toate mizeriile astea traspuse in realitate de institutiile statului prejudica cetateanul acestei minunate urbe.
   Daca continuam asa , in loc de Wings v om gasi in curand vreo bisericuta penticostala sau ceva asemanator.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Da de fumat…fumai in local? dupa legea anti fumat?

    Bon sigur primiai?

    ori cu tu cand ajungeai acolo…dadeai un apel, sa iti deschida usile!!!

    Nu ii mai tine partea!!! Vrem o tara ca afara…miciuni cand sutem pusi la respect…nu mai vrem legi, se fac abuzuri!

    Din cauza ta suntem aicia

    0 voturi
    +1
    -1
    • Amice, ma confunzi cu concluzia ta superficiala.

     1) Sunt nefumator.
     2) Am primit bon de fiecare data.
     3) Ca or mai fi fumat altii dupa ce s-a dat legea, nu pot sa iti confirm si nici sa iti infirm insa cat timp am fost eu acolo nu a fumat nimeni pentru ca l-as fi poftit afara in prima faza iar in faza a doua as fi sunat eu la politie daca ar fi continuat.
     4) Da, vreau o tara ca afara si da, sustin legalitatea cat si legea antifumat insa asta nu inseamna ca amenda nu exte exagerata si disproportionata.

     +4 voturi
     +1
     -1
   • Vai, dar cata deontologie! Sa nu citesti articolul pana la capat si sa te pui sa fii hater!. Citeste in alta parte, domnule, pe ziarele corecte si serioase care nu au publicat nimic! Daca esti asa macho, fa public numele ca sa te vedem cat de corect esti. Și, in plus, daca găsesti undeva scris ca ANAF a incalcat Legea, jur ca nu iti public numele pe site!

    --2 voturi
    +1
    -1
  5. Nu va mai mirati.
   Veniti in Harghita sa vedeti dezastru in zona romaneasca.
   O batranica de 70 ani care vinde cas in piata in Toplita in vara anului 2016 a intarziiat cu vizarea certificatului de producator cateva zile, 12.000 lei amenda.
   Un srl din Toplita care a luat fonduri UE si era obligat sa aiba 5 angajati timp de 5 ani , cu cateva luni inainte de terminarea celor 5 ani a avut control si au depistat ca o luna a avut doar 4 angajati, trebuie sa dea toti banii inapoi, o societate de constructii din Toplita nu a avut reinoit autorizatia IsCIR pentru 2017 pentru un utilaj de stivuit in cadrul unui magazin de materiale de constructii, 10.000 lei amenda.
   In inchisori pentru lucruri neinsemnate se dadeau pedepse disproportionat de mari.
   Acum ce se vrea?
   Cel putin sa nu mai dea fonduri pentru dezvoltarea intreprinderilor,sa nu mai duca oamenii in eroare.
   As fi curioasa si eu sa stiu ce vrea acest guvern.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.