Silvana… e din Arad și a lăsat Germania fără cuvinte (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 6 octombrie 2015, 3:21 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Totul a început dintr-un hobby al copilăriei. Silvana este din Arad, aici s-a născut, aici a învățat, aici a muncit. În urmă cu nouă ani a plecat împreună cu soțul ei, Jurgen – și el arădean, din Pâncota, ajuns acum un reputat medic în Mannheim – și în urmă cu nouă ani acolo, în Germania, l-a născut pe Marcus, fiul lor.

  Începea o nouă etapă în viața ei și a familiei ei, una foarte grea mai ales din punct de vedere al limbii germane, una necunoscută deloc de Silvana. Și-a cumpărat în 2006 un aparat foto DSLR și de aici a plecat viitoarea ei carieră. „Încă de la început am simțit camera foto ca pe un al patrulea membru al familiei. Peste tot mă duc cu ea. Glumind puțin, pot spune că de câte ori sunt în pericol să cad, de exemplu când sunt la schi, prefer să mă rănesc eu decât să sparg camera”, spune Silvana.

  Joi, 8 octombrie, de la ora 18, Silvana îşi va prezenta fotografiile. Este prima sa expoziţie personală, în Arad, orașul care veșnic va însemna pentru ea „acasă”. Nu mai este acea Silvana din 2006, acum este artistul Silvana, un fotograf care a câștigat deja șase premii internaționale și ale cărui fotografii au fost expuse în țări ca România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia sau Argentina.

  AICI POȚI VEDEA TOATE PREMIILE SILVANEI: http://silvana.photography/photo-contests-awards/

  Cel mai important premiu l-a câștigat anul trecut. A fost unul dintre cele mai mari concursuri de fotografie din Europa, iar Silva a câștigat la categoria „Tema Liberă”, fotografia ei fiind prima aleasă dintre alte 900 de fotografii! A fost prezentă în cadrul acestei expoziții ca membră a Foto Club Pro Arad, cu o fotografie a Turnului Eiffel concepută dintr-o perspectivă cu totul aparte. „A fost cel mai important premiu pe care l-am obținut”, spune ea.

  Silvana și-a primit premiul la un eveniment la care au participat aproape toți marii fotografi ai Germaniei, la Zilele Fotografiei din orașul german Pirmassens. „Inițial nici nu știam cu cine mă aflu pe scenă. Erau mulți fotografi în sală, iar pe scenă se aflau câțiva dintre cei mai buni fotografi din Germania. Eram foarte emoționată și aveam un oarecare trac din cauza faptului că nu am vorbit niciodată unui asemenea public în limba germană. M-am descurcat”, a continuat ea.

  paris

  Într-adevăr, Silvana a cucerit Germania fără cuvinte. Ea i-a lăsat fără cuvinte pe cei care i-au căzut creațiile, iar acum se prezintă în fața noastră, joi, cu o expoziție intitulată „Dincolo de cuvinte”. E celebră acea vorbă care spune că o fotografie semnifică mai mult decât o mie de cuvinte. Dar zeci de fotografii?

  Acesta este chiar comunicatul remis de Silvana Retter:

  Vernisajul expoziţiei „Dincolo de Cuvinte” va avea loc joi, 8 octombrie, ora 18.00, la Sala Clio (strada Horia nr.10), cuvântul de deschidere aparţinându-i președintelui FotoClubPro Arad, Nelu Scripciuc.

  „«Dincolo de Cuvinte» suntem noi. Eu, Tu… fiecare dintre Noi. Te invit cu drag la vernisajul expoziției Silvana Retter, să descoperi ce se află dincolo de cuvintele mele” – îi îndeamnă artista pe arădeni. Având la activ câteva premii internaționale, fotografiile Silvanei Retter au făcut parte din expoziții de grup în țări precum România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia, Argentina etc. Expoziţia „Dincolo de Cuvinte” – Silvana Retter poate fi vizitată în perioada 8-15 octombrie 2015.

  Evenimentul este susținut de FotoClubPro Arad și Complexul Muzeal Arad.

  comunicat

  Ce spune Silvana despre fotografiile ei?

  A studiat jurnalistica, a lucrat în televiziune fiind știristă la o televiziune locală, și are mereu acel microb al curiozității, al noului, al cunoașterii. Dar dincolo de toate, pune pasiune și sentiment în tot ceea ce face. „Am descoperit pasiunea pentru fotografie cand mi-am achiziționat primul DSRL. Majoritatea fotografiilor mele vorbesc despre sentimente și stări anume, pe care le-am trăit de-a lungul călătoriilor mele din ultimii ani. Fiind o persoana intuitiva și spontana, îmi place să transmit emoții. Mi-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă fotografia și latura ei artistică, emoția și delicatețea unui anume moment, iluminarea și decizia fotografului cu privire la modul de încadrare a subiectului. Sunt momente când natura este prietenul meu cel mai bun, iar camera foto, sufletul meu pereche”, spune ea.

  De asemenea, dorința ei este să rămână la fotografia artistică. „Nu cred că mi-ar plăcea să lucrez pentru vreun trust de presă în care șefii să mă trimită să fotografiez anumite evenimente. Prefer latura artistică a fotografiei”, a continuat artista.

  Așa cum a izbutit să cucerească Germania apasând butonul camerei foto, fără cuvinte, așa a reușit și să treacă peste toate granițele fotografiei. Ea fotografiază peisaje, portrete, nuduri, în general tot ceea ce îi inspiră frumosul.

  Nu uitați! Silvana ne așteaptă joi, 8 octombrie, ora 18.00, la Sala Clio (strada Horia nr.10).

   

  Iată mai jos câteva exemple din ceea ce știe să ne transmită artista

  photo 1

  photo 2 photo 3 photo 4 photo 6  Watching

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.