duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 6Omul de afaceri arădean Stelian Tulcan condamnat la 5 ani și șase luni de închisoare în dosarul „Rafinăria”. Vezi și ceilalți condamnați

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților: 

  TOADER GABRIEL RĂSVAN, directorul general al Direcției Generale Politici Industriale și Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;

  TULCAN STELIAN VLĂDUȚ, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită; 

  POSTOLACHE ARGENTINA CARLA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită. 

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
  În perioada decembrie 2011 – mai 2012, în baza unei înțelegeri anterioare, inculpatul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul inculpatei Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț a contravalorii unei cantități de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
  Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, inculpatul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize, în cazul societății comerciale reprezentate de inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, lucru care s-a și întâmplat la data de 22.05.2012.
  Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către inculpatul Tulcan Stelian Vlăduț, prin intermediul firmei pe care acesta o reprezenta. 
  Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către inculpatul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil, în zona localității Ghiroda, jud. Timiș. 
  În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imobile aparținând inculpatului Toader Gabriel Răsvan, până la concurența sumei de 14.461,36 lei, în vederea confiscării speciale.
  În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.
  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 
  Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (2014)


  La această oră (pentru cititori: este vorba despre dimineața zilei de 6 mai 2014), lucrători ai DNA Oradea și IPJ Bihor, cu sprijinul informațiilor provenite de la SRI Arad și a altor organe de anchetă, cercetare și control efectuează percheziții la rafinăria privată West Petrol Oil, la Hotelul din Chișineu Criș și la locuința familiei Tulcan – proprietară a respectivelor afaceri. Din primele date pe care le deținem, demersul anchetatorilor vizează un prejudiciu de peste 5 milioane de euro adus statului urmare a nerespectării regimului substanțelor petroliere, neplata accizelor către stat – discutând în speță de rafinăria privată care are o capacitate de procesare de 250 de tone de țiței pe zi și contracte cu Oil Terminal Constanța, Petrom SA.

  UPDATE

  Anchetatorii ridică toate documentele contabile ale firmelor conduse de soții Tulcan. La fața locului, echipa Special Arad a fost amenințată și intimidată să părăsească domeniul pe care se află proprietățile pe care le deține la ieșirea din Chișineu Criș, adică Hotelul Criș, Benzinăria Petrol.  Aceasta, în loc să accepte prezența noastră la fața locului, ca un garant al opiniei tuturor, a urlat să ieșim afară de pe prorpietate. Ulterior, aflați în mașină, pe marginea drumului (pe domeniul public, adică), soții Tulcan și-au trimis un angajat care să ne pună niște paravane în față, pentru a nu mai putea fotografia sau filma. Același angajat, primind sms-urile de rigoare, și-a scos telefonul din dotare și, deși era un „jaf” de maxim 1,5 megapixeli, a început să ne fotografieze pe noi,jurnaliștii, și mașina în care ne aflam (dar, despre acest ultim aspect puteți citi într-un alt articol, tot pe Special Arad, deoarece patentăm un nou termen social media).

  UPDATE 2

  Surse care au refuzat să-și dezvăluie identitatea ne-au declarat că soții Tulcan sunt verificați și pentru o operațiune destul de suspectă, ca să nu spunem altfel!, în care se pare că au avut sprijin de „sus”, de la anumiți guru financiari, operațiune în urma căreia garanția de antrepozit a firmei (aparține lui Tulcan Stelian) care deține rafinăria a fost redusă – cu viză  de legalitate!!!!!!!!!- de la 2 milioane de euro la un milion de euro.

  UPDATE 3

  Aseară – marți, 6 mai -, după 11 ore de percheziții, audieri, ridicări de acte și întocmiri de procese verbale, domiciliul din Chișineu Criș al familiei Tulcan a fost lăsat în pace… Nu știm pentru cât timp, însă… oricum, oameni de acest gen au unde să se mute.
  Iată, însă, scurt și cuprinzător, comunicatul oficial al anchetatorilor.

  COMUNICAT DNA:

  „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală în legătură cu importul de produse petroliere, în perioada 2009 – 2011, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 13.500.000 lei.

  În cursul zilei de 6 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii situate în localităţile Chişineu Criş şi Apateu, judeţul Arad.

  În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii Arad, Direcția Generală Anticorupție Bihor şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor.

  Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

  Din informațiile pe care le deținem

  anchetatorii au găsit ce au căutat. Adică, și-au făcut segmentul de treabă pentru care au fost mandatați.

  Rețeaua băieților deștepți care rulează cu accize fac din Rafinăria de la Apateu o bombă în care ticăie ceasul…  

  UPDATE 4

  Ies la lumină amănunte și informații noi despre activitățile firmei familiei Tulcan. Special Arad a intrat în posesia unor documente care atestă faptul că între  soții Tulcan și o parte a autorităților statului (ne referim la funcționarii necorupți!) au existat aprigi dispute – consemnate în documente și verbale – cu privire la autorizarea ca antrepozit fiscal a operatorului economic SC WEST Petrol Rafinare SRL (e vorba de rafinăria soților Tulcan, la Apateu). În fapt, societatea mai sus amintită are doar din anul 2011 acest nume, până în acest an, începând cu 2001 funcționând sub titulatura de SC Petrotour SRL. De ce?

  Poate că e vorba de un artificiu, deoarece societății SC Petrotour i-a fost revocată definitiv, prin decizia nr.4583 din 6 octombrie 2011, de către Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate, autorizația de antrepozit fiscal. Iar această decizie a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

  Artificiul?… Schimbarea numelui. Pentru că, după mai puțin de două luni, noua societate, „vopsită” în SC WEST Petrol Rafinare SRL a depus o altă cerere de autorizare , deși autoritatea competentă poate emite o decizie numai după trecerea unei perioade de șase luni de la data deciziei de revocare!!!

  Ei bine, culmea!, niște angajați ai Biroului Vamal de Interior Arad au fost drastic sancționați de o Comisia de Disciplină „montată” pentru decapitări – practic, fiind retrogradați- pentru că au îndrăznit să refuze noua cerere de autorizare a soților Tulcan.

  Subliniem: citiți cu atenție UPDATE 2 și poate puteți trage unele concluzii. Noi, deocamdată, ne abținem! Deși, ne întrebăm retoric dacă există undeva, în vreun dosar, vreo inspecție fiscală obligatorie, făcută de Finanțe și Vamă,   înainte de a fi înjumătățită garanția de antrepozit a SC WEST Petrol Rafinare SRL, de la 2 milioane de euro, la un milion.

  În ceea ce privește dosarul de evaziune fiscală deschis și purecat de procurorii DNA Oradea în aceste zile, dosar care poate n-ar fi existat dacă se respectau pașii legali pentru autorizare, surse din apropierea anchetatorilor ne-au precizat că se cercetează atent o achiziționare de țiței (aproximativ 5700 de tone), de către SC WEST Petrol Rafinare SRL. Iar acest țiței n-ar fi fost în niciun caz prelucrat în rafinăria de la Apateu, adică transformat în motorină, benzină, păcură etc., ci scos pe „piață” ca vopsea – adică produs neaccizabil.

  Cazul e departe de final. Mai ales că, din ceea ce auzim, sunt implicate capete înalte și că s-ar fi și schimbat legi pentru asemenea operațiuni.  Gândiți-vă că SC WEST Petrol Rafinare SRL  a cumpărat miile de tone de la firma constănțeană deținută de fostul președinte al clubului de fotbal Dinamo, Petre Buduru, și deja am spus multe!

  UPDATE 5

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea pentru 24 de ore a suspecților: 

  TOADER GABRIEL RĂSVAN, director general al Direcției Generale Politici Industriale și Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;
  TULCAN STELIAN VLĂDUȚ, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită; 
  POSTOLACHE ARGENTINA CARLA, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită. 

  Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în baza unor înțelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 – mai 2012, suspectul Toader Gabriel Răsvan, prin intermediul suspectului Postolache Argentina-Carla, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduț a contravalorii unei cantități de 48 mc de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei.
  Pentru acest „serviciu”, în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societății comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduț, lucru care s-a și întâmplat la data de 22.05.2012.
  Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduț, prin intermediul firmei pe care o reprezenta. 
  Cantitatea de 48 mc de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localității Ghiroda, jud. Timiș. 

  În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Arad și de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

  Suspecților Toader Gabriel Răsvan, Postolache Argentina-Carla și Tulcan Stelian Vlăduț li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  UPDATE 6

  Soluția judecătorilor:

  Solutia pe scurt: 1) Condamnă pe inculpatul Toader Gabriel Răsvan la pedeapsa închisorii de 4 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Interzice inculpatului Toader Gabriel Răsvan, ca pedeapsă complementară, pe durata a 2 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale de 4 ani închisoare, exercițiul drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, şi de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat (inclusiv funcţia de director în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri). Interzice inculpatului Toader Gabriel Răsvan, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (inclusiv funcţia de director în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri), de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Condamnă pe inculpata Postolache Argentina-Carla la pedeapsa închisorii de 3 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită. Interzice inculpatei Postolache Argentina-Carla, ca pedeapsă complementară, pe durata a 1 an de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale de 3 ani închisoare, exercițiul drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, şi de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat. Interzice inculpatei Postolache Argentina-Carla, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Condamnă pe inculpatul Tulcan Stelian Vlăduţ, la pedeapsa închisorii de 1 an şi 6 luni, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită. Interzice inculpatului Tulcan Stelian Vlăduţ, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice elective şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 4 ani închisoare aplicată inculpatului Tulcan Stelian Vlăduţ prin sentinţa penală nr. 227/21.06.2007 a Tribunalului Arad, definitivă prin decizia penală nr. 1846/19.05.2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dispune executarea în întregime a acestei pedepse, care nu se contopeşte cu pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare la care inculpatul este condamnat prin prezenta, inculpatul urmând să execute 5 ani şi 6 luni închisoare. În baza art. 35 C.p. anterior, aplică pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară constând în interzicerea, pe o durată de 5 ani, de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante, a drepturilor prev. de art. 64 alin. 1) lit. a), mai puţin dreptul de a alege, lit. b) şi c) C.p. anterior, aplicată prin sentinţa penală nr. 227/21.06.2007 a Tribunalului Arad, definitivă prin decizia penală nr. 1846/19.05.2009 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 71 C.p. anterior rap. la art. 64 alin. 1) lit. a) teza a II-a, lit. b) şi c) C.p. anterior, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice elective, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale rezultante. În baza art. 404 alin. 4) lit. a) C.p.p. şi art. 88 C.p. anterior, deduce din pedeapsa principală rezultantă durata reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu din prezenta cauză, din data de 15.07.2014, până în data de 18.03.2015, inclusiv, şi durata reţinerii, din data de 23.01.2002, până în data de 24.01.2002, din cauza înregistrată pe rolul Tribunalului Arad sub nr. 1787/108/2006. În baza art. 399 alin. 1) C.p.p., menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpat. În baza art. 274 alin. 1) şi 2) C.p.p., obligă pe inculpaţii Toader Gabriel Răsvan şi Tulcan Stelian Vlăduţ la plata a câte 6000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare datorate statului, iar pe inculpata Postolache Argentina-Carla, la plata a 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare datorate statului. Cu drept de apel, în 10 zile de la comunicarea minutei pentru Ministerul Public şi pentru inculpaţi. Pronunțată în ședință publică azi, 17.12.2015.

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Si-acum ce fac membrii comisiei de disciplina care le-au sanctionat pe cele doua colege ? Asteapta si ei DNA-ul ? Poate ar trebui sa vorbeasca ziaristii si cu dansele. Ori sa mearga la procesul in desfasurare…………….

   --1 voturi
   +1
   -1
  2. Oare este adevarat ca Boer de la Vanatori, ala ce are ,,fabrica de vopsele si diluanti”‘ este frate cu Boer Vasile , ala ce este arestat de DNA Oradea pentru contrabanda cu petrol si evaziune de 14 milioane de euro si care dupa cum spun ziarele de Bihor ar avea legatura si cu afacerile eventual ilicite ale familiei Tulcan. Va rugam sa cercetati si acest aspect printre sursele dumneavoastra.

   0 voturi
   +1
   -1
  3. Hm-hm-hm. Dar oare nenea burdan nu a știut nimic în tot acest timp cât tulcanii et comp. au adunat niscaiva euroi în tr-un oraș cu investitori cu un pic de ștaif?! Hm hm hm. Doar sunt în ograda lui, și, din câte îmi aduc aminte – mai trimitea și presa ( depinde de calibru) la o masă la famiGlia Tulcan. Morala e că de la fiecare înveți câte ceva din ale Corupției! Cât despre organele de anchetă – să-și facă treaba… ca de obicei, dau năvală în vila omului după un secol de la manifestrea infracțiunilor față de bietul sta român. De ce nu l-ați îmbălsămat pe Caragiale, mă rog!?

   0 voturi
   +1
   -1
  4. Stati linistiti, totul se va rezolva pentru aceasta societate. Cand este vorba de produse energetice, societatile lucreaza corect. Incorect lucreaza inspectorii vamali care nu sunt corupti, care constata diverse probleme, apoi daca indraznesc sa sanctioneze cumva aceste societati, sunt sanctionati disciplinar de catre comisia de disciplina constituita la nivel regional la Finante Timisoara. Aceasta comisie aplica sanctiuni tuturor celor care ”deranjeaza” afacerile agentilor economici pusi pe produs bani pentru….Sunt multe legaturi intre aceste societati. Daca ar vrea cineva sa stopeze evaziunea creata de aceste societati, ar fi suficient ca cineva dintre profesionistii parchetelor sa ofere protectie inspectorilor vamali sanctionati pentru faptul ca nu au protejat aceste societati si sa asculte ceea ce stiu acestia. Din nefericire, pana acum nimeni nu a dorit acest lucru, inspectorii sunt sanctionati, pusi in colt, umiliti si discreditati de aceasta comisie de disciplina, astfel incat sa simta ca sanctiunea este pentru indrazneala de a deranja evazionistii, pe principiul: ”esti cu noi, totul este ok”; ”esti impotriva noastra, suporti consecintele”. Verificcati de curiozitate cati inspectori vamali sunt sanctionati pentru deranjul creat societatilor care comercializeaza produse energetice, o sa descoperiti ca cele doua inspectoare de la Arad, nu sunt singurele sanctionate.

   0 voturi
   +1
   -1
  5. Când urmeaza oare si cei de la Ministerul Finantelor Publice care l-au autorizat ca antrepozit fiscal, si cei de la Mediu care au eliberat autorizatie de functionare? Este sigur ca si pe acolo dl Tulcan a uns bine rotitele cu ceva aditivi ca tare era familiar si cunoscut pe acolo prin Bucuresti. Oricum dl Tulcan este recidivist , fiind condamnat definitiv (cu suspendare) in 2010 pentru infractiuni economice.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Oare pe cine o dat in gat asta dintre politicieni, demnitari, autoritati(politie,vama, finante, mediu)? Ca nu putea el fara sprijin sa_si bage in insolventa toate firmele si sa fie inregistrat la finante cu datorii de peste 116 milioane lei la una din firmele debitoare west petrol rafinare . Urmariti procesele de pe Tribunalul Arad

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.