Faraonu`, faraonu`, eu sunt, eu sunt faraonu`!… sau Aradul în epoca Falcă

  de Special Arad | 17 aprilie 2014, 11:31 AM | Administraţie | Știri Arad

  1

  Având la dispoziție un post de televiziune (și, neoficial, încă unul care-l susține), două ziare, vreo trei portaluri de știri online, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, monopolizează discuția în planul public. Cine nu-i susține ideile, e prost; cine crede că orașul s-a dezvoltat greșit, fără nicio strategie pe termen mediu și lung, este rău intenționat; cine e de acord cu expresia „nu contează că a furat, contează că a făcut ceva” este prieten al primarului și al PDL; cine nu este lingău, este dușmanul lui Gheorghe Falcă; cine are curajul să-i spună că greșește este eliminat; opozanții politici sunt proști pentru că așa spune Gheorghe Falcă; cine nu e cu el, nu e de acord cu el, nu votează ce spune el, nu-l pupă-n fund în fiecare clipă și nu-i spune cât de mare e el, Gheorghe Falcă, e împotriva Aradului…

  Ei bine, această ultimă caracterizare a primarului Aradului, este cea mai periculoasă dintre toate. Pentru că ea definește tipul tiranului care nu se mai vede decât pe sine, fiind practic orb la orice altceva se întâmplă în jurul său. Oamenii sunt pioni pe care-i manevrează după cum îl taie capul. Orașul e doar un mediu unde el trebuie să se miște pentru a fi adulat de mulțime. Ideile sale sunt, obligatoriu, cele mai pertinente. Și, mai presus de orice, banul public este (aproape) la dispoziția totală a acestui personaj, care-i împarte după cum îl taie capul.

  Gheorghe Falcă nu mai e demult tânărul acela de la Brad, umil, dornic să ajute, mieros, cu intenții dintre cele mai bune, pentru care contau ideile celorlalți. În timp, G. Falcă s-a transformat (sau așa era de la început, doar că și-a ascuns pornirile pentru a putea urca scările măririi) devenind un fel de Tutankamon – porecla i-a dat-o Lucian Valeriu, în urmă cu mai bine de un an. Și bine i-a potrivit-o! Falcă nu mai este de mult un slujbaș al Aradului. Este exact invers. Cu riscul de a ne repeta obsesiv, orașul a devenit „imperiul” lui, cetățenii sunt masă de manevră permanentă, ideile sale sunt singurele pertinente, deciziile sale sunt cele mai bune, cine se împotrivește este pus la colț și, poate, mai este și învârtit puțin prin noroi.

  Despre Falcă se pot spune multe. Inclusiv că a făcut unele lucruri bune se poate spune. Doar că, din cauza transformării sale în timp, ne e foarte greu să ni le aducem aminte și nici n-ar fi cazul în acest moment. Asta pentru că o să aducem în atenție un episod din viața primarului, care credem că va fi acel q.e.d matematic pentru toate ipotezele exprimate mai sus.

  E vorba de un episod pe care presa neaservită lui Gheorghe Falcă l-a omis sau nu l-a remarcat, un episod extrem de periculos mai ales în urma meditării asupra lui.

  Așadar…  ziua de naștere a lui Gheorghe Falcă. An: 2014. Locație: Hotel President, spațiu pe care-l folosește de cîțiva ani. Invitați: sute, chemați la ore diferite pentru a nu produce haos și super aglomerație. Se bea vin, se mănâncă, se discută, grupuri-grupulețe. La un moment dat, se aruncă pe „piață” informația… Nu plecați până nu o să urmăriți un film, e tare!… Unii stau, alții… nu!… La un moment dat, pe scena hotelului își fac apariția doi invitați, care se recomandă prieteni ai primarului, din București și care spun că au pregătit un film „surpriză”… cadou!

  Ia ghiciți ce surpriză! Au pus un film cu primarul la schi, în Austria sau România – nici nu contează!, filmat din spate, abilitățile sale (pe care nu i le contestăm) fiind scoase în evidență în mod aproape plictisitor. Parte din cei prezenți – perplecși, parte – super excitați… Ei bine, finalul a fost apoteotic… Invitații, majoritatea, au aplaudat filmul la scenă deschisă… El lider maximus, Falcă – în culmea fericirii, fără să se simtă penibil, fără să se simtă stingher. Îi plăcea….îi place!…

  (Filmul a fost pregătit în Arad, nu în București, iar în ceea ce privește surpriza, aceasta n-a existat, primarul știind despre ce e vorba. Iar faptul că ulterior filmul a fost dat presei – o parte a ei – pentru a fi prezentat cetățenilor Aradului, spune totul!)  

  … acum poate că înțelegeți, mulți dintre dumneavoastră de ce nu suntem de acord cu Gheorghe Falcă și de ce credem că acesta a arătat deja tot ce poate în calitate de PRIMAR al Aradului…

  P.S. Filmulețul cu Nicolae Ceaușescu, când acesta joacă volei, n-a fost găsit întâmplător și postat în acest articol. Ia uitați-vă și la cel cu primarul schiind… E vreo mare diferență?


  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Părerea mea este că schiorul nu-i Falcă. Are picioarele în X sau cel mult paralele, ori Falcă este crăcănat. Schiorul are circa 1,80 m înălţime, iar Falcă are cam 1,75. Schiorul are trunchiul drept şi proporţionat, Falcă are trunchiul puţin asimetric, adus de spate şi mai scurt decât picioarele. Este filmat din faţă şi de aproape doar într-un singur cadru fugitiv, lucru care poate fi făcut prin trucaj. Desigur, pot să mă înşel, căci Falcă provine din Brad, o zonă unde se schiază. Cert este că omul are mania grandorii şi acest lucru se va amplifica patologic odată cu înaintarea în vârstă şi odată cu lăudătorii tot mai mulţi care-l înconjoară.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.