Atelier de film documentar la Bata, cu participanți din 11 țări și expertul Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France

  de Special Arad | 4 iulie 2017, 3:42 PM | Cultură | Film

  0

  Atelierul de film documentar, aflat anul acesta la cea de-a XII-a ediție, a început luni, pe 3 iulie, în Comuna Bata, Județul Arad. Sosiți din toate colțurile lumii, cei 12 participanți Aristoteles Workshop l-au întâlnit pe expertul Thierry Garrel, fost director al departamentului de film documentar la ARTE France, cu peste 40 de ani de experiență în domeniu.

  „Suntem la începutul unei noi ere a filmului documentar, iar voi aveți vârsta perfectă pentru a trăi din plin acest moment”, le-a spus Thierry Garrel tinerilor cineaști. Totodată, acesta a subliniat faptul că ediția aceasta va fi una aparte, dat fiind faptul că participanții provin din culturi foarte diferite. Acest lucru va demonstra că în ciuda posibilelor bariere de comunicare, există un limbaj comun în cinematografie, iar diversitatea va pune în valoare creativitatea.

  Până pe 5 august, participanții din Croația, Franța, Iran, Israel, Marea Britanie, Olanda, România, Serbia, Turcia, Ungaria și Vietnam vor trece prin toate etapele realizării unui film documentar. În prima săptămână, ei vor parcurge partea teoretică susținută de Thierry Garrel. Vor urma apoi patru săptămâni practice, în care cele patru echipe formate din câte un regizor, un cameraman și un editor vor parcurge toate etapele procesului – de la găsirea subiectului, la filmare și montaj – sub îndrumarea tutorilor Nino Kirtadze (Georgia/ Franța)  și John Appel (Olanda).

  „Faceți greșelile pe care nu v-ați permit niciodată să le faceți până acum. Asta vă va conduce către un alt nivel”, i-a sfătuit producătorul Dan Nuțu pe toți cei 12 participanți, la finalul primei zile de workshop.

  La final, proiectele realizate în cadrul atelierului vor fi prezentate în fața unui juriu de profesioniști, la Cinema Arta din Arad, iar cel mai bun documentar va fi recompensat cu un premiu în valoare de 1500 €.

  Tinerii cineaști sosiți din toată lumea i-au întâlnit și pe reprezentanții instituțiilor locale, prezenți luni seara în Comuna Bata, pentru a le oferi participanților Aristoteles Workshop detalii despre istoria și geografia județului Arad. Printre oficialitățile invitate la eveniment s-a numărat Președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, care a recunoscut că este nerăbdător să vadă rezultate finale ale atelierului.

  „Consider că orice film făcut în Arad este un bun prilej de a promova frumusețile județului”, a punctat acesta. La eveniment i s-a alăturat și domnul Doru Sinaci, Președintele Centrului Cultural Județean Arad. „Filmul documentar poate contribui decisiv nu doar la promovarea Judeţului Arad, cât şi la punerea în valoare a unor lucruri absolut necunoscute, care ies la iveală doar atunci când un ochi neutru le poate vedea’’ a subliniat acesta, referindu-se la diversitatea reprezentativă pentru grupul de participanți sosit la Arad.

  „E un eveniment important pentru județul nostru și suntem siguri că el se va încheia cu realizări deosebite”, a spus Valentin Bot, Primarul Comunei Șiria, care a susținut organizarea acestei ediții în județul Arad. O contribuție deosebită în aducerea proiectului la Bata a avut și profesorul Marcel Priescu, consilier local în Șiria, cel care a lansat invitația către organizatorii proiectului.

  Aristoteles Workshop a fot creat în 2007 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim și Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop mai este susținută de către Consiliul Județean Arad, Primăria orașului Arad și Primaru Gheorghe Falcă, Primăria Comunei Șiria și Asociația „Cetatea Șiria”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.