duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Zooland Arad. Un om, un vis, un proiect. Cum ajungi la locul unde zimbrii sunt liberi, cerbii lopătari vin la tine, iar iezii „te ceartă” dacă nu le dai un măr | Foto

  de Mihai Todoca | 9 septembrie 2021, 11:04 AM | Animal Special | Interviuri | Recomandările editorilor

  2

  La nici 20 de kilometri de Arad, un om și-a transformat o pasiune veche de 15 ani într-o afacere mică și frumoasă dedicată mai mult copiilor, dar și iubitorilor de animale. Vorbim despre Gabriel Mohaci, cel care își investește o mare parte din timpul lui lucrând la ferma Zooland Arad, al cărei proprietar este.

  De cum am intrat pe poarta Zooland Arad am fost plăcut impresionați de spațiul mare al țarcurilor pentru animale. Spunem impresionați deoarece ne așteptam la o grădină zoologică, un lucru care, trebuie să recunoaștem ne-ar fi lăsat un gust amar. Ne-am apropiat de locurile de parcare, am lăsat mașina și ne-am întâlnit cu Gabi.

  Acesta ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg, ne-a servit cu o cafea și ne-a povestit ce a făcut, cum a făcut și la ce ne mai putem aștepta de la Zooland Arad.

  „Animalul nu este o marfă de expus în magazine”, ne-a spus Gabi. Un lucru care îi arată respectul pentru animale, tot el spunând că nu ar fi vrut o grădină zoologică. Își dorește ca animalele să trăiască cât mai bine, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Animalele au un spațiu generos, și un lucru drăguț: ieduții, căprioarele și cerbii lopătari se apropie fără frică de vizitatori. Dar acum să-l lăsăm pe Gabi să ne spună câteva cuvinte despre un proiect, o pasiune care a ajuns să îi bucure și pe alții.

  20210908 122612

  Cum ai început să dai viață fermei și ce făceai înainte?

  – Ferma a început ca un hobby și de 15 ani tot construim și adaptăm unele chestii, mai aducem animale, depinde. Finanțarea a venit atât din forțele proprii, cât și printr-un program european „Tânărul Fermier”. Încet am încercat să ducem ferma către o crescătorie de cerbi lopătari și cerbi carpatini, însă acum am ajuns să avem și zimbri. Am adaptat ferma la cererea oamenilor pentru că ne-au vizitat foarte mulți, motiv pentru care noi acum încercăm să o ducem mai mult pe partea de agrement. La început era doar o crescătorie de cerbi lopătari și carpatini și noi vindeam mai departe fermierilor care voiau să crească și ei aceste animale, dar pentru că mulți au vrut să o viziteze o trecem încet către agrement.

  Ați avut cereri pentru petreceri? 

  – Am utilat spațiul cu strictul necesar, un grătar, un ceaun, o vitrină frigorifică, iar acum terasele se pot închiria pentru evenimente, onomastice. Oamenii care vin aici pot să vadă cerbii lopătari, cerbii carpatini, lamele, zimbri care sunt piesa de rezistență, diferite păsări precum păunul albastru, fazanul albastru urecheat, mai avem și cangur pitic.

  Cum au ajuns aceste animale aici?

  – Fiind în domeniu de atâția ani și lucrând cu o grămadă de ferme din Germania, Belgia, Polonia și Olanda, am avut contact cu diferiți crescători de acolo și, fiind autorizat ca și punct de lucru pentru a importa și a distribui mai departe în țară am avut posibilitatea să cumpăr și altfel de animale ca să le ținem în fermă.

  A existat o teamă la început când ai încercat să transformi ferma într-un punct de atracție turistică?

  – A fost o provocare care încet prinde contur și are succes pentru că lumea caută să iasă din oraș. Noi nu vrem să o transformăm în grădină zoologică, noi rămânem pe ideea de fermă, nu vrem să transformăm aici totul în beton.

  Ce se întâmplă cu animalele pe care le aduceți în țară? 

  – Noi aducem animale pentru ferme și pentru fonduri europene. Acum s-au privatizat majoritatea fondurilor de vânătoare și crescătorii și s-a decimat absolut tot. În multe locuri nu mai există diferite rase de animale, cum ar fi cerbul lopătar, care a fost exterminat de braconieri. Acolo trebuie aduc sânge proaspăt, linii noi genetice pentru că, fiind aceiași masculi în spațiile respective puii nu mai cresc, nu mai trăiesc, nu se mai dezvoltă cum trebuie și de aceea este important să se schimbe linia genetică. Zimbrii de exemplu i-au adus din Belgia, i-am găsit pui, la un an de zile, acum au 4 ani și jumătate și masculul a ajuns la 900 de kg, avem și un pui de anul trecut care este fetiță și care s-a adaptat foarte bine la noi.

  Au existat neplăceri provocate de oamenii care au venit în vizită?

  – Uscături există peste tot. Am dat de oameni nemulțumiți și nu am putut să îi satisfacem nicicum pentru că au venit din start nervoși și atunci i-am lăsat în pace. Au fost unii care ne-au atras atenția, mai învățăm și noi din asta, dar pe cât posibil încercăm să fie bine pentru toți.

  Ce planuri de viitor aveți?

  – Încercăm să mai completăm puțin la parc și pe parte de animale, padocuri. Le-am pus la dispoziție animalelor spații foarte mari ca să se simtă cât mai mult posibil într-un spațiu natural și acum mai vrem să completăm la unele specii și de ce nu, să mai extindem.

  Au fost probleme din cauza legislației române?

  – Doar pe partea de proiect. Acolo a durat foarte mult. În primii ani, 2015-2016 a fost mai greu, mai dificil pentru că nu știam de unde să încep, însă pe parcurs am învățat cum stau lucrurile și toate au decurs mult mai ușor.

  Aveți un proiect în desfășurare pe care vreți neapărat să îl finalizați anul acesta?

  – La locul de joacă pentru copii. Acolo vrem să mai facem unele modificări, să construim jocuri pentru copii. Vrem să facem o tiroliană, un tobogan mai mare, unul gonflabil, cam acestea ar fi planificate pe anul acesta dacă reușim.

  Când e următorul eveniment?

  – Evenimentul va avea loc duminică, 19 septembrie, începând cu ora 10:00 și se va încheia la ora 22:00. Prețul de intrare este de 30 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii de peste 4 ani. Invitații vor putea să deguste, contracost, fasole cu ciolan și burgeri. În cadrul evenimentului va urca pe scenă, pentru a întreține atmosfera, cunoscuta trupă arădeană Old Lady´s Band între orele 17:00 – 22:00. Seara, începând cu ora 20:00, va culmina cu un superb foc de tabără.
  Pentru cei mici, organizatorii au pregătit: un mega tobogan gonflabil, două reprezentații de dresaj cu cai spanioli susținute de dresorul Miroslav Jivoinov între orele 15:00 – 18:00 și plimbări cu șareta trasă de ponei. Totodată, invitații vor putea să vadă pe viu și să interacționeze cu unele animale din fermă, precum: zimbri, alpaca, păuni, emu, lame, cerbi, căprioare, capre, ponei, rațe, iepuri.

  20210908 123659

  Lucruri de luat în considerare dacă doriți să faceți o vizită la Zooland Arad:

  Zooland Arad este o fermă cu program de vizitare, acestea fiind făcute cu o programare telefonică la numărul de telefon: 0740 581 464, iar prețul biletelor este de 10 lei pentru copii și 20 pentru adulți.

  La ferm se ajunge relativ ușor, urmând drumul care o ia la dreapta la ieșirea din Sămbăteni către Păuliș. Drumul este de piatră, dar accesibil pentru orice tip de mașină.

  La intrarea în fermă, circulați cu atenție, sunt și boboci de rață care traversează drumul.

  Pentru cei care doresc să-și pregătească o masă, ferma le pune la dispoziție în mod gratuit grătare, ceaune și locuri de servit masa. Ferma poate dispune , contracost închirierea a două terase.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Locul este superb, animalele sunt ingrijite, copiii si nu numai sunt foarte bucurosi sa auda ca merg la Zooland.

   Vizitatorii (unii), cum zice si Gabi, „uscaturile”, ar trebui sa fie chiar amendati pt felul cum se comporta. Baiatul asta a incercat si incearca in continuare sa faca un loc frumos, iar altii vin si arunca ambalaje pe jos, sticle, mancare, etc. Fiind cosuri de gunoi la dispozitie pt mizerii (bine, omu nu incape in tomberon din pacate)
   Daca alt vizitator ii atrage atentia, incepe cearta.

   Nu poti sa iti bati joc de munca omului.

   Felicitari Gabriel Mohaci si si personalului!

   +7 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.