Zonă comercială mai mare decât Parndorf-ul austriac, la ieșirea din Arad spre Timișoara! Proiectul a trecut de votul consilierilor locali municipali (Schițe)





Update, 27 iunie: Proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea documentației de urbasim Plan Urbanistic Zonal și a Regulamentului Local de Urbanism privind zona de servicii și comerț extravilană, de la ieșirea din municipiu către Timișoara, a trecut astăzi de votul consilierilor locali municipali, acesta votând pozitiv în unanimitate.
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, a avut însă o intervenție asupra documentației:
„Solicităm ca în PUZ să se specifice posibilitatea de a canaliza apele pluviale în caz de ploi torențiale”, a spus Bognar, având probabil în gând și daunele dezastruoase pe care le-a făcut furtuna în acest weekend în mai multe părți ale județului.
Știre inițială, 26 iunie:
Omul de afaceri Adrian Luca & Friends pregătește o mare lovitură în vestul României. Potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali municipali marți, în cadrul ședinței CLM, este planificată construirea unei zone de servicii și comerț, la ieșirea din municipiul Arad, spre Timișoara.
Conform Planului Urbanistic General (PUG), zona se va extinde pe 931.786 mp, din care 786.767,00 mp pentru zone comerciale și de interes public! Ca punct de comparație, specificăm că vestitul centru de cumpărături din Austria, Parndorf, are doar 57.000 mp!
Zona luată în studiu este situată în partea de sud a municipiului Arad, în extravilan, limitrofă intersecției DN 69 Timișoara – Arad și autostrada A1 Timișoara – Arad – Nădlac, la o distanță de cca 430 m sud față de limita intravilanului municipiului Arad. Obiectul investiției va include modernizarea drumului DJ 709 G, inclusiv construcția unui pod pe Mureș, pentru funcțiunea de Centură de Est Arad, de interes județean, stabilit prin documentație de urbanism, plan urbanistic zonal și documentație tehnico-economică, studiu de fezabilitate, al căror titular va fi Județul Arad prin Consiliul Județean Arad.
Regimul maxim de înălţime al clădirilor este de parter + 2 etaje, cu înălțimea maximă de 12 m. Zona verde din zonă trebuie să fie de minim 5,12% și maxim 10% din totalul suprafeței. Potrivit informațiilor noastre, zona va găzdui spații comerciale, birouri, până și locuințe.
Beneficiari proiectului sunt Luca Petru Adrian, Luca Ana, Jude Ovidiu-Cristian, Jude Dana-Mihaela, Varga Oana Maria. Elaboratorul proiectului este S.C. Iceberg S.R.L. din Timișoara, avându-l ca specialist cu drept de semnătură RUR pe arhitectul Cătălin Hancheș-Jianu (proiect UAZ 149/2013 – aprilie 2017).
Acest Adrian Luca este unul dintre marii afaceriști cu terenuri din vestul țării, el deținând sute de hectare în Timișoara și Arad, pământuri obținute prin răscumpărări de la primii proprietari.
Mai jos, vă prezentăm schițe din proiect (menționăm că artera de circulație care străbate zona este Autostrada A1 Arad-Nădlac):
(foto principală: Parndorf, Austria – imagine cu scop ilustrativ)
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)