„Ziua Mondială a Luptei împotriva Hepatitei”, celebrată sâmbătă la Arad

  de Special Arad | 27 July 2018, 10:02 AM | Sănătate | Știri Arad

  1

  Comunicat de presă. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei în data de 28 iulie 2018.

  Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

  În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

  Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

  Sloganul CAMPANIEI ZMH 2018: ”să eliminăm hepatita”.

  Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianța Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi ”milioanele lipsă la nivel mondial”. Căutarea începe cu trei ani de campanie de sensibilizare, care își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

  Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o ocazie unică pentru ca pacienții, societatea civilă, publicul larg și guvernele să se unească în acțiunile de combatere a hepatitei virale și pentru a lansa ”Căutarea Milioanelor Lipsă la nivel Mondial”, nedepistate.

  În judeţul Arad, conform Compartimentului de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, la sfârşitul anului 2017 în evidenţa medicilor de familie erau înregistrate un număr de 320 cazuri noi de hepatită cronică şi ciroză hepatică , iar prevalenţa a fost de 5028 cazuri. La sfârşitul primului semestru al anului 2018 se înregistrau un număr de 92 cazuri noi de hepatită cronică şi ciroză hepatică, prevalenţa fiind de 5114 cazuri .

  Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății , în perioada 28 iulie – 10 august 2018 derularează activități de informare și conştientizare a grupului ţintă, activităţi desfăşurate împreună cu Societatea de Medicină de Familie Arad, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţul Arad şi Arad Arvensis Lions Branch.

  În România, Campania cu tema ”Eliminarea Hepatitei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu am.fost diagnosticata anul trecut cu hepatită C și fibroza F1 . Nu am avut în tara nicio șansă la tratament deși mereu s-a promis că o să avem. Am plecat in Moldova ajutata de asociația de turism medical și am luat tratamentul de acolo. Acum sunt vindecată. Probabil daca as fi așteptat anul asta aveam fibroza F2.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.