vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ziua internațională a copilului. Ce îşi doresc olimpicii de la România

    de Special Arad | 1 iunie 2014, 5:28 PM | Educaţie

    0

    De 1 Iunie, olimpicii români visează la o Românie în care să-şi poată continua cercetarea, să facă mereu performanţă. Gândul a stat de vorbă cu câţiva dintre cei mai buni elevi din România şi i-a întrebat ce-şi doresc ei de 1 iunie şi care sunt planurile lor de viitor.

    Vlad Mihai Mandric, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, este unul dintre olimpicii la chimie care au adus de curând primul loc la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev”, ce s-a desfăşurat în Rusia. Vlad spune că nu-şi poate imagina viitorul fără eprubete şi pahare Berzelius. „Sunt fascinat de rezultatele experimentale obţinute în laboratorul de chimie. Scriu reacţii complicate, modelez matematic fenomene şi procese şi fac tot felul de calcule,  iar când ajung la masa de lucru am convingerea că voi reuşi”, spune Vlad, în interviul acordat gândul de Ziua internaţională a copilului.

    Când îşi va termina studiile, ar vrea să devină fie inginer chimist, fie profesor. „Sper ca toate acestea să nu fie doar exaltarea tinereţii, ci să reprezinte drumul pe care trebuie să-l urmez. Dacă m-aş lăsa călăuzit de cuvintele pline de har ale Sfântului  Ioan Gură de Aur – „Lucrarea dascălilor este mult mai grea şi mai mare decât lucrarea mâinilor”, atunci as alege-o pe cea de dascăl”, arată olimpicul.

    Vlad se vede trăind în România, cu toate că mulţi dintre olimpicii noştri internaţionali pleacă în străinătate. Dacă ar deveni preşedintele României, Vlad ar aduce în viaţa publică oameni de valoare şi în acelaşi timp ar încerca să reaşeze scara valorilor.

    „Aş pune capăt diletantismului, şarlatăniei şi demagogiei, căutând mereu adevărul, aşa cum, cu multa înţelepciune spunea Nicolae Iorga : „Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaşte decât cel care-l caută”, spune Vlad. Elevul ar investi masiv în domenii precum agricultura, nanotehnologii, cercetare, sănătate, apărare.

    Andrei Paşa, o nouă stea a matematicii

    Un alt olimpic, dar la matematică, Andrei Paşa, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Iaşi, este considerat noua stea a Iaşiului în materie de matematică. Încă de la gimnaziu, Andrei a luat numeroase medalii la concursurile naţionale şi internaţionale de matematică. Spune că şi-ar dori ca România să rămână la fel, însă ceea ce ar trebui să fie altfel sunt locuitorii ei. „O ţară nu este şi nu trebuie să fie într-un fel anume pentru un cetăţean de-al ei, acum sau în viitor. Ea este şi atât. Este ţara ta”, spune Andrei, în interviul acordat de Ziua internaţională a copilului.

    indexDacă ar deveni preşedintele României, Andrei şi-ar canaliza toate eforturile către cultură şi educaţie. România e „ţara care s-a descurcat până la urmă de-a lungul istoriei, supravieţuind planurilor şi ideilor venite din interiorul sau din exteriorul său, de la cei care au abuzat de multe ori de puterea pe care au avut-o la un moment dat”, spune el.

    „Pentru ca să poată exista în continuare, nu doar ca un simplu ţinut, eventual doar un reper geografic pentru graniţele altor ţări, are nevoie de cultură şi de educaţie, deci aici s-ar canaliza toate influenţele mele. Dacă acesta va fi considerat tot un abuz, sunt gata să mi-l asum, cu orice preţ”, conchide Andrei.

    Citește continuarea pe gândul

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.