sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ziua Culturii Naționale și a lui Eminescu au fost sărbătorite la Bibliotecă, Teatru și Cinema Arta | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 16 ianuarie 2020, 1:45 PM | Cultură

  0

  S-au scurs 170 de ani de la nașterea celui care a ajuns să fie considerat cel mai de seamă om al culturii românești, Mihai Eminescu. Poet, prozator, jurnalist și, considerat de unii chiar filozof, Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani, iar astăzi este, de departe, cel mai cunoscut nume din literatura românească, creațiile lui fiind pe buzele tuturor, de la exegeți până la oamenii simpli. Opera sa este atât de vastă încât fiecare poate găsi ceva în care să se regăsească, de la marile întrebări ale umanității la primordialul „eros”. Astfel, nu e de mirare că Guvernul a hotărât, din 2011, ca Ziua Culturii Naționale să coincidă cu ziua de naștere a acestei mari personalități, considerată de mulți chiar un geniu.

  Astfel, iată, este cel de-al nouălea an în care oamenii iubitori de cultură din țară aduc, în primul rând, un omagiu moștenirii culturale lăsate de Mihai Eminescu, iar apoi altor mari personalități care au adus un plus de valoare culturii românești. Nu au lipsit nici la Arad evenimentele de acest gen: la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” s-a desfășurat evenimentul „În cercul nostru strâmt”, în organizarea Luciei Bibarț (vezi video cu declarația acesteia pentru Special Arad) și a Ligii Scriitorilor Arad, unde mai mulți poeți arădeni și pasionați de genul liric au citit câte o poezie semnată de Mihai Eminescu și și-au împărtășit gândurile legate de marele poet. Pe fațada Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a fost proiectat simbolic tricolorul României alături de chipul lui Eminescu, iar la Cinematograful „Arta” (care a fost plin până la refuz), cvartetul Adagio a susținut un concert de muzică clasică, actorul Zoltan Lovas a recitat din creația eminesciană (vezi video cu declarația acestuia pentru Special Arad), după care s-a proiectat filmul „Maria, Regina României”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.