sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Ziua Administrației Arădene va avea loc, vineri, în Piața Catedralei | Program

    de Raluca Medeleanu | 14 mai 2024, 1:13 PM | Administraţie | Știri Arad

    3

    O nouă ediție, într-o nouă locație. Dacă manifestările pentru Ziua Administrației Arădene aveau loc până acum pe platoul din fața Palatului Administrativ, anul acesta ele se mută în Piața Catedralei, un loc pe care Primăria l-a amenajat pentru a muta majoritatea evenimentelor care vor fi organizate de acum la Arad.

    Ca noutate, anul acesta în cadrul Zilei Administrației, în 17 mai, arădenii vor avea parte de concerte și, la final, de jocuri de artificii, sărbătorindu-se pe această cale cei 105 ani de la instaurarea administrației românești în Arad.

    Bugetul total alocat ediției din acest an este de circa 90.000 lei (TVA inclus), programul fiind după cum urmează:

    De la ora 18:00 – parada militară și ridicarea drapelului pe noul catarg amplasat în Piața Catedralei.

    De la ora 19:00 – încep concertele trupelor arădene Pandora și Mario Band și lugojenii de la Springtime Band 2.1, spectacolul încheindu-se cu un recitat susținut de invitata specială, Feli Donose, din Sebeș (Alba), cunoscută de la „Vocea României” și, mai ales, pentru hitul „Creioane colorate“.

    De la ora 22:00 – jocurile de artificii.

    Semnificația zilei de 17 mai pentru Arad

    În 17 mai 1919, a intrat în Arad Regimentul 6 Vânători al Armatei Române, sprijinit de o baterie de artilerie. Momentul a însemnat instaurarea administrației românești în oraș.

    Unirea de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziţionări ale autorităţilor locale.

    Prezenţa armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919 şi atmosfera tensionată generată de curentul bolşevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naţionale.

    După încercarea nereuşită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marşieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfinţit recunoaşterea lui Iustin Marşieu ca prefect al judeţului Arad.

    Armata română a înaintat în fostele teritorii austro-ungare, atingând la începutul lunii mai linia Mureşului.

    În ziua de 16 mai 1919, avocatul dr. Sever Ispravnic a anunţat autorităţile că a doua zi vor sosi trupele române la Arad.

    În absenţa prefectului, s-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocaţii dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp şi dr. Eugen Costina.

    Cu concursul autorităţilor militare franceze autorităţile locale au organizat o paradă militară, iar în 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care avea să îi poarte numele, Calea 6 Vânători, avându-l în frunte pe colonelul Pirici.

    Dr. Sever Ispravnic a adresat cuvintele de întâmpinare, binecuvântând armata română: „Astăzi îşi primeşte acest Arad, răsplata credinţei sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuieşte idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni“.

    În acele momente, studenţii Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulţimea adunată a întâmpinat-o cu flori şi urale.

    Pe toate instituţiile a fost arborat tricolorul românesc. La sosirea armatei în faţa primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea autorităţilor locale.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ziua Incompetentei Administratiei Aradene, este un titlu mai potrivit ! Puneti alaturi prima administratie romaneasca a Aradului in funtea careia a fost ales ca primar dr. Ion Robu , alaturi de niste incompetenti gen Falca si Bibart ?!
      Se pare ca dr. Ion Robu a fost uitat atat de actuala administratie aradeana cat si de presa aradeana , pacat !

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Chermeza electorala Aici sunt banii dumneavoastră, Îi doare exact în fund de banii arădenilor ii cheltuie ca la păcănele.
      De asta a rămas în urmă Aradul cheltuirea discreționara a banilor și înapoierea mintală a locuitorilor săi.

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Cu banii de la chermeză mai bine angajau o firmă din Oradea să le paveze decent Piața Catedralei. Și poate-și fac cei de la CMCA mai bine treaba să se dumirească ce trupe sunt arădene dintre cele din program, că nu-i cum zic ei.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.