Update Zeci de pompieri, pădurari și localnici s-au chinuit ore bune să stingă un incendiu de vegetație și litieră, întins pe zeci de hectare

  de Andrei Fuliaș | 30 martie 2019, 7:29 PM | Știri Arad

  0

  Inconștiența celor care dau foc diferitor resturi de vegetație uscată continuă, în pofida nenumăratelor apeluri ale reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

  De cele mai multe ori, aceste focuri rămân nesupravegheate sau sunt scăpate de sub control și provoacă incendii ce se întind pe hectare întregi de pășuni sau păduri.

  Un astfel de caz s-a petrecut astăzi, în localitatea arădeană Toc, unde cineva a dat foc vegetației uscate cândva în jurul orei 14:00. Ulterior flăcările s-au exstins și a fost nevoie de intervenția pompierilor.

  Inițial, la fața locului s-au deplasat 15 pompieri ai Gărzii de Intervenție nr. 1 Bârzava și ai Gărzii de Intervenție nr. 2 Birchiș, din cadrul ISU Arad. Aceștia au primit sprijinul angajaților Ocolului Silvic Săvârșin, al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Sărvârșin și al câtorva localnici.

  Incendiul de vegetanție uscată și litieră s-a extins pe aproximativ 20 de hectare, iar intervenția este una dificilă, datorită imposibilității accesului cu autospeciale de stingere, a numărului mare de făcare și a vântului.

  La ora la care noi scriem aceste rânduri au trecut mai bine de patru ore de când pompierii se chinuie să stingă flăcările.

  „La momentul la care discutăm am suplimentat forțele cu tot ce au avut Gărzile Bârzava și Birchiș. Vorbim de aproximativ 40 de oameni care încearcă să stingă focul. În acest moment s-a reușit limitarea la nivelul solului și nu a ajuns prea adânc în pădure. Sperăm ca în cel mult o oră de la acest moment să reușim să-l stingem. Vă pot spune că facem eforturi pentru a nu ne prinde noaptea, fiind extrem de greu să păstrăm legătura între oamenii de la intervenție, din cauza distanței mari dintre ei, dar și a terenului. Totodată, noaptea și curenții de aer ascendent sunt mai puternici și încercăm să evităm scăparea focului în pădure”, a explicat maiorul George Pleșca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

  UPDATE

  După aproape cinci ore de lupte cu flăcările, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență și cei ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ajutați de angajații Ocolului Silvic Săvârșin și de câțiva localnici, au reușit să stingă incendiul.

  Pentru a nu știm câta oară, reprezentanții ISU Arad fac apel la cetățeni să nu mai dea foc vegetației uscate și să nu mai lase nesupravegheate astfel de focuri. Este absolut vital ca fiecare dintre noi să conștientizăm pericolul la care ne expunem și la care îi expunem pe alții, dar și natura, atunci când facem astfel de gesturi necugetate.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.