marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Zeci de locuitori din județul Arad, în continuare fără curent electric, după furtuna de sâmbătă

  de Adriana Barbu | 24 iunie 2024, 10:52 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  Fără curent electric. Sunt zeci de locuitori din judeţul Arad, din zeci de localități, de pe străzi din comune și orașe, de pe străzi din municipiu, care nu au în continuare curent electric, deși e luni deja, iar furtuna care a afectat reţelele electrice s-a consumat sâmbătă seara.

  Au fost foarte multe apeluri, venite din zona județului Arad, către Rețele Electrice Banat, societatea care se ocupă de liniile electrice din vestul țării, și, în pofida promisiunii că lucrurile se vor îndrepta în cursul zilei de ieri, ora a fost constant modificată de societate (9 dimineaţa, apoi 11.00, apoi 15.00, apoi 17.00, apoi 21.00, apoi 22.00 și tot așa) iar zeci, poate sute de locuințe din județ sunt în continuare fără curent.

  enel mediu rural intreruperi

  Fără curent electric de sâmbătă seara

  Societatea Rețele Electrice Banat îi asigură, pe mai departe, pe cei care sună la numărul lor, la Serviciul suport tehnic (Deranjamente), că situația se va remedia pentru localitățile județului în jurul orei 11.00, iar pentru străzile și locuinţele din municipiu rămase pe mai departe fără electricitate în jurul orei 12.00, dar cei afectaţi au ajuns la limita răbdării şi nu par să mai creadă în promisiunile societăţii care e depăşită mereu de situaţie.

  „Din păcate, și ieri spuneau că se va remedia în cursul zilei de ieri, iar noi tot fără curent suntem, ca în Evul Mediu”, ne-a indicat situația un cititor al Special Arad.

  La numărul de telefon oferit de companie pentru deranjamente, poți afla că „urmare a condițiilor meteorologice deosebite au fost afectate rețelele electrice din Banat”, că „un flux semnificativ de apeluri” a fost dat către Call Center și că echipele Rețele Electrice sunt în continuare în acțiune, urmând să remedieze defecțiunile în cel mai scurt timp.

  Locuitori din peste 30 de localităţi, tot fără curent electric

  Numai că cel mai scurt timp pare a se număra în zile pentru parte din locuitorii din următoarele localităţi, amintite de Reţele Electrice Banat: Pâncota, Frumuşeni, Semlac, Şofronea, Secusigiu, Şicula, Pecica, Nădlac, Cuvin, Macea, Păiuşeni, Cinteni, Almaş, Buteni, Cuied, Crocna, Dezna, Aluniş, Peregu Mare, Peregu Mic, Vinga, Vârfurile, Felnac, Variașu Mare, Variaşu Mic, Curtici, Sâmpaul, Zimandu Nou, Secusigiu, Sânpetru German, Șicula, Măderat, Vânători, Zimandu Nou, Andrei Șaguna, Bodrogul Nou, Bodrogul Vechi, Fântânele, Arad (pe străzi precum Mălin, Libertății, Sânzienelor și străzile adiacente).

  Toți locuitorii afectați din aceste localități au auzit, în ultimul zile, la telefonul dat la Deranjamente faptul că societatea cunoaște situația, că problemele sunt în curs de remediere și că „Ne cerem scuze pentru inconvenient şi vă mulţumim pentru înţelegere”.

  UPDATE. Avarii în curs de remediere, spun cei de la Rețele Electrice Banat

  Ulterior publicării materialului, reprezentanții Rețele Electrice Banat ne-au contactat pentru a ne prezenta care este situația remedierii avariilor, luni, la ora 13.00.

  „Echipele Rețele Electrice Banat și ale contractorilor continuă să lucreze pentru remedierea avariilor produse în județul Arad de condițiile meteo severe – cod roșu de vânt puternic peste 90 km/h, grindină și descărcări electrice.

  În ultimele ore au fost remediate aproape 50 de incidente pe liniile de medie tensiune, provocate în principal de copaci doborâți de furtună și alte corpuri străine aduse de vijelie pe liniile electrice.

  În data de 24 iunie, la orele 13, cele mai importante incidente sunt pe linia de media tensiune care deservește o parte din localitatea Pecica, afectând alimentarea a circa 160 de clienți. Avaria a fost provocată de un acoperiș luat de vânt și aruncat pe rețeaua electrică, iar echipele lucrează pentru reluarea alimentării în condiții de siguranță în cel mai scurt timp posibil.

  De asemenea, echipele și în rețelele de joasă tensiune pentru remedierea unor deranjamente individuale și colective, în mai multe localități. Regretăm neplăcerile suferite de clienți și asigurăm că tehnicienii noștri vor rămâne pe teren până la remedierea tututor incidentelor”, ne-au transmis reprezentanții Rețele Elecrtice Banat.

  Despăgubiri pentru orele petrecute fără electricitate

  E greu de crezut că locuitorii afectați de furtună se vor îndrepta împotriva Rețele Electrice Banat pentru a beneficia de daune, dat fiind că se vor gândi că va fi invocată forța majoră.

  Totuși, există o lege care îi îndeptățește pe aceștia să ceară și să primească compensații pentru orele în care au rămas fără curent: Ordinul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021. Acesta indică numărul orele de la care consumatorii rămaşi fără curent pot cere compensații materiale, în funcție de locul unde domiciliază: orașe – reședință de județ, comune, sate, cătune.

  pompieri copacu

  ISU Arad a făcut deja bilanţul intervenţiilor de după furtună

  În timp ce Rețele Banat e încă prinsă în remedierea defecțiunilor cauzate de furtuna de sâmbătă seara, ISU Arad a făcut deja bilanțul misiunilor pompierilor militari arădeni în contextul codului roșu meteo și al furtunii.

  Potrivit ISU Arad, pompierii militari au intervenit prompt pentru a răspunde, în cursul serii de sâmbătă şi a zilei de duminică, la 24 de solicitări. Au fost „17 misiuni pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, autoturisme sau case, în municipiul Arad, pe următoarele străzi: Fântânii, Elena Ghiba Birta, Ioan Brezoianu, Hunedoara, Haiducilor, Strada 2 – Insula Mureș, Caransebeș, Bulevardul Revoluției și Eroul Necunoscut, și 7 misiuni pentru degajarea unor elemente de construcție căzute pe spațiul public”.

  La intervenții au fost alertate Detașamentul de Pompieri Arad și Garda de Intervenție Gurahonț, cu următoarele forțe și mijloace: o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțimi, două autospeciale de intervenție cu modul pentru descarcerare.

  În bilanţul pompierilor se mai arată că „Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au acționat pentru îndepărtarea efectelor negative în localitățile: Almaș, Dieci, Buteni, Nădlac, Pecica, Iratoș, Zimandu Nou, Șiria și Odvoș”, că „pentru gestionarea eficientă a efectelor generate de fenomenele meteorologice avertizate, în data de 22.06.2024, la nivelul inspectoratului a fost activată Grupa Operativă”, dar şi că „Pompierii militari arădeni monitorizează permanent situația din teren și sunt pregătiți să intervină în orice moment la noi solicitări”.

  Citește și: 

  Natura și-a făcut de cap în Arad. Copaci şi elemente de construcţii căzute pe carosabil şi maşini, oameni fugind de la evenimente publice, localităţi fără curent

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.