Zece fotografii, etaj cu etaj, într-un bloc din capitală. Proiectul „10/1” semnat Bogdan Gîrbovan devine viral

  de - | 19 ianuarie 2016, 7:03 PM | Foto

  4
  etaj_10

  Bogdan Gîrbovan (foto sus) este un fotograf de 33 de ani, născut la Drobeta Turnu Serverin și care locuiește în București. El a captat atenția internauților de peste tot din lume prin proiectul „10/1 – zece portrete realizate în 10 garsoniere dintr-un bloc de 10 etaje”.

  „Proiectul 10/1 conține 10 fotografii realizate în 10 garsoniere, dintr-un bloc din zona de est a Bucureștiului. Blocul are 10 etaje, iar apartamentele sunt situate la mijloc, unele sub altele. Ele sunt atât în exterior  – mă refer la fațadă), cât și în interior, identice. Am ales acest bloc deoarece locuiesc aici, la etajul 10, și îmi este mai ușor să abordez subiectul. Acesta este doar un exemplu de bloc, a cărui costrucție a fost finalizată în 1966, din cele aproximativ 70.000 de blocuri care suferă de aceeași problemă. Am fotografiat fiecare garsonieră (interiorul acestui spațiu), din același unghi, pentru a reda mai bine amalgamul claselor sociale ce împart același spațiu, singurele diferențe fiind decorul și personajul. Aceste camere se pot interpreta ca un grafic psihologic ce reflectă relația personajelor cu istoria și cu prezentul”, explică fotograful pe site-ul său personal.

  Proiectul a pornit ca un studiu asupra locuinței convenabile, realizat prin intermediul fotografiei, o documentare despre blocurile din București, scrie Metropotam.

  aL2RvMV_700b_v1

  Foto: 9gag 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Foarte interesant!
   Felicitari Bogdan!
   Imi place si ca ai ales sa locuiesti la ultimul etaj (ca proiectant in Constructii si Agent imobiliar, este etajul meu preferat – cu cat mai sus,cu atat mai bine).
   Materialul de fata scoate in evidenta tipologia locurii colective, asa cum numai “la bloc” se intalneste: oameni de diferite varste, categorii sociale, preocupari, venituri, pasiuni, convietuiesc “unii peste altii”.
   Ca o remarca: nu conteaza ca blocul este contruit in anii ’60, este din beton armat, perfect intact, nu va avea absolut nici o problema de rezistenta la un viitor Cutremur peste 7/Richter.
   Cu respect, Laurentiu.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.