duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Zece ani de când Sergiu Nicolaescu „a tras ultimul cartuș”. Cel mai prolific regizor a fost și senator de Arad

  de Mihai Todoca | 3 ianuarie 2023, 8:26 PM | Naţional | Recomandările editorilor

  1

  Sergiu Nicolaescu în Comisarul

  Numele Sergiu Nicolaescu este un nume pe care marea majoritate a românilor îl asociază cu filmele pe care le-a produs, „Dacii”, megaproducția „Mihai Viteazul” sau seria de filme polițiste avându-l ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. Sergiu Nicolaescu nu a fost ferit de controverse însă, în special după căderea regimului comunist, Ion Caramitru explicându-i succesul ca un efect al propovăduirii cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu.

  Încercându-și norocul în politică, cel mai prolific regizor român a candidat din partea FSN, PDSR și PSD, ajungând chiar senator de Arad, mandatul 2000-2004 și senator de București în mandatul 2008-2012. De menționat este că acesta a condus și Comisia Senatorială de cercetare a evenimentelor din 1989, comisie care nu a reușit să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat la Revoluție.

  În 2004, aflându-se la cinematograful Dacia din Arad pentru o acțiune electorală, a fost scuipat și bruscat de timișoreanul Isaia Faur, cel care în urmă cu patru ani avea să-l stropească cu cerneală pe fostul președinte Emil Constantinescu. Incidentul l-a pus în arest preventiv pe atacator pentru 29 de zile, însă regizorul nu s-a arătat foarte afectat de întâmplare: „Nu vreau să-i dau importanță. Nici nu știu dacă voi depune sau nu plângere împotriva acestui om”, nota adevărul.ro.

  În 2013, în data de 3 ianuarie, regizorul Sergiu Nicolaescu a încetat din viață la 82 de ani, cauza fiind insuficiență respiratorie.

  În același an, cinematograful Dacia a fost la un pas să fie redenumit după regizor și să fie amplasată o statuie în fața lui (cum de altfel exista deja în Târgu-Jiu din 2002), însă în raportul de specialitate atașat proiectului, semnat și de primarul de pe atunci Gheorghe Falcă, s-a considerat ca „inoportună” adoptarea unei astfel de decizii, lucru care s-a și întâmplat, proiectul neprimind voturile necesare.

  Cel mai cunoscut regizor român din toate timpurile a lăsat în urmă nu mai puțin de 54 filme, 27 de coproducții și peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Un ,,revoluționar” impostir.
   Majiritatea filmelor ,,istorice” pe care le-a făcut, din punct de vedere al adevărului istoric, sunt doar falsuri in interesul propagandei comuniste. De fapt el însuși a fost un comunist convins, a fost chiar senator pezde in ,,marea adunare nationala” post ’89.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.