Zbor deasupra unui cuib de nobili, la Timişoara. Arădeanul Ciprian Hord expune fotografiile făcute în Spitalul din Căpâlnaș la Galeria UAT Art Center
O incursiune în interiorul fricilor şi bolilor noastre, dar una tandră, ca o mângâiere. O destigmatizare urmată de o îmbrățișare. Un zbor deasupra unui cuib de nobili. Aceasta este propunerea cunoscutului fotograf arădean Ciprian Hord, cu care acesta merge să cucerească Timişoara.
Vineri, 20 septembrie, începând cu ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei sale de fotografie „Zbor deasupra unui cuib de nobili”, la Galeria UVT Art Center, strada Oituz, nr.4, în vecinătatea Facultății de Arte și Design Timișoara.
Ciprian Hord şi un zbor înăuntrul bolilor psihice
„Zbor deasupra unui cuib de nobili își propune o incursiune fotografică în teritoriul bolii psihice, un ținut ai cărui locuitori sunt atinși de o cumplită alienare, atât față de lume, dar și față de ei înșiși.
Puțini sunt cei care au curajul să viziteze această țară, cu granițele sale imprecise și în continuă schimbare, cu limbajul său sumbru și neinteligibil. Străinul, necunoscutul, exercită asupra celuilalt atât fascinație, dar și teamă. Iar odată cu teama vine stigmatizarea, discriminarea, indiferența.
Însă, acești străini trăiesc în mijlocul nostru, împărțim același spațiu, pe stradă, în autobuz, la magazin. Guvernați de legile unei geometrii implacabile, planurile noastre se intersectează permanent, dar sufletele nu se întâlnesc.
Prin proiectul Zbor deasupra unui cuib de nobili, care se înscrie în seria unor demersuri cu scop educațional, Ciprian Hord încearcă să prezinte o alternativă la narațiunea standard referitoare la persoanele care suferă de o afecțiune psihică, persoane care sunt percepute predominant din perspectiva alterității, fiind considerate stranii, imprevizibile, periculoase chiar”, detaliază organizatorii expoziției.
O expoziție în care sufletele ni se întâlnesc
Și, tot în prezentarea evenimentului, se mai arată că „acest proiect propune, prin intermediul fotografiei, o întâlnire față în față cu rezidenții Spitalului de Psihiatrie din Căpâlnaș, județul Arad, oameni, care se află într-o permanentă luptă demnă cu suferința. Ei vin cu generozitate și entuziasm la această întâlnire, ne privesc în ochi cu încredere și ne spun: hai să ne cunoaștem!”
Vineri, pe 20 septembrie, de la ora 18.00, poţi privi în ochi, fără teamă, lumea aceasta de care nu te poţi apropia fără strângere de inimă şi pe care de obicei ţi-e extrem de teamă să o analizezi atent pentru că înăuntru s-ar putea să găseşti și bucăţi din tine.
La finalul expoziției, luni, 30 septembrie, Ciprian Hord va organiza un artist talk, unde sunt așteptați să participe cei interesați de zona fotografiei documentare, a sănătății mintale și a reprezentării vizuale a grupurilor marginale.
Despre Ciprian Hord și fotografiile sale
Ciprian Hord este psiholog clinician și fotograf documentarist. În același timp, el este doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Arte a Universității de Vest din Timișoara și cadru didactic asociat la specializarea Arte plastice (Fotografie – videoprocesare computerizată a imaginii) la Facultatea de Arte și Design a UVT.
Proiectele sale fotografice de lungă durată abordează teme variate: comunitățile monastice, viața cotidiană a nevăzătorilor, politica, melancolia provincială, iar în ultimii trei ani munca sa a fost concentrată pe reprezentarea vizuală a persoanelor care suferă de afecțiuni psihice.
Fotografiile sale au apărut în diverse publicații internaționale și naționale (Time, The Washington Post, Bloomberg, Vice USA, NOOR, BIF Magazine, Balkanium, Scena9, DOR, Dilema Veche, Orizont), iar în spațiul expozițional a fost prezent la Emergenze (Roma, 2023), Interfoto (Timișoara, 2021), Politika (Arad, 2016), FotoIstanbul (2015, 2016) și Mediafaxfoto Best Of 2010-2011 (București 2011).
Ciprian Hord este de ani de zile fotograful oficial al celor mai importante festivaluri din Arad şi nu numai: Discuţia Secretă, Conferinţele Dilema, fARAD.
Despre „Zbor deasupra unui ciub de nobili”
„Zbor deasupra unui cuib de nobili” este parte integrantă a Bienalei INTERFOTO, ediția 2024. Proiectul InterFOTO 8.0 – InterGENERAȚIONAL, organizat de Asociația Culturală Kabaitan în parteneriat cu UVT/Facultatea de Arte și Design, își propune printr-un program educativ și cultural, să reducă decalajul generațional dintre tinerii și adulții aflați în dificultate, facilitând învățarea reciprocă și colaborarea în domeniile fotografiei, inteligenței artificiale (AI) și noilor tehnologii.
Proiectul face parte din programul Cultura în prezent 2024, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.
Citește și:
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)