#WannaCry – Atacul cibernetic care a „îngenuncheat” o întreagă lume. Cum a ajuns o scăpare Microsoft să oprească fabrici, spitale, bănci, universități și companii telecom?

  de - | 16 mai 2017, 10:51 AM | Internaţional

  0

  Atacul cibernetic de vineri a blocat peste 200.000 de calculatoare în mai bine de 150 de țări din întreaga lume, iar mai departe acest lucru a perturbat activitatea unor mari companii sau instituții din lume. Renault a oprit producția Dacia la Mioveni și activitatea în Franța, în vreme ce în Marea Britanie mii de pacienți au fost trimiși acasă deoarece calculatoarele spitalelor nu funcționau.

  Dar cum de a putut avea loc? Ei bine, totul începe cu Microsoft. Gigantul american produce cele mai populare sisteme de operare din lume, respectiv cele din gama Windows. Acestea se găsesc pe mai bine de 90% din calculatoarele aflate în uz în întreaga lume, fiind practic un cvasi-monopol, potrivit VOCEA.BIZ.

  Microsoft le-a codat prost, astfel că a rămas o vulnerabilitate în codul-sursă. Mai departe intră în scenă NSA – agenția americană de securitate internă. Aceasta a detectat vulnerabilitatea cu pricina și a creat un software care să o folosească și să preia controlul calculatoarelor „victime”. Unealta cu pricina se cheamă „EternalBlue”, iar vulnerabilitatea se cheamă „WannaCry”.

  Hackerii care au declanșat atacul de vineri au folosit softul cu pricina realizat de către NSA pentru a bloca calculatoarele țintelor. Pentru a reintra în posesia datelor și a debloca PC-urile, victimele trebuie să plătească o anumită sumă de bani, transferați prin Bitcoin. Acesta se numește un atac de tipul „ransomware” și sunt vizate sistemele de operare Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8, 8.1, RT, Windows Server 2003, dar și Windows 10. Deci cam toate. Dar cele mai riscante sunt sistemele cu Windows XP, deoarece Microsoft a oprit mentenanța acestuia din 2014.

  Cum a ajuns codul pe mâna hackerilor

  Programul „EternalBlue” a ajuns pe internet în luna aprilie, când un grup de hackeri numit Shadow Brokers a spart serverele NSA și a postat codul pe internet.

  Foto: NewsBTC

  Foto: NewsBTC

   

  Ameninţarea WannaCry se propagă prin intermediul unor mesaje email care conţin ataşamente şi link-uri maliţioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să acceseze resursele în cauză. Odată infectat un calculator dintr-o rețea, virusul se răspândește în interiorul rețelei prin mai multe porturi.

  Microsoft a reparat gaura de securitate în aprilie, dar pe calculatoarele cu sisteme de operare vechi utilizatorii nu au făcut update. Așa că au rămas vulnerabili. Din cauza gravității problemei, Microsoft a furnizat patch-uri chiar și pe sistemele de operare ieșite din uz, dar problema persistă. Iar Brad Smith, avocatul general al Microsoft, a atacat Guvernele din întreaga lume, pe care le consideră vinovatele morale pentru atac. Și asta pentru că serviciile secrete preferă să folosească vulnerabilitățile descoperite drept „arme cibernetice” și nu transmit informațiile despre acestea companiilor, astfel încât să fie reparate. „Trebuie ca Guvernele să ia în considerare pagubele provocate civililor prin colectarea acestor vulnerabilități și utilizarea acestor exploit-uri”, a spus el.

  microsoft-security_story

  Oficialul chiar a comparat situația cu echivalentul furtului de rachete Tomahawk din hangarele Armatei. „Un scenariu echivalent cu armele convenționale ar fi ca Armatei SUA să îi fie furate rachetele Tomahawk”, a mai precizat Smith.

  Atacul este încă în derulare

  Cu toate că în week-end au apărut informații că atacul a fost stăvilit, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) susține că această campanie de atacuri se desfășoară în continuare.

  Atacul cibernetic a început vineri şi a vizat la întâmplare atât bănci, spitale, companii private, cât şi agenţii guvernamentale. Impactul s-a dovedit cel mai puternic în ţările europene şi a paralizat calculatoarele sistemului sanitar din Marea Britanie.

  De asemenea, operatorul telecom Telefonica, din Spania și grupul american FedEx au fost afectate. Tot din Spania, producătorul de energie Iberdrola a fost afectat și a anunțat deconectarea anumitor sisteme de la internet.

  Deutsche Bahn este un alt gigant afectat, internauții postând online mai multe imagini cu panouri de afișaj care arătau mesajul privind răscumpărarea în locul mersului trenurilor, conform International Business Times.

  Mai departe, Banca Centrală a Rusiei a detectat ransomware-ul în sistemele sale, dar a anunțat că a respins atacul. Tot din Rusia se găsesc între victime și banca Sberbank, operatorul telecom MegaFon, dar și RZD – căile ferate ruse. La acestea se adaugă Ministerul de Interne de la Moscova, dar și Poliția din statul indian Andra Pradesh care a fost „încuiată pe dinafară” și a rămas cu sistemele nefuncționale.

  În Brazilia, Ministerul de Externe a căzut victimă a atacurilor, în vreme ce gigantul petrolier Petrobras a anunțat că a oprit calculatoarele.

  Benzinăriile din China

  Concomitent, 30.000 de firme și instituții din China au fost afectate, inclusiv câteva companii mari din Hong Kong, potrivit companiei chineze de securitate Qihoo 360. Aceasta a precizat că virusul s-a răspândit extrem de rapid printre instituţiile din domeniul Educației din China, iar peste 4.000 de universităţi şi instituţii de cercetare au fost afectate, porivit VOCEA.BIZ.

  politie-china-wannacry

  Foto: Twitter

  Între companiile afectate se află gigantul China National Petroleum Corporation (CNPC), care s-a trezit cu peste 20.000 de benzinării tăiate de la internet, potrivit South China Morning Post. Din această cauză, clienții nu au putut plăti cu cardul sau prin metode online precum AliPay. Duminică la prânză, 20% dintre benzinăriile sale încă erau afectate de „pana de internet”.

  Alte victime din regiune sunt Bank of China, multe dintre bancomatele sale rămânând nefuncționale, dar și două mall-uri din Singapore.

  Foto: Twitter

  Foto: Twitter

  Efecte în România

  De asemenea, și grupul francez Renault a fost afectat, acesta oprind producția în week-end din cauza virusului. Au fost afectate atât fabrici din Franța, cât și producția Nissan din Sunderland (Marea Britanie), dar și platforma Dacia de la Mioveni, scrie VOCEA.BIZ.

  Potrivit CERT-RO, în România sunt afectate 322 de adrese IP asociate cu variante de ransomware WannaCry.

  „Până în prezent CERT-RO a identificat cinci instituţii publice posibil afectate, în sensul că utilizează adrese IP dintre cele associate cu WannaCry, şi a primit trei notificări oficiale de la organizaţii afectate din România. Este important să menţionăm că, în absenţa unui cadru legal care să oblige companiile şi instituţiile publice să raporteze aceste incidente, este extrem de dificil să evaluăm în acest moment impactul la nivel naţional”, se arată în comunicat.

  Institutul nu spune care sunt instituțiile publice afectate, dar postul de televiziune Digi 24 a anunțat că între victime s-ar afla Institutul Național de Statistică (INS).

  Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) s-au sesizat din oficiu privind atacul cibernetic ce a avut loc asupra uzinei Dacia de la Mioveni și a Serviciului de Informații Externe și fac cercetări în rem pentru fapte de natură informatică. Atacul asupra SIE nu are legătură cu acest eveniment, fiind performant de către hackerii din grupul Fancy Bear, asociat cu autoritățile ruse.

  Hartă în timp real pentru atacurile WannaCry

  Bitdefender a explicat că atacul cibernetic asupra 99 de țări din toată lumea a folosit o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Această vulnerabilitate îi permite atacatorului să ruleze un cod periculos pe un calculator vulnerabil, care mai apoi infectează sistemul cu ransomware, atenție, fără ca cineva să acceseze link-uri sau să deschidă e-mailuri infectate. Bitdefender a publicat și o hartă în timp real care arată desfășurarea atacurilor. Harta poate fi consultată AICI.

  bitdefender harta atacuri cibernetice

  Cum te poți apăra

  În primul rând, experții în securitate recomandă update la sistemul de operare dacă vrei să fii protejat de acest atac sau unele similare. Acest lucru implică inclusiv trecerea de la unul descărcat de pe internet la unul oficial, cu licență, deoarece nu poți ști ce introduc în el cei care îl fac disponibil online.

  De asemenea, sunt recomandate programe antivirus sau firewall. Foarte multe sunt disponibile chiar gratuit, așa cum este cazul Avast, AVG sau Avira.

  Concomitent, este recomandat ca utilizatorii să nu folosească programe piratate, din același motiv al securității. Pentru cine vrea să fie cel mai sigur, însă, se poate folosi Linux ca sistem de operare sau sistemele bazate pe Chrome OS, el însuși o derivație de Linux, deoarece programele și executabilele de Windows nu pot rula pe acestea.

  Heimdall Security avertizează că WannaCry lasă vulnerabile calculatoarele și pentru „runda a doua” a șantajului. Mai exact, hackerii ar putea cere mai mulți bani, nu doar 300 de dolari cât e acum.

  Sursa: VOCEA.BIZ

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.