sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vrei să fii meloman? Concurs muzical pentru elevi

  de Special Arad | 16 decembrie 2022, 9:41 AM | Educaţie

  0

  Organizat de Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” Arad în parteneriat cu Radio România Muzical, Școala Gimnazială nr.27 București și Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, concursul se adresează elevilor de toate vârstele care iubesc muzica, frumosul și cultura, dar care nu studiază la liceele de artă. Coordonatorii concursului – profesorii Georgiana MARIA și Victor MARIA – lansează elevilor provocarea de a afla cât mai multe despre muzica clasică, de a o înțelege mai bine, pentru a deveni  adulți cu o cultură artistică de valoare într-o societate dominată, din păcate, de subcultură și kitch.

  Tema acestei ediții este „Strune măiestrite”. Concursul este structurat pe 5 secțiuni: Ascultăm împreună! (echipe), Sunt cel mai pasionat! și Tineri melomani (individual), Muzică și culoareMuzica privită prin obiectiv și Calliope și Euterpe (creații literare în limba română, germană și engleză). După experiența anului trecut, concursul se va desfășura și anul acesta exclusiv on-line, în perioada 16-18 decembrie 2022. Îndrumați de profesori, elevii s-au pregătit teoretic și practic, au ales și interpretat momente artistice, au filmat, au desenat, au creat texte literare și materiale digitale.

  Sunt înscriși 211 de elevi de la 23 școli din județele Arad, Bihor, Cluj, Dâmbovița, Iași, Timiș și Municipiul București. Concursul a fost adaptat desfășurării on-line, probe teoretice desfășurându-se în timp real, sub supraveghere audio-video. Participanții vor trebui să rezolve sarcini teoretice și de audiție, acestea din urmă fiind puse la dispoziție de Radio România Muzical, partener în acest proiect, prin programul național „Ascultă 5 minute de muzică clasică”. În deschiderea concursului organizatorii propun workshop-ul „Educația culturală în secolul XXI”.

  Juriul concursului este format din prof. univ. dr. Olguța LUPU din partea Universității Naționale de Muzică București, prof. Andrada MARCU din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, prof. metodist ISMB Valentina GAVRILĂ, prof. Constantin MIREA de la Școala Gimnazială de Arte nr.2 București, prof. Elena CERCEL de la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, prof. Diana ȘIMONCA și Camelia CIRCA-CHIRILĂ de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, prof. Monica IORGA și Carmen NECULA de la Școala Gimnazială nr.27 București, prof. Lavinia CHIȘ, Cristina BUSU și Anca POZDĂRE de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” Arad, dl. Călin CREȘTIN din partea Fotoclub Arad și dl. Andrei MARIA, inginer software Google.

  Alături de premiile și mențiunile acordate de juriu, la fiecare secțiune se va acorda și un premiu al publicului. Creațiile participanților se găsesc și pot fi votate pe pagina de facebook a concursului.

  Ne bucurăm să vedem că „Vrei să fii…meloman?” trezește interesul elevilor și cadrelor didactice. Ne dorim ca toți cei implicați să aibă parte de o experiență deosebită și să își dorească să afle și mai multe lucruri despre această minunată artă, devenind în acest fel adulți cu o cultură valoroasă, pe care, la rândul lor, să o împărtășească celor din jur. Avem nevoie de muzică, avem nevoie de cultură și mai ales avem nevoi de copii pentru a duce mai departe valorile culturale universale.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.