marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Volumul de poezii „Joc de cuvinte” al poetei Rodica lolea, lansat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

  de - | 28 iulie 2016, 12:55 PM | Cultură

  0

  Zilele acestea a avut loc lansarea celui de al VI-lea volum de versuri „Joc de cuvinte” al poetei Rodica lolea. Evenimentul a fost prezentat de poeta pecicană Eugenia Ponta Peter și de profesorul arădean dr. d. Paul Krizner.

  Jocul pe care şi l-a ales Rodica Lolea este un frumos joc de cuvinte şi toţi cei care iubim acest joc, o înţelegem. Cuvintele rânduite cu grijă între coperte sunt jucăriile copilului care este Rodica. Ea le struneşte după propria-i voie, după reguli nescrise, pe care şi le-a impus şi, citindu-i versurile, ne prindem şi noi în jocul ei.

  Fiecare cuvânt scris are o anume semnificaţie, pe care o capătă în funcţie de context. Cuvintele pot să mângâie: „…ploaia să ne-aline…” sau „…să-ţi simt gustul drag, iubite…” (Aş vrea); cuvintele pot să doară: „ninge în sufletul meu cu sentimente dure şi seci…” (Ninge); cuvintele pot să biciuie: „…vom deveni curând o gloată…” (Viaţă de contrabandă); cuvintele crează imagini: „…umbrelă din bucurii mi-am fabricat…” (Sufletul meu); cuvintele satirizează: „…băga-mi-aş gânduri bune-n buzunar…” (Băga-mi-aş).

  Nu ştiu dacă poemele sunt aşezate în ordinea în care au fost scrise, dar fiecare poate fi socotit o filă de jurnal, veselă sau tristă, în funcţie de starea trăită.
  Ajunsă la un nivel de maturitate, autoarea îşi face un bilanţ, stă de vorbă cu viaţa, pe care o consideră un maraton (Viaţa ca un sport), din cursa căruia nu doreşte să iasă (Nu am încheiat socotelile…), pentru ale cărei bucurii continuă să lupte (La taclale cu viaţa mea), dar care îi şi prilejuieşte momente uneori de regret (De-ar fi), alteori de nostalgie (Cad frunze).

  Momente ale zilei, elemente ale naturii, sunt frumos împletite pentru a crea imagini vizuale reale.
  Tema iubirii este prezentă în 15 poeme. O iubire sinceră, deplină, înălţătoare, cu bucurii şi tristeţi, supărări şi împăcări, aşa cum e în viaţa fiecăruia. Mai sunt prezente în carte, pe lângă perechea de viaţă, fiul şi tatăl, cu sentimente de împlinire (primul) şi de dor (cel de-al doilea).
  Este şi aceasta o carte pentru prieteni, o scriere sensibilă, precum sufletul autoarei.

  În cadrul evenimetului au mai luat cuvântul profesor Candea Ranta Floarea, prof. univ. Dr Anton Ilica, Claudiu Mladin și Natalia Micalona, care au evidențiat frumusețea acestui volum ce deschide noi perspective și noi inerpretări ale jocurilor de cuvinte.

  La finalul evenimentului, Cristi Boerdeaș a încântat publicul cu minunatele piese.

  „Minunatele cuvinte ce încununează acest volum de versuri deschid inima omului spre frumusețe și dăruire”, a încheiat profesorul Paul Krizner.

  Text: Eugenia Ponta Peter

  Foto: Gigi Budiu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.