Voievodul Bibi și-a început domnia… Și atât de mult i-a plăcut cum i-a pupat paharnicul picioarele, încât l-a făcut mare dregător





În mod normal, orice ziar îi acordă unui proaspăt ales un răgaz, o perioadă -să-i spunem „de liniște”- în care acesta să își definească principalele obiective ale mandatului, să își desemneze colaboratorii și să înceapă munca. Astăzi însă facem o excepție și nu atât pentru a-l critica pe Călin Bibarț pentru alegerea administratorului public, deși e mult de comentat și cu siguranță o să o facem în viitor, cât pentru a-i atrage atenția că și-a început mandatul după principiul lui Ludovic al XIV-lea: „Statul sunt eu”.
Credem că funcția de administrator public (city manager) este cea mai importantă după cea de primar și, eventual, viceprimar și de aceea modul în care a fost făcută desemnarea acestuia este cel puțin discutabil.
Pe ce considerente l-a putut desemna primarul pe Bogdan Boca administrator public al Municipiului Arad? Vă rog să mă credeți că am căutat mult niște răspunsuri și nu am găsit decât două posibile: 1. Ca recompensă pentru serviciile aduse în ultimul an de mandat interimar de primar, perioadă în care, pentru a deveni din „necandidat” în „candidat”, Călin Bibarț a avut nevoie de „personal” supus și dedicat; 2. Ca să arate că puțin îi pasă de ce vrea Gheorghe Falcă și PNL.
Mai mult despre motivele care l-au făcut pe Bibarț să îl aleagă pe colegul său de partid Bogdan Boca nu o să comentăm, însă, preluăm o informație apărută pe site-ul Primăriei Oradea (nu avem ce face, trebuie să îi amintim pe vecini, chiar dacă pentru unii ar putea părea o obsesie), care anunță CONCURS pentru ocuparea funcției de administrator public. Deci, domnule Bibarț, concurs, chiar dacă nu cere legea. Concurs, pentru că este o funcție importantă, pentru că, profesionist, este o funcție de mare răspundere, concurs pentru că vrei să arăți, ca și politică de viitor în administrație, că te ghidezi după niște principii solide.
Și ce cer în anunț, ca și condiții specifice, oamenii ăia de la Oradea, neprofesioniștii aceia care conduc administrația locală? Nu amintim decât două: vechime în specialitatea studiilor absolvite: minim 10 ani, experienţa în funcţii de conducere: minim 5 ani.
Astfel, putem să ne imaginăm cu ușurință ce ar fi făcut domnul Bogdan Boca dacă ar fi dorit să participe la concurs, doar studiind CV-ul acestuia, postat pe pagina Primăriei Arad:
1. Vechime în muncă specialitatea studiilor absolvite (minim zece ani)… NU. A terminat facultatea în 2014, la Universitatea Aurel Vlaicu, suntem în anul 2020;
2. Experienţa în funcţii de conducere: minim 5 ani. POATE… A fost administrator/manager general la firma sa, SC Production Management Solutions SRL, doar că atât de bine a condus-o încât în ultimii trei ani a avut zero cifra de afaceri, zero angajati. Ne și întrebăm din ce a trăit fiindcă nu are declarate venituri? Doar din funcția de consilier local și din vânzarea unor terenuri (a obținut aproximativ 100.00de lei din cele doua tranzacții) pe care le-a avut? Sau, poate, din banii de la Primăria Hășmaș? Puteți să citiți declarația de avere accesând acest LINK! Deci, despre experiență… mai vorbim… sau nu prea avem ce să vorbim.
Despre bani… da, domnul Boca a fost implicat și este implicat în vreo trei asociații (cică) non-profit, despre activitatea sa în acest domeniu având informații încă de pe vremea lui Nicolae Ioțcu, cel care-l susținea cu vorbe bune pe la diferite primării și instituții publice.
Așadar, ce fel de administrator public o să avem? Cu siguranță unul tânăr, cu studii superioare, membru de partid – așa cum sunt mii, poate zeci de mii în județul Arad! Însă, nerecomandat de nimic, decât de faptul că e om de casă al primarului Călin Bibarț, că nu e, cică, în grațiile lui Gheorghe Falcă și a organizației municipale PNL (de unde și comunicatul de presă…).
În consecință, să ne așteptăm ca în viitorul apropiat, toți oamenii de „taifas” ai Regelui, care au stat la masa acestuia în ultimul an, să ajungă în funcții de conducere în administrația locală? Sau se va trezi și regele până la urmă și va încerca să-și schimbe domnia și să se înconjoare de oameni de valoare, profesioniști, cu experiență, recomandați de activitatea și rezultatele lor, nu de calitatea de membru de partid, nu de ce vrea partidul și nu de modul în care toarnă în pahar și îi sărută picioarele. Nu trebuie să facă altceva, dacă nu știe, decât să copieze abordarea din prezent a vecinilor județului nostru, să organizeze un concurs pe bune… și sa nu copieze ce au făcut alții înaintea sa.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)